Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

28.05.2012

Bankia: això ho han de pagar

Segurament que encara no sabem fins on arribarà l’escàndol de Bankia. Però amb les coses que en sabem ja en tenim prou per a exigir una investigació a fons, la condemna penal dels responsables d’aquest destrellat i explicacions públiques de com és possible que haja passat.


L’estat espanyol posarà a Bankia 23.465 milions d’euros en total --si no hi ha noves sorpreses. Això equival, pràcticament, a un 2% del PIB estatal. És una quantitat astronòmica que supera de gairebé nou mil milions la xifra total que l'estat comptava posar com a rescat de tots els bancs i caixes. El govern espanyol diu que ha de fer-ho per salvar el sistema bancari, però una despesa d’aquest calibre és insultant en plena època de retallades. Com és possible que troben diners tan ràpidament per a segons què i que siga impossible trobar-ne per a algunes altres coses?


Els responsables de Bankia, i per tant els de Bancaixa i de Caja Madrid i tot els altres tirant cap enrere, han d’explicar molt bé d’on ve aquest forat. Haurien d’explicar-ho en detall, perquè, començant pels fets més recents, hi ha massa indicis de delictes. O com expliquen els gestors del banc --i no parlem sinó del darrer cas--, que fa unes poques setmanes Bankia digués oficialment que havia tingut uns beneficis de tres milions quan en realitat n’havia perduts tres mil milions?


Amb les caixes controlades políticament pel PP, que en definitiva això és Bankia, s’han fet barbaritats. S’han fet barbaritats al servei de polítiques concretes, però segurament que també se n’han fet al servei d’interessos personals. Que Caja Madrid fos la principal accionista de British Airways, per posar-ne un exemple, era un despropòsit megalomaníac. Que Bancaixa financés tantes apostes fallides de la Generalitat Valenciana, començant per Terra Mítica, explica també en part on som ara.


Aquesta barbaritat de milions que s’han evaporat s'han fet al servei de causes concretes i amb la signatura de persones concretes. Ara, doncs, calen explicacions, també concretes. Cal agafar els Rato, Olivas, Blesa i companyia i investigar-los, que expliquen cada perquè i que assumesquen les responsabilitats penals que meresquen. Però no solament ells. O és que cal recordar que Zaplana va desfer del tot el model tradicional de funcionament de les caixes? És un exemple.

Mail Obert