L’home de la bandera espanyola

  • «Aquesta força civilitzada, serena, positiva i constructiva que ens mou, som capaços d'expressar-la una vegada i una altra al carrer»

Vicent Partal
17.02.2019 - 00:35
Actualització: 17.02.2019 - 10:58
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir un home se m’acostà per darrere durant la manifestació de la Gran Via i em digué que no tenia gens ni mica la intenció de molestar-me. No el vaig ni entendre fins que ell mateix no assenyalà la bandera espanyola que portava, com si insinuàs que, a mi, em podia molestar. Em sorprengué, per inesperada, és cert, però no en vaig fer gens de cas: cadascú es manifesta com vol i jo no sóc ningú per a dir res sobre el cas. Benvingut un manifestant més i gràcies d’afegir-se al mur contra la repressió.

L’home continuà caminant fins a l’escenari, amb la seua bandera i amb tot de gent que, encuriosida, se li acostava a demanar-li per què era allí i què significava la seua presència. Durant els minuts que estigué a prop meu no vaig veure cap mal gest de ningú; tan sols molta curiositat. Em semblà que anava amb una altra persona, que portava una estelada, i potser amb una tercera que caminava uns quants metres darrere seu. Es veia confiat i segur, ben tranquil, mentre alguna gent del meu voltant es demanava si un gest semblant, però amb les banderes canviades, es podria haver fet el diumenge abans a Madrid. La resposta era tan òbvia que molts ni tan sols acabaven la pregunta.

La imatge d’aquest senyor passejant-se tranquil i segur amb la bandera espanyola durant la manifestació de Barcelona contrastava amb la imatge dels membres del grup parlamentari de Ciutadans, desplaçats ahir també a Amer, per fer-se una foto, alguns portant la mateixa bandera. Segur que en deveu haver vist les fotos; no cal, doncs, que ara ho explique. Un grupet de polítics més sols que un ou al mig d’una plaça deserta en una vila tancada que els va rebre amb les persianes de comerços i bars tirades avall. Perquè tothom era conscient que hi anaven amb l’única voluntat de provocar. Hi arribaren, feren que els filmaren les càmeres de televisió, arrabassaren llaços grocs i se’n tornaren a Barcelona perquè allí no hi havia res a fer, ningú no reaccionava. Només hi anaven per tibar la situació, per fer enrabiar la gent i sobretot per veure si ningú, cansat i tens per la injustícia del judici, els regalava un titular, una foto que Inés Arrimadas poguera brandar al parlament amb aquella actitud de cercabregues que tan poc escau a un polític. A cap polític.

Les banderes són roba. Res més. Roba de colors que representa coses, a vegades importants. Positives o negatives o indiferents —això depèn de la vida que, a cadascú, li haja tocat. Jo, com Joan Fuster, m’apuntaria gustosament a una vida sense himnes, banderes ni efusions. Però, com ell, no ho podré fer mentre davant meu, i concretament contra mi, hi haja qui alce himnes, banderes i efusions, mogut estrictament i únicament per la voluntat de fer-me mal. De ferir-me. D’obligar-me a ser el que no sóc.

Això, ferir, negar el que sóc i vull ser, fer mal, és l’única cosa que pretenien ahir els parlamentaris que brandaven les banderes espanyoles agressivament a Amer, com si fóra una terra a conquistar. Aquesta gent ha fet de l’agressivitat la forma particular d’expressar-se en política, i no la canviarà ningú. Segurament perquè no sap fer res més.

Però, per això mateix, per aquesta causa concreta, i en un contrast excel·lent, ningú no digué res a l’home que portava la bandera espanyola entre els manifestants de Barcelona. Perquè nosaltres aspirem, segurament com ell, a viure plegats, i tan aviat com siga possible, en un país i en un món que no necessite banderes ni himnes ni efusions. On ja no calga ser independentista. I aquesta força civilitzada, serena, positiva i constructiva que ens mou, hem estat capaços d’expressar-la una vegada i una altra al carrer tots aquests anys, malgrat la violència infligida per l’estat espanyol contra nosaltres, i superant, com férem ahir, l’enorme violència infligida per l’estat espanyol contra nosaltres i els nostres representants polítics.

