Cinc anys sense Egunkaria

  • Avui hi haurà concentracions de protesta contra el judici a la majoria de municipis bascos i a Barcelona

VilaWeb
Redacció
20.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa exactament cinc anys que el diari Egunkaria fou clausurat per ordre del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo, perquè formava part de les empreses controlades per ETA. L’any passat es va obrir el judici oral contra set acusats, entre els quals l’últim director del diari, Martxelo Otamendi, que avui participarà en una concentració de protesta contra el judici a la plaça de Sant Jaume de Barcelona (a les vuit del vespre).A la mateixa hora hi haurà concentracions a la majoria de municipis bascos. VilaWeb, entre més diaris de tot el món, publica avui un anunci contra la celebració del judici.

El judici

L’Audiència espanyola va obrir el judici pel cas Egunkaria contra el criteri de la fiscalia, que va demanar de sobreseir el cas. El fiscal demanava que es deixessin sense efecte els processaments dictats el novembre del 2004 pel jutge Del Olmo perquè no hi havia indicis per a mantenir l’acusació de col·laboració amb ETA.

Ara hi ha dos sumaris oberts del cas Egunkaria: el sumari del tancament del diari, amb set acusats de tenir lligams amb ETA (amb una petició de pena de noranta-vuit anys de presó, en total); i el sumari econòmic, amb vuit acusats d’estafa a Hisenda i d’irregularitats per a obtenir subvencions. Segons la fiscalia i la defensa, els delictes econòmics no s’havien de jutjar a l’Audiència, sinó a Guipúscoa. Però l’Audiència s’hi nega, perquè creu que els delictes econòmics tenen connexions terroristes, i demana penes de tretze a vint-i-sis anys de presó i una multa de 235 milions d’euros als acusats.

Enllaços
Plataforma per Egunkaria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any