En una nota a Facebook, Enric Morera ha anunciat aquesta nit: ‘Subscric, paraula per paraula’, el manifest Per una veu pròpia valenciana a les Corts Generals. El document ja ha superat les 1.200 adhesions, de càrrecs i militants de Compromís. Poc després de l’aparició del text de Morera, un dels promotors del manifest, David Navarro, ha afirmat a VilaWeb que la interpretació que Morera fa del text no coincideix amb la intenció dels promotors, que és contrària a qualsevol pacte amb Podem. Morera defensa que si Compromís és la marca principal, la que legalitza l’acord, i es forma un grup propi, no subordinat al de Podem al congrés espanyol, aleshores Compromís sí que hauria de fer la coalició amb el partit de Pablo Iglesias.

La direcció de Compromís fa dies que estudia aquesta possibilitat. Alguns membres d’Iniciativa s’han mostrat partidaris de fer la coalició amb Podem en qualsevol cas. Dins el Bloc la posició majoritària és favorable al reconeixement que Compromís seria la força majoritària, fet que s’hauria de traduir en el nomenament del cap de llista, en el nom de la coalició i en l’autonomia dels seus diputats a Madrid, on formarien un grup valencià, el primer de la història. Els dirigents de Compromís també han reclamat un referèndum intern per a avalar l’acord.

Tanmateix, els promotors del manifest han volgut deixar clar que s’oposen a tota mena de ‘subordinació a projectes de matriu estatal’. I ho expliquen així: ‘Qualsevol acord amb Podem, amb els plantejaments actuals de l’equip de Pablo Iglesias, que actua quasi amb més centralisme que PP i PSOE, l’entenem com una subordinació a un projecte estatal i com una manera de convertir-nos en satèl·lit d’un partit aliè a nosaltres amb seu a Madrid.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb