Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

20.05.2013

La dreta extrema

Des de fa temps s'ha posat de moda de separar polítiques econòmiques i polítiques socials (com si les econòmiques no fossen les socials de debò). El cas és que així, per exemple, Zapatero podia fer polítiques econòmiques molt de dretes i polítiques socials que alguns titllaven de molt d'esquerres. I no parava boig. Ara, amb Rajoy, la cosa ha canviat rotundament i ens movem entre la dreta econòmica i l'ultradreta social. Directament.


Acceptem, per simple afany dialèctic, que això d'una política econòmica cap a un cantó i una de social cap a un altre és possible. Aleshores, espere que convingueu amb mi que el programa social del Partit Popular espanyol no encaixa pas en el terreny d'allò que seria una dreta més o menys homologable a Europa i fa temps que ha començat a lliscar, costera avall, en la ruta de la dreta més extrema, de l'extrema dreta.


La setmana passada no van parar. Des de Wert intentant portar l'escola als anys del franquisme, amb castellà i avemaria inclosos, al batlle de Montcada de l'Horta expulsant un ciutadà del ple per haver dit 'País Valencià'. O la famosa fotografia de Llanos de Luna amb aquell personatge de la División Azul. O els atacs renovats contra la regulació de l'avortament. I, encara, el sorprenent vídeo de TVE explicant a les xiquetes que no han d'anar vestides de manera 'provocativa'.


El PP ha obert tants fronts tots alhora que es fa difícil d'imaginar que això no siga una cosa planificada. Però què vol dir? Que saben que ho tenen perdut i volen arrasar-ho tot ara que poden? Que estan convençuts que plantar batalla en aquest terreny és la millor manera de compensar electoralment el desastre econòmic? Que en van aprendre de Zapatero i distrauen la seua base del desastre econòmic a còpia de numerets?


Totes les enquestes, ahir en vam tenir de noves, indiquen que el Partit Popular s'enfonsa electoralment. Tothom ho veia a venir. Però no oblidem que amb aquests comportaments tan descentrats, de centre, l'espera pot ser tan llarga com enervant. 

Mail Obert