Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

22.08.2014

La crisi canària. Per què ens interessa?

El govern de les Canàries ha entrat en un conflicte seriós amb el govern espanyol. L'anunci de prospeccions petrolieres a la costa, prop de les illes, ha posat en peu de guerra una bona part de la població. El govern canari ha amenaçat, fins i tot, de trencar les relacions amb Espanya i ha anunciat que convocaria un referèndum sobre aquestes prospeccions. El parlament es reunirà al setembre i la idea és de fer el referèndum al novembre. Si es fes, coincidiria, doncs, amb la consulta del 9-N.


Per a fer aquest referèndum, el govern canari també haurà de demanar permís al govern espanyol. Això ha fet que alguns es preocupen pensant que Rajoy pot permetre'l. Autoritzar el referèndum de les Canàries i prohibir el de Catalunya reforçaria la tesi que el problema és el tema, no la via.


Però el problema no és tan senzill. Es podria llegir al revés, convertint el no en la imposició política que és. I, en tot cas, el referèndum canari és un gran problema per a l'estat espanyol. Per al PP, perquè l'impulsor de les prospeccions és el dirigent canari del seu partit i ministre a Madrid. Però, per a l'estat en general, també, perquè la zona és explosiva. L'OUA encara considera oficialment que les Canàries són una colònia, el Marroc també ha començat a fer extraccions a la zona, la frontera entre el Marroc i Espanya --la marítima-- no s'ha definit de manera oficial i el problema del Sàhara surt pertot arreu.


Si els nacionalistes canaris --i el president Rivero és un home pròxim a Artur Mas-- aprofiten aquesta crisi per obrir una escletxa a l'estat, crec que només ens poden afavorir. Perquè Espanya no podrà aguantar dues crisis simultànies i perquè, si això passa, l'opinió internacional encara s'haurà de demanar més si el problema no és, en realitat, Madrid. Vull dir les famílies que manen a Madrid.






L'opinió dels subscriptors. (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Si creieu que també podeu ajudar-nos, apunteu-vos-hi en aquesta pàgina.)




Ramon Perera


Efectivament, la crisi canària ens ha d'interessar als catalans i té diversos aspectes a considerar. En primer lloc, encara que potser no el més significatiu, hi ha la pregunta 'Quin interès general ha mogut el govern de Madrid a autoritzar aquestes prospeccions, tot i sense comptar amb el poble canari?' Segueixen amb la seva manera de fer prepotent de sempre i es posen en embolics que en el moment actual cada vegada els poden resultar més difícils de solventar. Sent una mica sarcàstic, em pregunto si enviaran els tancs de la Brunete a arreglar-ho.

Seguidament es pot pensar que renunciïn a les prospeccions i vulguin donar l'afer per acabat. En aquest supòsit, prendria relleu el paràgraf anterior: el govern de Madrid hauria organitzat un escàndol sense cap fonament sòlid (i s'hauria arrugat en front dels nacionalistes canaris). I tampoc puc deixar de recordar que Espanya va acceptar que Canàries prohibís les curses de bous, al contrari de l'enrabiada que han tingut amb la prohibició catalana.

No sabem amb quin grau de fermesa defensarà les seves posicions cadascuna de les parts, però si el govern de Madrid es veu obligat a decidir sobre una petició de referèndum formal i ferma, penso, com diu en Vicent, que qualsevol decisió que prengui el govern de Madrid tindrà aspectes positius per a nosaltres. Aquests aspectes positius, inesperats, podrien compensar aspectes negatius que ens hauran sorgit a casa i amb els que no comptàvem.




Marta Flores


Vols dir que no estem assistint a la implosió d'Espanya? Vull dir que no sé si Espanya aguantarà el procés d'independència de Catalunya i no començarà a petar pels descosits. Quant de temps esperaran els bascos? Valencians i mallorquins poden veure's molt temptats, canaris? Potser sí que això serà molt i molt gros.

Mail Obert