Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

11.02.2013

Un any més tard estem molt pitjor

Ahir feia un any exacte que el govern espanyol havia aprovat una reforma laboral. Ho va fer sense consultar ningú ni encomanar-se a ningú. No va voler pactar res ni amb els sindicats ni amb la resta de partits, que, amb la sola excepció de CiU, s'hi van manifestar contra. El govern de Mariano Rajoy va dir aleshores que aquelles mesures eren necessàries per a la reactivació econòmica i que si no ho volíem entendre era només problema nostre. Perquè la recepta era infal·lible.


I vet-ho aquí: ha passat un any i les dades són tan contundents que esfereeixen. Hi ha 691.700 desocupats més i s'han destruït, en els onze mesos que han passat des de l'aprovació de la reforma (car encara no tenim les dades del darrer) 850.000 llocs de feina. No hi ha manera de presentar ni una sola dada que haja millorat, ni un sol indici de canvi positiu. El nombre d'expedients de regulació ha augmentat fins a un 66% més que en el mateix període de l'any anterior i no ha crescut la contractació indefinida, objectiu principal que deien que tenia la reforma.


Les dades fan simplement feredat. Fa feredat el nombre de treballadors sense feina i horroritzen les xifres de desocupació juvenil, aquest terrible 57,6% que condemna una generació sencera i deixa seriosos interrogants sobre el futur. La política és molt més que la baralla dels sobres, els espietes, les declaracions i les insinuacions. La política va, o hauria d'anar, de fer millor la vida de la gent. Això que el PP no sap fer de cap manera.

Mail Obert