Fou un plaer caminar al vostre costat. Enhorabona a tots per ser com sou i per ser-hi sempre. Ep! i per no ser com són ells.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pepita Carlos
Pepita Carlos
17.02.2019  ·  06:28

Penso que aquest home tenia les mateixes ganes de provocar, que els que varen anar a AMER, la diferència que aquest home era més valen per posar-se en mig tot sol.
Res més

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
17.02.2019  ·  07:18

No en tinc ni idea de per què algú va a una manifestació amb una bandera o altra. El que sí que tinc clar és que el que ens està passant a nosaltres i a Espanya és l’inici d’un camí més o menys llarg cap a la barbàrie i el feixisme, si no ho parem d’una vegada. No sembla que a Espanya hi hagi gaire interès en fer-ho. Els seus intel·lectuals estan seguint fil per randa l’aforisme de Niemöller. I Niemöller va acabar en un camp de concentració

Albert Miret
Albert Miret
17.02.2019  ·  07:56

Ahir, en veure’l ja vaig pensar que era un provocador més, i que no anava pas sol. Aquests no van mai sols sinó que van en manada, encara que aquesta vegada per a fer el numero devien anar camuflats d’independentistes. Per sort, devien sortir ben escaldats, perquè en lloc de demostrar que som violents -que clarament era el propòsit-, van demostrar exactament el contrari, i és que la veritat és que no poden entendre que la violència és innecessària sempre, però sobretot quan es tenen uns principis democràtics justs ben afermats.
Apa nen, la pròxima vegada prova una bandera pirata o una del Klu-kus-klan, a veure si tens més èxit.

Josep Usó
Josep Usó
17.02.2019  ·  08:06

La diferència entre Espanya i Catalunya, O una de elles, és que a Espanya el fanatisme fa impossible la vida. I a Catalunya, no n’hi ha, d’aquesta mena de fanatisme.

Marina Adillon
Marina Adillon
17.02.2019  ·  08:48

Realment diu molt de com som que es pogués manifestar amb la “seva” bandera amb tota llibertat i sense escarafalls per part nostra. És possible que no pretengués provocar sinó que, com aquell jovent d’un 11 de setembre fent bracet amb banderes diferents, desitgi l’alliberament i el retorn tant com nosaltres.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
17.02.2019  ·  09:17

Què és més independentista: buscar un sistema democràtic que permeti tothom els mateixos accessos a una vida normal i raonable, o establir muralles socioeconòmiques de privilegis i corrupció?

Integrar, o excloure?

Respectar, o ser violent?

Pot semblar un oxímoron, però jo penso que els independentistes són aquells que segueixen les ordres d’uns privilegis econòmics que volen fer-nos ballar la seva música rebutjable, la d’imposar fronteres socials.

Està clar que els murs de les presons no sempre reflexen a quina banda hi ha la gent que ha de ser lliure, com les fronteres geopolítiques no separen pels interessos reals de les persones.

eva salas
eva salas
17.02.2019  ·  09:28

Farta de que seguim parlant d’espanyols i espanyolistes, per bé que a partird’un excepcional que no ho sigui.

Amic Vicent, hi ha independentistes que diuen no aniran avotar més. Necessiten que els aronem com a nens petits potser, que els fem carícies i els convencem, ells mateixos sovintho demanen. Doncs bé, penso que ens fariem un favor si rescatéssim “del ramat” (ells diuen que som ramat perquè tenim intenció de votar després que enshan “estafat”), les individualitats extraordinàries (o senzilles), i les potències (o mancances) que hi ha darrera d’aquest o altre independentista. I de la nació sencera.

