28.11.2016 - 18:48
|
Actualització: 29.11.2016 - 08:01
El Ministeri d’Educació espanyol i totes les conselleries del sector de l’estat espanyol, excepte la de Catalunya, han acordat el nou model de proves de revàlida i d’accés a la universitat, el que el ministeri espanyol apunta que és el primer pas cap a un acord d’estat per a l’educació. El ministre, Íñigo Méndez de Vigo, ha apuntat que les proves d’accés a la universitat seran pràcticament iguals que les de selectivitat, mentre que les avaluacions finals de primària i secundària tindran caràcter mostral. L’acord no ha comptat amb el vist i plau de la generalitat. La consellera Meritxell Ruiz ha protestat per la negativa del ministeri d’incloure al decret que sortirà d’aquesta reunió una menció explícita a les competències del govern.
L’acord signat per la majoria de territoris implica, a la pràctica, un retorn al model de la selectivitat i una marxa enrere en les revàlides de la LOMCE, que passen a ser mostrals, de manera que cada govern decidirà a quines escoles es duen a terme. A més, la prova per accedir a la universitat es durà a terme mitjançant sis exàmens, i només de les matèries troncals de segon de batxillerat.
La discrepància amb la generalitat continua essent qui fixa els continguts d’aquestes proves, perquè segons la consellera els centres s’acaben preparant pels continguts que avaluaran els alumnes. Per aquest motiu a la sortida de la reunió Ruiz ha assegurat que, a l’espera que el ministeri faci marxa enrere en una reunió tècnica que s’ha de celebrar divendres, Catalunya farà proves d’avaluació com fins ara, malgrat l’acord assolit a la Conferència sectorial d’Educació. ‘Tots els alumnes saben que no ha canviat res del que els hem dit des del bon començament’, ha dit, i malgrat el que digui el ministeri ‘se seguiran fent les proves’ com fins ara.
En aquest sentit ha recordat que ‘Catalunya mai no ha fet revàlides, Catalunya fa proves d’avaluació competencial i seguirà fent aquestes proves a l’espera de si el ministeri accepta o no respectar les competències dels territoris i que pugui ser el govern qui decideixi el contingut d’aquestes proves, i no ells’, ha dit. Per contra, el ministre espanyol li ha respost en roda de premsa que els currículums de la LOMCE no són els mateixos que els de la LOE i no és possible utilitzar una prova feta per a uns currículums per a una altra feta per a currículums diferents. Méndez de Vigo s’ha mostrat convençut que malgrat les declaracions de la consellera, aquest acord s’aplicarà a tot Espanya perquè al final les proves d’accés a la universitat es fan per accedir a qualsevol universitat. ‘Estic segur que ningú farà unes proves diferents que no serveixin per anar a tot arreu’, ha conclòs.