Report diari sobre el coronavirus: Catalunya limita encara més la interacció social i posa l’accent a la Cerdanya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
22.09.2020 - 19:50
Actualització: 22.09.2020 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Noves restriccions per a plantar cara al coronavirus a Catalunya. El Departament de Salut proposa de restringir les reunions socials a un màxim de sis persones –fins ara eren de deu–, després d’haver-hi detectat brots. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut que no preveia d’arribar a una situació epidemiològica com l’actual fins a final de mes. ‘En molt pocs dies, hem passat d’una R de 0,9 a 1,13 en molt pocs dies, i d’una taxa d’infecció per sota de 80 a 90’, ha dit.

També ha anunciat que aplicarien restriccions a la Cerdanya, on han trobat un alt nombre d’asimptomàtics que ha fet duplicar el risc de rebrot a la regió sanitària. ‘Hi ha indicis de transmissió comunitària i haurem d’anar més enllà’, ha dit. Per això hi aplicaran les mateixes mesures que hi ha a Girona i Salt i que ja es van aplicar a Reus.

Per una altra banda, el govern espanyol estudia de reduir les quarantenes de catorze dies a deu. Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquesta reducció s’aplicaria a aquells positius que aquests darrers tres dies no haguessin presentat símptomes. Quant al Principat, Argimon ha dit que també es reduiria el temps de les quarantenes de catorze dies a deu, però tan sols als contactes estrets.

El consell de ministres espanyol ha aprovat la cancel·lació definitiva del programa Imserso d’aquesta temporada a conseqüència de la covid-19. Els viatges es van deixar d’oferir fa mig any, quan es va declarar l’estat d’alarma arran de l’expansió dels contagis, i ara el govern espanyol ha optat per anul·lar-los definitivament. ‘Després de tants mesos, no té solta de mantenir aquests programes hibernats la resta de la temporada; d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries, no es podran reprendre’, ha dit el secretari d’estat de Drets Socials, Nacho Álvarez.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 182.543 casos per PCR, 89.941 altes i 15.223 morts i hi ha 286 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 879 nous casos, 6 morts i 135 pacients a les UCI (en total, 131.486 casos per PCR, 40.948 altes i 13.250 morts);
País Valencià, avui hi ha 892 nous casos, 706 altes, 5 morts i 81 pacients a les UCI (en total, 36.188 casos per PCR, 37.525 altes i 1.595 morts);
Illes, avui hi ha 213 nous casos, 347 altes, 2 morts i 66 pacients a les UCI (en total,12.850 casos per PCR, 9.986 altes i 286 morts);
Catalunya Nord, avui hi ha 3 nous casos, 2 morts i 2 pacients a les UCI (en total, 338 casos, 283 altes i 39 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total, 1.681 casos, 1.164 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 31.628.901 confirmats i 971.790 morts. Del total de casos, 23.224.525 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.058.430 casos i 204.878 morts;
–L’Índia, amb 5.617.699 casos i 89.579 morts;
–El Brasil, amb 4.566.123 casos i 137.445 morts;
–Rússia, amb 1.115.810  casos i 19.649 morts;
–Perú, amb 772.896 casos i 31.474 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 682.267 casos i 30.904 morts.
*A l’estat francès hi ha 458.061 casos i 31.338 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Exportacions: tres mesos creixent més del 10%’

No  passa cada dia que tinguem un trio de novetats en les estatístiques de Catalunya. Si ahir ens assabentàvem de les exportacions, avui han estat els índexs de volum de negoci sectorial, tots referits al juliol. Les exportacions de mercaderies a Catalunya han recuperat una part de l’embranzida i el mes de juliol van créixer d’un 13% en relació amb el juny, de manera que fou el tercer mes seguit en què les xifres del mes anterior van millorar. És cert que, comparat amb el volum del juliol de l’any passat, continuem per sota, un 10,9%, però l’esforç que es fa és important. Pensem que a l’abril, al punt més baix, aquesta diferència era del 40%. Sembla que en aquest sector, a mesura que les empreses es van incorporant a l’activitat productiva, les coses rutllen, però no depèn de nosaltres i prou… sinó dels clients estrangers.