Ho dic perquè a la ràdio “nostra” només es parlad’Espana i l’espanyolisme, i a la premsa igual. No som res més potser, no veiem altra cosa, no som res sense ells? A mi em fastigueja i si ha de ser així què més dóna ser independents o no? Ja sé que el tema ven i dóna rèdits (només cal escoltar les declamacions amatòries del nostre preuat vicepresident al judici), però caram, sense voler ser injusta perquè benvolgut Vicent et considero objectiu, cal ser creatius per a poderconstruir, mitjançant les paraules il.lusions reals que tinguin a veureamb el nostre projecte.

Espero no ofendre ni tan sols enutjar ningú i menys a vós. Però si volem que l’independentisme surti en massa a votar cal d’obrir el focus i valoritzar el “ramat”.

Cesc Batlló
Cesc Batlló
17.02.2019  ·  09:36

El dia 3 d’Octubre, a la gran concentracio/manifestació a Sabadell, recordo que també hi havia un noi jove qua anava amb una bandera espanyola.
El vaig observar, i estic segur que tenia una actitud completament pacífica i se sentia absolutament integrat a la multitut.
Crec, sense conèixer aquell noi, que compartia amb tots els nosaltres el 95% del que volrem. El que passa és que ell se sent espanyol (i potser també català).
I jo només em sento català.
I estic segur que hi ha molta gent com aquest noi d’ahir a Barcelona i el noi de Sabadell del dia 3 d’Octubre.

Josep Salart
Josep Salart
17.02.2019  ·  09:59

Tota la gent d’ahir, demà dilluns, ha d’anar al seu banc si sap que no és del seus, i cancel.lar el compte. Si no continuem aquestes mogudes amb fets més positius, dòna la sensació que el ritme ja ens va be. I no, independentment de judicis, provocadors, reis que fan política i espanyols de merda, no saltres hem de fer feina…

carlos bagó
carlos bagó
17.02.2019  ·  10:00

Ells I nosaltres, si.
Ès així, dos mons, tant diferents que per això es difícil d’entendre-si.

Cristina Roig
Cristina Roig
17.02.2019  ·  10:22

Era un provocador… Per què sempre hem de parlar dels espanyols? Es mereix un article com si fos un heroi, a vegades no entenc Vilaweb. Hi havia moltes altres circumstàncies a la manifestació per destacar i destaquem aquesta?

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
17.02.2019  ·  10:50

Un nou èxit del poble català. Que vol dir també d’Òmnium i l’ANC. Cada manifestació, cada votació, cada referèndum, ens estalvia un camp de batalla ple de morts. Dels nostres i dels opositors a la independència de Catalunya. Val molt la pena, i no pararem fins aconseguir la república independent.
Les properes fites: la vaga general i la demostració anMadrid. Som-hi!

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
17.02.2019  ·  10:56

Jo no crec que fós un provocador sino algú que tot i sentir-se espanyol considera injust el judici al procès i que defensa la llibertat dels presos

Josep Antoni Voltà
Josep Antoni Voltà
17.02.2019  ·  11:50

Aquest noi, no sé que buscava, però duia també un llaç gros a solapa.
Va ser l’anectota singular, però lo important és destacar la importància del conjunt.
Seguim endavant !!

Ricard Pintado
Ricard Pintado
17.02.2019  ·  11:55

Aquest home, tan ple d’humanitat, valentia i força empàtica, és el premi de no haver caigut en la temptació violenta, la solució dels impotents i/o dels que se saben més forts. A partir d’aquest triomf hem d’aconseguir que a les nostres manifestacions hi hagi, també, més persones com aquesta. Gent que mai podran deixar de sentir-se espanyols i als quals hem de respectar

Rosa Gispert
Rosa Gispert
17.02.2019  ·  11:56

Molt d’acord en la majoria de comentaris de ja n’hi ha prou de parlar d’espanya. Fins i tot el judici que no es transmet a la seva, d’espanya, demostra que ja no hi tenim res a veure.
Jo també n’estic tipa de les tv i premsa que els fan el joc. L’Arrimades que es faci ella soleta la propaganda i l’Iceta i el Zaragoza.

