Report diari sobre el coronavirus: La tornada a l’escola es perfila com el gran envit mentre s’agreuja la crisi econòmica

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
26.08.2020 - 19:50
Actualització: 26.08.2020 - 20:13

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La situació epidemiològica continua empitjorant als Països Catalans. El govern de les Illes ha pres noves mesures per a contenir un rebrot de covid-19. La presidenta Francina Armengol ha anunciat que, a partir de divendres, a les Illes seran prohibides les reunions de més de deu persones, es disminuiran els límits de capacitat en bars, restaurants, espectacles culturals i esportius, noces, enterraments i vetlles, es tancaran les platges i els parcs durant la nit i es farà obligatori l’ús de màscara als centres de treball en espais tancats.

Alhora, el conseller d’Educació, Martí March, ha explicat que durant el curs vinent l’ensenyament serà totalment presencial i amb grups d’uns vint alumnes fins a primer d’ESO. En aquesta franja d’edat, es promouran els grups de convivència estables. El curs podrà ser semipresencial en la resta d’etapes educatives. Les màscares seran sempre obligatòries a partir de primer de primària, i els centres hauran de vetllar per la ventilació i la neteja freqüent de tots els espais.

Al País Valencià, per la seva banda, s’han registrat en les últimes 24 hores una mort per coronavirus i 829 nous positius -la pitjor xifra de tota la pandèmia, després dels 772 casos positius de dimarts-. També confirmat 26 nous brots a poblacions com València, Nules o Dénia.

També ha avançat més detalls sobre la tornada a les escoles el conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà. En una conferència de premsa ha dit que a partir del 7 de setembre, quan començarà el curs, els centres hauran de fer una formació i conscienciació de les mesures de seguretat. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat que no preveu la possibilitat de fer proves PCR a alumnes i professors, perquè aquest mecanisme ‘tan sols ofereix una fotografia de quan es fan les proves’. En la mateixa conferència, el president Ximo Puig ha valorat positivament que les autonomies puguin impulsar l’estat d’alarma.

Finalment, avui s’ha fet públic que l’estat espanyol és la segona economia desenvolupada del món més perjudicada per la crisi de la covid-19, tan sols darrere el Regne Unit, segons les últimes dades de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). La caiguda del PIB espanyol es calcula que ha estat del 18,5% el segon trimestre d’enguany. El conjunt dels països adherits a l’òrgan ha tingut el retrocés econòmic més gran de la seva història. Un altre estudi publicat avui indica que els infants transmeten el virus amb una taxa de contagi del 0,3, lluny de l’1,7 de la reproducció registrat entre la població general.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 132.191 casos per PCR, 70.379 altes i 14.800 morts i hi ha 218 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 790 casos i 13 morts i hi ha 136 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 102.231 casos per PCR, 40.948 altes i 12.972 morts);
–Al País Valencià, 829 casos, 459 altes i 1 mort i hi ha 39 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 21.599 casos per PCR, 23.758 altes i 1.503 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 336 casos, 249 altes i 2 morts i hi ha 39 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 6.940 casos per PCR, 4.496 altes i 237 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 323 casos, 283 altes i 35 morts);
–A Andorra, avui s’hi han afegit 38 casos i 16 altes i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han reportat 1.098 casos, 893 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 24.176.074 casos confirmats i 825.865 morts. Del total de casos, 16.689.903 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 5.967.518 casos i 182.826 morts;
–El Brasil, amb 3.683.224 casos i 116.964 morts;
–L’Índia, amb 3.286.512 casos i 60.267 morts;
–Rússia, aamb 970.865 casos i 16.683 morts;
–Sud-àfrica, amb 613.017 casos i 13.308 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 426.818 casos i 28.971 morts.
*A l’estat francès hi ha 248.158 casos i 30.544 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Solucions cares… per a un país pobre’

Aquest matí, la ministra d’Educació espanyola, Isabel Celaá, ha explicat que el govern espanyol treballava en ‘diverses possibilitats’ per als pares que s’hagin de quedar a casa amb fills en quarantena pel coronavirus, com ara un ‘permís retribuït’. I s’ha afanyat a matisar que això encara no s’havia ‘tancat’. A mi em sembla molt bé. És just. També és just que la gent que està a les acaballes monetàries rebi l’ingrés mínim vital. I també veig necessari que es mantinguin tants ERTO com siguin possibles. La primera mesura, ja veurem com acaba, la segona ja s’ha activat, però a pas de tortuga, i la tercera ha salvat milers d’empreses i milions de llocs de feina. Totes tres mesures tenen dos denominadors comuns. Són justes… i són molt cares.