Penso que és de justícia destacar que un altre mes el sector de la indústria alimentaria i les begudes és capdavanter, amb un creixement mensual del 12% i –cosa més important– superant d’un 6% el nivell del juliol del 2019. També s’ha revifat el químic, que venia de més avall, amb un augment mensual de vendes exteriors del 17%. I fins i tot els béns d’equipament s’han despertat, amb un creixement del 9%. Tanmateix, cal dir que aquests dos sectors continuen per sota dels nivells de l’any passat.

No podem passar per alt que el dia 21 de juny s’acabà l’estat d’alarma i que, per tant, el juliol fou el primer mes complet en l’activitat empresarial. Amb la ‘nova normalitat’, la indústria del Principat va continuar recuperant ritme el mes de juliol, amb un creixement mensual de la xifra de negocis del 12% (7,9% a l’estat espanyol). Sens dubte, les exportacions han estirat la indústria, si bé l’índex de volum de negoci global encara és un 10% per sota de l’any passat. El paral·lelisme entre totes dues magnituds es palesa veient que en ambdós casos el creixement del juny sobre el maig havia superat el 20%, gairebé un ritme doble que al juliol.

Com era previsible, els serveis han estat la ventafocs un mes més. S’esperava el turisme com a bàlsam per a la situació i ja hem vist com ha anat. De manera que l’índex de volum de negoci dels serveis, malgrat haver crescut mensualment d’un 13% al juliol, encara és un 15% més avall que l’any passat, amb diverses connotacions segons els subsectors. El sector de l’hoteleria, per exemple, és el que ho passa més malament, amb un nivell que és gairebé la meitat de l’any passat; i el del transport, un 25% per sota. En canvi, el comerç és un 8% per sota i el de comunicacions, un 3%.

Ara, és clar, el juliol ja el tenim molt lluny. Coses que té el retard de les estatístiques. Sigui com sigui, és important de seguir l’evolució de la recuperació per veure quins sectors van millor. Sembla que, en general (turisme i hoteleria, al marge), va pel bon camí, però massa a poc a poc. Demà podrem veure com evoluciona aquest mes de setembre a la zona euro. Seran dades més acostades en el temps, per a mirar de continuar posant llum en aquest túnel tan llarg…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Daniel Prieto-Alhambra: ‘Sospito que la situació de Madrid és pitjor que no la que sabem’
–CNN: La pandèmia va ser l’única possibilitat que vam tenir (en anglès)
–France Inter: Durant el confinament, hi va haver un 30% menys d’hospitalitzacions per atacs de cor (en francès)
–Aljazeera: En imatges: elaborats casaments del Caixmir silenciats per la covid-19 (en anglès)
–Clarín: Farmaciola emocional: cinquanta consells per aixecar l’ànim (en castellà)
–Balkan Insight: El coronavirus exposa velles cicatrius al servei de salut de Macedònia del Nord (en anglès)
–Público: La covid-19 empeny el tràfic il·legal de drogues a les xarxes socials (en portuguès)
–RTÉ: El món registra un nombre setmanal rècord de casos de covid-19, la mort és baixa (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Els aeroports, una baula feble per a l’entrada de nous casos?
Experts tornen a demanar a The Lancet una investigació sobre la gestió espanyola de la crisi de la covid-19
Escultures amb màscara a València per a ‘sensibilitzar la ciutadania’
Neix ReTrobades, la web d’Escola Valenciana per a compartir recursos educatius
Entra en vigor l’ampliació de capacitat al 70% a cinemes i teatres de Barcelona
Màscares, anuncis i un festeig pressupostari
La Generalitat de Catalunya redueix a deu dies les quarantenes per contactes estrets
Ayuso i ‘les trampes al solitari’ per a negar la segona onada


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any