Baltasar admet ara que el govern es replanteja el transvasament

  • Diu que és en contacte amb el govern espanyol, que decidirà avui o demà si deroga el decret que l'aprova · Els embassaments són un 45% plens

VilaWeb
VILAWEB TV

> Francesc Baltasar: 'El govern no tanca cap possibilitat'.

> Els antitransvasadors es van manifestar ahir davant el Palau Reial de Barcelona, on hi havia reunida la Taula de la Sequera. Vegeu-ne el vídeo.

Redacció
28.05.2008 - 13:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha admès avui que el govern estudia no fer la canonada per transvasar l’Ebre si continua plovent, els embassaments continuen omplint-se (ja són un 45% plens) i es pot garantir el subministrament d’aigua a Barcelona fins el juny de l’any vinent. Ha dit que és en contacte permanent amb el govern espanyol per valorar-ho: ‘Estem analitzant com funcionaria el sistema amb la derogació del decret-llei.’ Ahir, els antitransvasadors el van criticar just abans que comencés la Taula de la Sequera (vegeu-ne el vídeo).En sortir, ja ho va deixar entreveure: ‘Es decidirà segons la climatologia hídrica. El govern no tanca cap possibilitat’, va dir, el mateix dia que tant Esquerra com Iniciativa endurien el discurs contra l’opció del transvasament.

L’últim a manifestar-se va ser el diputat ecosocialista del congrés espanyol, Joan Herrera des del seu bloc. ‘Em fa l’efecte que en qüestió de dies podrem anunciar que, encara que haguem de mantenir mesures del decret de sequera, ja no ens caldrà el decret que vam aprovar a Madrid ni la interconnexió’, va escriure.

Abans, durant la reunió del consell executiu, tant Josep-Lluís Carod-Rovira com Joan Saura havien qüestionat la necessitat de dur a terme el transvasament i havien demanat a José Montilla que s’hi repensés, segons fonts d’ambdós partits als mitjans de comunicació. A la reunió, Saura va demanar a Baltasar que concretés el llindar de reserves d’aigua que faria innecessari el decret. Però Baltasar va negar-s’hi.

Les crítiques d’ERC van ser visibles sobretot al congrés espanyol. El portaveu republicà, Joan Ridao, va demanar al govern espanyol que derogués el decret-llei, perquè ara ja no hi havia la situació d’escassetat que n’havia urgit l’aprovació. ‘Els experts ens diuen que ja no hi ha sequera, i si ja no hi ha aquesta urgència, cal derogar el decret’, ha reiterat Ridao.

El govern espanyol decidirà aviat si atura el transvasament

Qui es qüestiona seriosament el transvasament de l’Ebre és el govern espanyol. El portaveu del PSOE al congrés, José Antonio Alonso, va recordar: ‘El decret estableix clarament una motivació d’urgència per a dur a terme les obres, però si aquesta s’esvaneix, la norma ja no té sentit’. Segons Alonso, el Ministeri de Medi Ambient fa els càlculs per a saber si hi ha prou volum d’aigua per a abastar Barcelona i, doncs, per a deixar sense efecte les previsions del decret. Avui mateix o demà se’n faran públics els resultats.

L’augment d’aigua dels pantans, les crítiques d’ERC i d’ICV i el replantejament que fa el govern espanyol són, amb les protestes de moltes entitats, començant per la Plataforma de Defensa de l’Ebre, un entredit al transvasament. Això no obstant, després de la reunió d’ahir de la Taula de la Sequera, Baltasar fou prou categòric: ‘Si s’hagués de derogar el reial decret, és el govern espanyol qui hauria de fer-ho, però qui ha d’avaluar les disponibilitats d’aigua de les conques de Catalunya és el govern català.’

Enllaços
VilaWeb: La pluja pressiona el govern.
Generalitat de Catalunya: Decret de la sequera (pdf) | modificació (pdf) feta pel govern el 15/05/2008 | Activada la fase d’alerta de l’Inuncat per risc d’inundacions a les lleres del riu Ebre.
BOE: decret-llei de sequera espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any