El que m’agradaria, ja ho he demanat diverses vegades, és saber què fa el nostre govern “efectiu”. N’estic tipa que a polonia se’n fotin de Torra per que no governa i dels consellers, que son els que tenen la responsabilitat directa ningú en diu res. I les coses van cada dia pitjor!.

Trisha Dominguez
Trisha Dominguez
17.02.2019  ·  12:14

Vicent, un lector ahir va proposar que a les eleccions es presentés una coalició tipus Sinn Féin i que en guanyat els escons els deixessin buits perquè no hi havien d’anar a fer res al país veí. Us demano que sondegeu els partits i les associacions per veure si algú ja hi ha pensat i s’hi treballa. Ara hem de ser proactius i prendre l’iniciativa. El passat ja ha passat, sortirà a la llum la prova de qui no volia tirar endavant, però això ja fou i ara toca empènyer cap a lá República. Conciutadans, aneu al votar perquè no anar-hi és regalar la voluntat a Qui sí que hi va. O no veieu la disciplina de l’extrema dreta? Perseverem!

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
17.02.2019  ·  12:19

Ahir la mani vau ser pel dret d’autodeterminació i independència (no és cap delicte)… pel judici ignominiós contra tots…

No sé que en feia un senyor del bloc opressor però entenc el llenguatge d’en sr. Partal ja que ho fa desde l’emoció com qualsèvol persona que es senti identificada dins d’un grup i com personatge pùblic es dilueix dins la multitut i aixì ho expressa.. surten sentiments personals dins la narrativa…

Eva Salas.. en tenim que veure la cara a l’enemic per a no confondre’ns nosaltros mateixos, pot ser n’hi ha espanyols moderats i entenen el conflicte que en tenen en espanya i posiblement son bon demòcrates o republicans però insisto, el tema anava d’autodeterminació… jo amb els meus veins n’estic de conya perque “sé del pie que cojean” i jo visc a la republica independent, portes endins la meva llar… si ho explico correctament.

Per a mí també fou un plaer ser-hi una més i hi seré cada vegada que faci falta.

Miguel Nogueira
Miguel Nogueira
17.02.2019  ·  13:19

Jo el vaig veure i no li vaig fer ni una foto, tampoc li feia cas la gent. No em semblava q anés a provocar era un mes. Per mi si es manifesta en contra del judici ja em va bé i és tot un exemple de tolerància en la nostra societat q com diu el Vicent contrasta molt amb altres. Pot ser ens oblidem amb facilitat q molta gent de dretes i q no se sent catalana està a favor del deret de decidir el futur de Catalunya en un referèndum.

jaume vall
jaume vall
17.02.2019  ·  14:10

Els comentaris que trobo més perspicaços sobre el que va passar ahir, i el que ha passat aquesta setmana són els d’Eva Salas i de Rosa Gispert. Anem deixant enrere el marc mental espanyol, si us plau.
Per cert, molt bé les 350.000 persones que es van manifestar. Però, és relativament fàcil sacrificar mitja tarda de dissabte. Potser és més difícil i més farragós, i menys agraït, durant els propers tres mesos, consumir només productes que etiquetin en català ; no canviar al castellà a la mínima d’una conversa amb gent que viu aquí; donar-se d’alta en companyies nacionals de serveis , incloent els bancaris, enlloc de deixar els comptes i les nòmines en les grans entitats de matriu o voluntat espanyola. És l’economia, passerells !