El problema de l’estat espanyol és que no és precisament ric. I s’ha de fer càrrec d’obligacions sense diners. A mitjan juliol, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal espanyola (AIREF) calculava que el cost dels ERTO fins al setembre seria d’uns 48.000 milions d’euros. Però ara veiem que el setembre ja és a tocar i s’haurà d’allargar el termini, perquè les coses no van com volíem. El vice-president Aragonès, per exemple, ja ha demanat que el sector turístic sigui protegit per aquest instrument fins a la campanya següent.

Evidentment, l’estat espanyol no és pas l’únic d’afrontar aquesta situació. Alemanya, per exemple, va decidir ahir de dedicar 10.000 milions d’euros més a aquest instrument. França es proposa d’allargar-lo fins a un parell d’anys; Itàlia, de moment, fins al desembre; i a Bèlgica, encara que només als sectors més afectats, també fins a final d’any. Cada país fa tant com pot. A l’estat espanyol s’estudia d’estendre els ERTO més enllà del setembre i, malgrat els dubtes de Madrid, s’haurà de fer. De fet, l’executiu es reunirà divendres amb patronal i sindicats per parlar-ne. Cal dir que l’estat espanyol va a la cua d’Europa en aquest ajut… i en uns quants més.

El drama –en el terreny econòmic– és que són xifres que van molt més enllà de les possibilitats d’un estat com l’espanyol. L’endeutament continuat és una opció ineludible. De moment, abans-d’ahir, el SURE, el fons creat a la UE per donar suport als ERTO, va adjudicar 21.000 milions a l’estat espanyol, a un tipus molt favorable i a quinze anys de termini. De fet, és el segon estat més afavorit, després d’Itàlia.

Però, no ens enganyem, no n’hi haurà prou. No s’ha volgut anar a cercar diners al mecanisme europeu d’estabilitat (MEDE), perquè, malgrat les promeses fetes, es recorden les restriccions que imposà la troica i la xacra de ser rescatats. De fet, no hi ha anat cap país encara. Però, o canvien molt les coses o s’hi haurà d’anar. De moment, el deute públic ja arriba al 114% del PIB. I això pesa molt.

En definitiva, les solucions que es prenen a tot Europa en el camp econòmic són coherents i cares. És clar: el model adoptat és l’alemany. Però no a totes les cases es pot menjar carn cada dia… si no és a còpia de manllevar. I tot té un límit…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Negocis multimilionaris rere la recerca d’un vaccí incert
–The Atlantic: On la pandèmia és una tapadora per l’autoritarisme (en anglès)
–Le Parisien: Fracàs de StopCovid: per què els nostres veïns han adoptat més les aplicacions de seguiment (en francès)
–The Economist: Seguiment del coronavirus a tot Europa (en anglès)
–The Guardian: L’obesitat augmenta el risc de mort per la covid-19 d’un 48%, segons un estudi (en anglès)
– Ouest-France: Quan es pot sortir de l’aïllament si el resultat de la covid-19 és positiu? (en francès)
–Aljazeera: Rècord d’infeccions, poques morts: com ha abordat la covid-19 Catar (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Barcelona, la desolació d’un centre decrèpit
Radar Covid: què és i com funciona l’aplicació de rastreig de contactes
Les Illes prohibeixen les reunions de més de deu persones
El curs escolar a les Illes començarà esglaonadament i podrà ser semipresencial a partir de 2n d’ESO
Un estudi constata una baixa taxa de contagi entre els infants dels casals d’estiu
Celaá diu que el govern espanyol estudia ajuts per la conciliació familiar amb la covid-19
Europa es prepara per substituir els avions per trens nocturns


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any