L’altre dia s’estava comentant sobre la necessitat de planificar el que volem que sigui la república. No crec que sigui massa aviat. Crec que és temps de preparar el terreny. Com en els mesos de conferències arreu i de participació massiva, en aquell temps fundacional abans del 9/N, que ara ens sembla tan llunyà, toca de nou, començar a pensar què volem ser.
Perquè francament, em fa molta mandra imaginar-me una república catalana amb dos o tres partits independentistes, dos o tres partits unionistes, tots ben units per les ganes de posar banya a : mitjans de comunicació, sistema electoral, sistema judicial. Tots units per tal de ser excepcions a l’hora d’obviar la protecció de dades. Tots frisant d’establir relacions comercials amb els països que poden ser clients/proveïdors, sense aixecar la veu quan s’hi vulnerin drets humans.
És a dir, replicar l’espanyeta veïna, enlloc d’imitar el millor de països del centre i nord d’Europa, de Canadà, de Nova Zelanda. Sense idealitzar-los, però aprenent-ne les bones pràctiques.
Vam comentar que hauríem de començar a fer propostes. N’hi ha una de disruptiva, que potser no sigui convenient que llegeixin les persones massa sensibles. Es parla de limitar la gestió dels partits polítics en la seva tasca legislativa. És a dir, que vagin acompanyats de la societat civil per mitjà d’una Assemblea d’Electors, representativa de la societat, quan sigui el moment de redactar, tirar endavant, vetar, lleis. Que no tinguin l’exclusivitat. Que comparteixin la responsabilitat a l’hora de posar marcs legislatius. La seva exclusivitat ha de ser l’executiva, la de governar, per això tenen els mecanismes adeqüats. Però per establir les normes de conducta político-social, convindria que el Parlament compartís responsabilitat amb una segona cambra, que no hauria de ser el senat territorial, per redundant. Sí que hauria de ser una Consell de gent compromesa que per temps limitat garantís saba nova i pluralitat real en l’activitat política.

Potser caldria pensar-hi, i afegir més propostes per una (futura?) constitució catalana.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
17.02.2019  ·  14:14

No no crec que fós un provocador sino algú que tot i sentir-se espanyol considera injust el judici al procès i que defensa la llibertat dels presos

Molt ben dit, Núria

També hi ha ia gent així votant l’ U D’Octubre Encara que votés NO, va desafiar lo prohibició

Montse Massot
Montse Massot
17.02.2019  ·  14:26

Aquest home el varem veure molts, a mi particularment em va semblar un poca solta curt de gambals toca nassos i de molt fàcil oblit de tant que era l’alegria de ser-hi amb els nostres, la mani va ser màgnífica!

jordi Rovira
jordi Rovira
17.02.2019  ·  15:16

Una editorial que aprofita una anècdota que tots vam veure, per fer notar quelcom categòric i objectibable: l’independentisme no és un moviment que separa. L’independentisme fa just al contrari; marxar i posar distància amb aquells que fan diferències, separen i donen prioritat a uns sobre altres per qüestions de posició i ideal. Aquells que converteixen en un ideal mantenir la posició distant d’uns i altres per qüestió d’estatus. I aquells per a qui el seu ideal s’imposa des de un estatus que suposen.
L’ independentisme és la sortida catalana, a la sortida espanyola. Una sortida que es toparà amb els seus límits.
Cada vegada més propers al cul del sac.

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
17.02.2019  ·  17:32

A les manifestacions de Palma en suport del referèndum a què he anat (el 2017), sempre hi va haver persones així, però en grup i provocant. La reacció fou molt balear: fer-ne comentaris d’estranyament o rialles, sense cap atac. Algun jovent els increpà i semblaren divertir-se mútuament. Però la seva policia no els hagué de defensar (ens hagués tret de la concentració en cas contrari, segurament).
Bé, que coincidesc amb les paraules de l’article. Al cap i a la fi, lluitam per deixar d’haver de lluitar a mig o llarg termini …i la victòria que celebram en el present immediat és, precisament, que som com no són ells! Pobres …algun dia potser se’ls aferrarà la nostra manera de ser, que tant sembla atreure’ls!!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.02.2019  ·  17:45

Potser el que explica Vicent té una explicació molt senzilla si anem a les arrels de cada moviment ideològic:
Independentisme: drets democràtics, llibertats, drets civils, pacifisme i no violència … expliquen que ningú d’aquest moviment tingués la gosadia de dir res al de la bandera.
Amb els valors cosits a la unitat de la pàtria, la legalitat, la Constitució, la imposició i l’ “a por ellos”, és obvi que la resposta de la gent seria una altra, com tothom té clar, “espanyolistes” inclosos.
Això sempre va així!!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes