La votació dels independentistes a la presidenta Armengol: fets i opinions

  • Dels fets d'ahir, la meua opinió és que allò que té més valor és el canvi de model negociador, l'actitud davant l'estat, que té molt a veure amb la manera de funcionar de l'exili, més estatista que no pas partidista

Vicent Partal
17.08.2023 - 21:40
Actualització: 18.08.2023 - 07:47
VilaWeb
Francina Armengol, en el moment de ser votada nova presidenta del congrés espanyol (fotografia: Juan Carlos Hidalgo/EFE).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

En tots els àmbits de la vida, i en política encara més, tothom té dret de tenir les seues pròpies opinions, però ningú no té dret de fabricar els seus propis fets. Els fets són els que són, de manera que cal fixar-los abans de res.

Primer fet: hi ha hagut la votació de la presidència del congrés espanyol i els diputats d’ERC i Junts, i de Compromís i Més per Mallorca han votat a favor de Francina Armengol. En el cas dels partits independentistes catalans, una de les condicions que tots dos posaven sobre la taula, la de l’ús lliure del català al congrés, ha estat acceptada, atès que Armengol ha dit que ho implantaria a partir del primer ple. L’altra condició que ha determinat el vot de Junts ha estat que el govern espanyol haja presentat a la Unió Europea la sol·licitud d’incloure el català entre les llengües oficials de la Unió.

Segon fet: Junts havia explicat que no donaria el seu vot en canvi de promeses sinó que reclamava un “comprovant”, en el sentit que complissen per avançat les seues demandes. Aquest comprovant és la carta del ministre d’Afers Estrangers espanyol en què demana que s’incloga el català al reglament de llengües europees.

Tercer fet: la promesa de promoure l’oficialitat del català a la Unió Europea és una d’aquelles coses, com el trasllat del senat a Barcelona, el traspàs de Renfe i la reforma del finançament, que el PSOE sempre treia a passejar quan convenia i no complia mai. L’abril del 2004, José Luis Rodríguez Zapatero va obtenir els vots d’ERC a la investidura perquè va prometre que intentaria que el català entrés a la constitució europea que es discutia aleshores. Cosa que no va fer. La promesa ha reaparegut unes quantes vegades d’aleshores ençà, i això ha causat una desconfiança lògica cap a tot allò que hi té a veure. Però ara la situació és diferent, perquè Espanya aquesta volta no ha fet una promesa sinó que ho ha sol·licitat de manera oficial unes hores abans de la votació.

Quart fet: la demanda del govern espanyol s’ha d’incloure a l’agenda de la reunió del Consell Europeu del 19 de setembre. No és gens probable, pel calendari, que aquell dia ja s’haja votat la investidura de Pedro Sánchez, i, per tant, si no compleix la promesa, Junts pot negar-se a votar-lo.

Cinquè fet: els diputats de Junts i els d’ERC han separat clarament les demandes per a fer de Francina Armengol la presidenta del congrés de les demandes per a fer de Pedro Sánchez el president del govern. Quines són aquestes segones no ho sabem del cert, ho sabrem els dies vinents, però sembla que inclouran l’amnistia per a tots els represaliats del Primer d’Octubre i el reconeixement del dret d’autodeterminació.

Fins ací, els fets. I ara, les opinions.

Un sector de l’independentisme, encapçalat per l’Assemblea Nacional Catalana, considera que l’acord d’ahir és un error greu perquè emblanquina el règim i allunya la independència. L’ANC diu: “Només el bloqueig de les institucions espanyoles pot precipitar la fallida de l’estat i abocar els partits espanyols a la necessitat de resoldre el conflicte català si volen governar.”

En canvi, un altre sector de gent considera que s’ha fet un tomb clar i comprovable, que hi ha una manera nova de gestionar el poder que les urnes han donat a l’independentisme. I que la prova és que després de sis anys de promeses incomplertes pels socialistes espanyols, ara hi ha un fet, una acció que no és especulativa. Això no resol, en tot cas, la gran pregunta sobre si aquest acte, si aquest fet, va en la línia d’avançar en el procés d’independència o si, tal com diu l’ANC, no és així. Si avui som més a prop de la República Catalana que no pas ahir.

Ara diré la meua opinió, que no té cap més importància que la de qualsevol lector, i que, per tant, pot obrir un debat en aquesta mateixa pàgina, espere que respectuós i sense les desqualificacions grolleres que de vegades embruten i dificulten tant la riquesa de la reflexió col·lectiva democràtica.

Crec que no som ni més a prop ni més lluny de la República Catalana avui que ahir. I que això que ha passat tan sols és que s’ha sabut fer servir l’instrument dels vots d’una manera molt eficaç per aconseguir un objectiu polític molt concret; en aquest cas, el català a Europa. Cosa que marca una diferència positiva.

També opine, tal com explicava en l’editorial d’ahir, que açò solament és el començament d’una negociació més llarga que tindrà el punt culminant en el debat d’investidura de Pedro Sánchez. I, per tant, em sembla prudent i raonable esperar a veure què dóna de si aquesta negociació abans de posicionar-me amb rotunditat i de manera definitiva.

Però, tot esperant el resultat final, la meua opinió momentània és que si Junts –o Junts i Esquerra, si és el cas– aconsegueixen, en canvi dels vots per a investir Pedro Sánchez, l’amnistia per als quatre mil represaliats i el reconeixement de l’autodeterminació, no serà pas un emblanquiment de l’estat espanyol sinó una victòria pública i clara de l’independentisme. D’un independentisme que haurà demostrat una capacitat de resistència enorme, d’haver superat l’atac violent del Primer d’Octubre, el 155, la presó i l’exili, les maniobres de tota mena, els enganys i les mentides mediàtiques, i fins i tot la pulsió autonomista mateixa per oferir, sis anys després, una victòria concreta a la gent: la derrota de les conseqüències de la decisió espanyola de provar de resoldre el conflicte per la via penal.

Això no seria prou? No. No ho seria. Però seria un avanç molt gran si hi ha una ruta que no s’acaba ací, sinó que en parteix.

I, en aquest sentit, és evident que li done molt de valor, perquè objectivament en té, a la decisió sobre el català a Europa. Però encara li done més valor al canvi de model negociador, a l’actitud davant l’estat, que té molt a veure amb la manera de funcionar de l’exili, més estatista que no pas partidista.

Si durant tots aquests anys no s’ha aconseguit res important políticament i l’independentisme ha anat reculant tota l’estona ha estat perquè no s’ha pogut, però sobretot perquè no s’ha sabut, exercir el poder que donen els vots. Era tan senzill com fer que ho complissen abans de votar-los, i això és el que va canviar radicalment ahir. Ara tenim unes setmanes per davant per a comprovar fins on arriba el poder que donen els vots a l’independentisme i l’habilitat d’exercir-lo, i, també, com d’esgotat està l’estat per a resistir-s’hi. Perquè si ara han fet una cosa que no havien fet mai, té un cert sentit demanar-nos –tal com fa l’ANC, encara que siga en una altra direcció– si no ha estat perquè ells també constaten que no podran governar si no fan passos reals per a resoldre el conflicte català.

PS. Hi ha un element que també crec que és molt important. En la legislatura passada, els independentistes que negociaven la investidura de Pedro Sánchez eren ostatges seus; eren a la presó. Però avui sembla que l’ostatge és Sánchez. Després d’això d’ahir, no té més remei que pactar amb els independentistes, o s’enfonsarà. Després d’haver pactat amb “el fugat de Waterloo”, que diu la premsa madrilenya, anar a eleccions immediatament seria un suïcidi.

 

La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
M. Marc Pi
M. Marc Pi
17.08.2023  ·  21:54

Com sempre un bon editorial.
Gràcies

Josep Usó
Josep Usó
17.08.2023  ·  22:01

Tothom ha opinat, des d’ahir. I sovint amb molta passió i vehemència. Però el cert és que els fets són els que són. I, com a mínim, allà a Madrid ja estan enganxats entre ells només perquè s’han promès constitucions en català. Això ens ha eixit de franc. Ara veurem que passa en un mes.

Ignasi de
Ignasi de
17.08.2023  ·  22:08

Jo ho valoro molt positivament i estic espectant de com es continuarà negociant.

Albert Tomàs
Albert Tomàs
17.08.2023  ·  22:12

A Europa el procés perquè una llengua sigui d’ús en tots els àmbits triga força anys (com va succeïr amb el gael·lic).
Dubto que durant aquest temps el mateix PSOE (i els altres partits espanyols) no maniobrin en contra
Així que de fets, encara no se’n pot parlar. Veig que Junts acabarà sent enganyat com ERC i aleshores augmentarà més el decencís.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
17.08.2023  ·  22:16

Molt d’acord amb l’editorial, jo també penso que le gran valor d’avui ha estat el canvi en el model negociador liderat pel MHP Puigdemont i el seu equip. Fixeu-vos que fins fa poc ER donava els seus vots gairebé de franc i ara s’ha apuntat a la nova manera de negociar. Espero que el tarannà segueixi sent aquest i que les negociacions per a la investidura siguin profitoses per a la nostra Nació Catalana !!*!!
I si no fóra així, dons a repetir eleccions espanyoles fins que se’n cansin.
Ni un pas enrere, salut i força !!*!!

Josep Callís
Josep Callís
17.08.2023  ·  22:16

Avui, – deixeu ser vulgar,-, Junts ha agafat pels ous els del PSC-OE. I com més fort ha apretat, més demòcrates “s’han tornat”. És trist, i diu molt dels partits espanyols anomenats falsament d’esquerres, constatar que 40 anys després d’anomenar-se democràtics bàsicament s’han dedicat a intentar destruir les llengües no castellanes del seu regne.

Xavier Vallès
Xavier Vallès
17.08.2023  ·  22:18

A mi el que m’agrada del que ha passat avui és que sembla (i només dic sembla) que els vots a canvi de res s’han acabat. Que no acceptem “promeses” que mai es compleixen (han fet enviar la carta a la UE abans de votar).

També penso que Espanya no complirà de tot allò del que es pugui escapolir. Però de moment s’han hagut d’empassar la bilis.

Primer Junts i després ERC han dit que això només era per la mesa, que per la investidura serà diferent. A veure. Jo crec que per la investidura haurien d’apujar el preu: Amnistia i reconeixement del referèndum de l’1 d’Octubre.
I si no ho accepten cap problema, anem a noves eleccions.

La meva confiança en els partits independentistes ara mateix és molt dèbil (ens n’han fet de molt grosses aquests 6 darrers anys), en tot cas la confiança se l’hauran de tornar a guanyar amb fets.

I un 10 per l’estratègia de negociació de Junts, silenci als mitjans, poc soroll mediàtic i feina discreta. Però si ara tots comencen a fer declaracions (i les aprofiten per anar-se tirant dards entre ells) no anirem bé.

El nostre objectiu és la independència i que es pugui parlar català al Congrés no ens hi acosta però sí que ens hi acosta que les nostres accions polítiques ens facin sentir més forts i si pot ser més units.

JUAN MANUEL PEREZ
JUAN MANUEL PEREZ
17.08.2023  ·  22:20

Si no estic equivocat, l’efectivitat de l´ús a l’UE d’un idioma “addicional” al principal d’un estat té un cost econòmic que ha de sostenir l’estat que ho demana. Sinó, no serà aprovada la reforma del reglament per l’unanimitat que és necessita. Per això, fins a que l’estat espanyol no desemborsi els diners que permetin l’ús del gallec, l’eusquera i el català a les institucions europees, no podrem cantar victòria

Núria Fontdevila
Núria Fontdevila
17.08.2023  ·  22:25

Si el que volem és la independència, com diu en Partal, no s’ha avançat gens. Sóc partidària del blocatge fins aconseguir l’objectiu. Els guanys em semblen molt minsos i crec que s’ha malbaratat una situació molt favorable que dificilment es repetirà. Si de cas, s’havia d’aconseguir l’amnistia com a mínim. Estic decebuda. Blocatge fins el reconeixement dels nostres drets!

joan Miravitlles
joan Miravitlles
17.08.2023  ·  22:27

crec que ha estat un error, les negociacions
‘d’abaix cap a d’alt’ fracassant normalment. aixo volt dir que negociar demanant poc al pricipi i conformar’te despres es difícil demanar coses mes grans i aconseguir’les. el concepte esta ben explicat a llibres de game theory i negociacio

Toni Arregui
Toni Arregui
17.08.2023  ·  22:30

Espanya NO reconeixerà el dret d’autodeterminació de Catalunya ni farà cap llei d’amnistia.
I nosaltres poc que farem res si seguim votant els partits que han demostrat a bastament que no tenen voluntat de fer la independència. I és una llàstima, perquè una vida espanyola, a part d’indigna, és molt més cara del que us penseu.

Xavier Massot
Xavier Massot
17.08.2023  ·  22:31

De cara a l’investidura, a banda de la llei d’amnistia i les competències per l’autodeterminació, caldria posar damunt de la taula la supressió de l’Audiència Nacional, una herència directa del franquisme, que serviria per trencar el domini reaccionari de la Justícia i trencar la dinàmica repressiva dels juges conservadors. Cal recordar que fins i tot els delictes de terrorisme en d’altres països com els EUA són jutjats per tribunals ordinaris, per exemple els atemptats per la marató de Boston.

Anna Linares
Anna Linares
17.08.2023  ·  22:33

A les xarxes la gent està molt enfadada, la veritat es que tenim una tendència a ctriticar-ho tot i que res ens sembla bé, però també hem de tenir en compte l’animadversio que provoca a molta gent de les que S’anomenen d’esquerra el President Puigdemont i Junt!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
17.08.2023  ·  22:34

Per una vegada han negociat bé. Ja era hora.

Lluís Maynau
Lluís Maynau
17.08.2023  ·  22:35

Només se veure-hi un blanqueig del Estat espanyol .
No entenc aquesta eufòria!
Junts ha esdevingut el borni en el país dels cegs!
Canvi de metode en la negociació?
A bodes em convides!
Millor Foc Nou!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
17.08.2023  ·  22:37

Jo no crec que ningú tengui dret a amnistiar els responsables ni els col·laboradors d’això https://spanishpolice.github.io
ni els organitzadors i encobridors d’això altre
Fils 17 A https://twitter.com/jaumemoll/status/1534137023589756936?s=20&t=CkoPfpuBH0te5dA1MItBTg
MArgallo https://twitter.com/dnicatala/status/1684968694621904915?s=20
17A un any després https://twitter.com/LaRepublicaCat/status/1559067552495665152?s=20&t=rCWOkavcNgs9jwAE8y72wA

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
17.08.2023  ·  22:40

Sr. Partal, m’agradaria poder aplaudir el seu editorial si no fos perquè evita nomenar tan com li és possible que la pressió l’ha rebuda Junts. Que el català a la UE és negociació de Junts ja que ER solament demanava l’ús del català al Congreso. Que en els darrers dies ER ha anat fent cops de cec fent propostes a l’Estat per si n’hi havia cap que coincidís amb les propostes de Junts que no hem sabut fins avui.

Quan nomena Junts tot seguit i amb una amen nomena ER, partit que tot sabem que és vassall de l’Estat, I no, no sóc de Junts i en una situació normal ni tan sols els faria cap comentari, però passa jo els seus editorials me’ls llegeixo atentament i sempre amb la millor voluntat, però…

Eduard Clavell
Eduard Clavell
17.08.2023  ·  22:42

Es un pas molt important i que ajudarà a marcar encara més la negociació per la presidència del govern. Només pensar les vegades que els vots catalans eren necessaris per decidir governs i encara no s’havia aconseguit una cosa tan senzilla i natural com poder parlar català al congrés, ja dóna idea de la importància del canvi en la manera de negociar. Ja tocava!

Joan Benet
Joan Benet
17.08.2023  ·  22:42

Dos apunts:
Hauria passat això sense l’abstenció de les 2 darreres convocatòries electorals? No ho crec pas. Al finals els resultats són fruit de provar moltes coses, de vegades antagòniques. De vegades llençant 4 torpedes, el vaixell choca contra el menys pensat intentant esquivar els altres.
Hem tingut el 52 per cent i hem reculat vergonyosament i ara amb 7 diputats de no res (els 7 d’ERC no els compto perquè no espero res bo d’ells) sembla que podem avançar.
Com molt bé diu vostè, esperem al 2n temps per veure com acaba la partida.
Aquest any l’11S i l’1O seran importants

Jordi Brugarolas
Jordi Brugarolas
17.08.2023  ·  22:42

Veig molt agosarat suposar que el PSOE accepti l’amnistia per als 4.000 represaliats i reconegui l’autodeterminació perque no és a les seves mans, sinó del poder judicial, això sí oferiran tota mena de promeses de millora del finançament, inversions, rodalies etc, etc… i si Junts no pica l’ham aniriem a noves eleccions. Al final, acordaran PP i PSOE respectar la llista més votada i no dependre més dels independentistes en una investidura. Si més no, els haurem fet patir una mica, sacsejant el règim i obligant-los a desemmascarar de nou tanta hipocresia.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
17.08.2023  ·  22:44

Escriu en Josep Costa:”Sabem que com a independentistes no ens deixaran decidir res a Madrid.Quan els grups catalans han prioritzat la defensa de la Republica Catalana simplement ningu no ha volgut fer tractes amb ells……Dit d’una altra manera,els diputats del Congrés pode ser decisius exclusivament per fer política espanyola o per fer autonomisme.No per avançar cap a la independencia”.Jo estic d’acord amb en Costa,i espero i desitjo que’ls de Junts tambe ho estiguen.Dels d’ER no espero res.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
17.08.2023  ·  22:45

Opino el mateix i afegiria que ERC a roda dels fets intentant fer veure que es mèrit seu però quasi tothom recorda com han anat de servidors del PSOE i tant sols han aconseguit menyspreu i fer el ridícul: finançament, rodalies, taula de diàleg, llei d’educació vs. protecció del català, espionatge, 17A, etc. etc. i ara L’Oriol, en Tardà, en Rufian i las Martes a corre per sortir a la foto. Quina angunia

Francesc Picas
Francesc Picas
17.08.2023  ·  22:47

Mai mai mai, cap espanyol acceptarà el dret a l’autodeterminació, sembla increïble q encara estiguem així. I lo del català a la UE, ja ho veurem, només cal q ES convenci algun pais a canvi d’algun favor i llestos. Qui no ha sabut ni defensar la immersió lingüística, pot fer la indeoendència, va home va

Robert Garrigós
Robert Garrigós
17.08.2023  ·  22:48

Ja ho ha dit alguna altra persona: de fets aquí no n’hi ha.

Algú es creu encara que Espanya no maquinarà d’esquena als catalans perquè, malgrat la petició que pugui fer a Europa, el català no sigui idioma oficial al Parlament Europeu? De debò que encara hi ha qui creu que negociant amb els espanyols aconseguirem la independència? Aquesta no es negocia, es declara i s’executa.

Benvolgut Partal, vostè en sap més que molta gent sobre les independències que hi ha hagut els darrers anys a Europa. Creieu que hi ha cap possibilitat que els espanyols la negociïn, si no és que hi ha una política de fets consumats?

A patir d’aquí, els partits “independentistes” que facin el que vulguin, però que no ens venguin una negociació a Madrit com un pas més cap a la independència, perquè no ho serà. Mai. Els espanyols preferiran repetir totes les eleccions del món, espiar-nos amb tots els Pegasus del món, i fer anar totes les clavegueres del món per evitar perdre un territori conquerit. I fins que no aprenguem a actuar en conseqüència seguirem essent un territori conquerit.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
17.08.2023  ·  22:49

Només diré una cosa: com a persona nacional, que no nacionalista o regionalista em manca -i molt en Vicenç Vidal de Més Mallorca i la resta d’Illes- a l’Editorial teu Vicent. Tots els nacionals hem d’anar a una. I la prometensa d’En Vidal ha estat rabiosament nacional en tant que ha reivindicat la SOBIRANIA de cada Illa.

EN AQUESTA NACIÓ NOSTRA, NOMÉS QUE N’HI MANQUE ALGÚ, NO SOM TOTS I SENCERS.

Josep Blesa (València)

Mati Sancho
Mati Sancho
17.08.2023  ·  22:50

No acabe d’entendre la desconfiança sobre l’oficialitat del català en la UE.
Llegit a VW (https://www.vilaweb.cat/noticies/deu-preguntes-i-respostes-que-aclareixen-el-debat-sobre-loficialitat-del-catala-a-europa/): “5. No hi pot haver trampa?
La modificació del reglament té conseqüències immediates tan bon punt s’aprova i no hi ha precedents que s’hagi rebutjat mai la petició d’un estat. Però ha de ser aprovada per unanimitat dels estats membres i pot estar sotmesa a períodes transitoris per adaptar els recursos de les institucions, tal com va passar amb l’irlandès. El fet que l’estat espanyol ostenti aquest mig any la presidència de torn del Consell li dóna força per negociar-ho amb la resta dels estats.”
No significa que el mateix 19 de setembre el català serà oficial si s’aprova per unanimitat la modificació del reglament que s’ha demanat? (Independentment del possible període d’adaptació perquè totes les institucions tinguen els recursos necessaris).

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
17.08.2023  ·  22:52

No ha pensat ningú que França vetarà l’oficialitat del català i del basc? I si no ho fes, Espanya intentaria algun pacte secret per a forçar-ho. De manera que la culpa se l’endurien els francesos.
La investidura és la primera quinzena de setembre. Per tant, ABANS que la decisió de la UE. Jo sóc dels que pensen que això no sortirà bé, perquè Sánchez ja sap que França s’hi oposarà, i sinó, hi haurà el pacte secret. I nosaltres amb un pam de nassos.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
17.08.2023  ·  22:52

Sembla estrany. Tanta secada i quina esplèndida florida de lliris avui al Congreso! I a l’editorial de Vilaweb!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
17.08.2023  ·  22:54

Després del 27-O-2017 l’important era, i és, seguir vius perquè, l’ “afrenta ” i el “desafio”, a la caverna espanyola no se li va posar gens bé.
No ens n’adonarem i de tot això ja farà deu anys.
Mirat amb mirada llarga – i ampla – el conjunt de la gent que vol votar l’autodeterminació algun dia, se n’ha sortit força bé. Ja siguin del món d’ERC, Junts o la CUP.
Dic ampla perquè considero que, en aquesta travessa del desert, en aquesta Anàbasi, on estem i on romandrem encara una bona temporada, el treball de tots és complementa.
Avui el President exiliat ha fet política de nivell i crec que tots ens hem agradat més.
Quan ens desqualifiquem entre perseguits fem pena però per sobreviure enfront la Santa Inquisición, també va bé.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
17.08.2023  ·  22:57

Hi estic d’acord amb el senyor Tomàs i la senyora Fontdevila.

Els ‘comprovants’ que ha demanat JUNTS, són una altra enganyifa.

Com diu els senyor Tomàs fins que sigui efectiu el català a Europa hi ha un llarg recorregut.
N’hi ha prou que Espanya no pagui o qualsevol altra qualsevol excusa o entrebanc.

I el parlar català al Congrés depèn de la bona voluntat de la Presidència del Congrés però no és un dret escrit a la Constitució. Per exemple.
Per tant és una cosa temporal i pot canviar en qualsevol moment.

Els compromisos d’obrir investigacions pel 17A i pel Pegasus rebran tot el filibusterisme que saben fer tots els espanyols tant d’esquerres com de dreta.
La Amnistia quedarà només en promesa i la autodeterminació és reduirà a un referèndum sobre l’Estatut que ens van escapçar. Ara sense fer-ho.

Potser pel mig cauent Rodalies i una miqueta més de finançament, però això també pot ser temporal i ens ho poden tornar a prendre.
Com la Immersió Lingüística. Tan blindada ella. Ja veus.

En resum, el senyor Puigdemont, el de la comfrontacio democràtica és deixarà enganyar un altra cop com quan la independència. Com els d’ERC.

Decebedor. Molt decebedor.

Sort que tenim el Partal. Tan optimista ell.
Jo senyor Partal, veig la independencia cada cop més lluny.
I amb la Independència ho tindríem tot i per sempre.

Josep Maria Raduà
Josep Maria Raduà
17.08.2023  ·  22:57

Voldria subratllar la importància de fer que es pagui per avançat. Es l’avís de com aniran les negociacions.

Soledad Arroyo
Soledad Arroyo
17.08.2023  ·  23:00

Personalment trobo inteligent el q han fet els d Junts, tant en el fons com en la forma.
Fa dies q em preguntava si seria millor boicot i no votar q es formi la mesa del congrés, però amb els numeros a la ma, era possible q coalició canaria ajudés a formar-la amb el pp, i això no crec q hagués estat bo. Ara s’obre un temps no curt, potser llarg i tot, en q el psoe buscarà formar govern, No és bona aquesta provisionalitat per l’estat espanyol, però si q l’independentisme pot demanar i aconseguir fets, i si no, altres eleccions. Més temps d’incertesa per spain.

Fernando Sureda
Fernando Sureda
17.08.2023  ·  23:00

Si fas una vaga amb una empresa, el empresari fa fora dos treballadors i després el èxit és la readmissió…..

Enric Viver
Enric Viver
17.08.2023  ·  23:01

Mentres no hi hagi un govern d’unitat dels tres partits independentistes, com hi podem tornar a confiar?
La independència no es guanyarà a Madrid, encara que ara sembla que el front del 155 està dividit.

joan rovira
joan rovira
17.08.2023  ·  23:01

Sr. director, d’acord, en tant que ens referim a (fets oficials) i (opinions personals) que no esgoten la Història de la gent del Primer d’octubre (history) que durant sis anys s’ha volgut manipular de manera orquestrada per les classes dominants.

Comparteixo, millor la seva afirmació: “Crec que no som ni més a prop ni més lluny de la República Catalana avui que ahir.” Però, es nota un canvi d’actitud pels representants polítics catalans que volen apropar la història oficial a la Història.

Com? Tan senzill com (descodificar) el fals poder de la metròpoli, davant de la Unió Europea. És a dir, el poder d’una nació com Catalunya, imagineu la nació sencera, té capacitat per aconseguir el que li pertany d’una manera negociada i homologada.

Perquè el camí es fa de manera planificada i programada tenint com a fita la gent del Primer d’octubre per tal de (construir) una nova manera d’organitzar-nos de manera quotidiana i convivencial com a la resta del continent de qui com a (nació sencera) en som part.

Xavier Vila
Xavier Vila
17.08.2023  ·  23:01

De què ens serveix parlar el català a Europa o a madrid si no som capaços de defensar-lo a casa nostra?
Pel demés m’apunto al comentari de Josep Costa que ha publicat Josep m Uribe-exebarria.

Iscle Selga
Iscle Selga
17.08.2023  ·  23:03

És la primera vegada que faig un comentari a Vilaweb:
Es un canvi de tendència molt important i espero que Junts aconsegueixi l’objectiu de l’amnistia i l’autodeterminació i no afluixi o sinó noves eleccions que com dieu a la PS fóren un suïcidi per a Sànchez.
Espero que els de Junts ho tinguin clar I apretin fins a aconseguir-ho !!
Gràcies per tots els vostres editorials Vinent Partal !!!

Antoni Soy
Antoni Soy
17.08.2023  ·  23:06

No parlaré del que pot passar en la investidura perquè no hi ha fets sinó només especulacions futuribles.
Sobre el d’avui no veig quina diferència positiva és lo del català a la UE respecte a l’objectiu de la independència. Una engruna com a molt. Això suposant que s’aconsegueixi. És cert, sembla que hi ha proves que ho han demanat, però qui ens diu que no mouran els seus fils perquè altres països s’hi oposin i puguin dir que no s’ha aprovat però no per culpa d’ells.
Pel que fa al català al Congreso, fiar-ho tot a la voluntat de la presidenta em sembla molt ingenu. Què passarà quan presideixi algú que no sigui Armengol, ara o en una pròxima legislatura? Què passarà al Senado? Com és que no han exigit l’aprovació d’una llei per canviar el Reglament?
És cert que hi ha un petit canvi en la manera de negociar, en el COM?, però per aconseguir un QUÈ? molt i molt esquifit. Però al final sembla que el més important ha tornat a ser el partidisme, el QUI?, en aquest cas Junts que segurament traurà rendiment electoral del tema del català a Europa. Però en unes eleccions (locals, autonòmiques, estatals o europees) que continuaran sent espanyoles, perquè ara com ara continuem estant igual de lluny de la República catalana.
Per acabar, tinc molts dubtes sobre que demanar l’amnístia i un nou referèndum d’autodeterminació sigui una bona estratègia de negociació de cara a la investidura. Apart que l’estat espanyol no ho acceptarà mai, em sembla més important que, voler una amnistia significa acceptar que l’1-O i les seves conseqüències es van cometre il•legalitats. I demanar un nou referèndum significaria acceptar que el què es va fer l’1-O va ser una broma.
Ja em perdonareu però no ho tinc gens clar.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
17.08.2023  ·  23:13

Comparteixo l’editorial. Els tenim a on volíem: més febles (Sánchez ha fet concessions imperdonables pels espanyols) i la partida principal (presidència del govern) encara no ha començat.
En només quatre dies la “feina” feta per ERC en els darrers 5 / 6 anys ha quedat en evidencia. Semblen un pollastre sense cap, no saben què exigir i a més son conscients que la seva paraula (amenaces) val tant com la del PSOE, res.
Serà interessant llegir l’ARA per veure com se les inventem per defensar al Mossèn.

Ramon Vendrell
Ramon Vendrell
17.08.2023  ·  23:13

Com sempre molt bon editorial. Gràcies Vicent.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
17.08.2023  ·  23:15

Això del català a Europa és molt i molt important.
>Un gran encert, tot el plantejament i l’ execució.

Berta Carulla
Berta Carulla
17.08.2023  ·  23:20

A veure si els catalans no mereixerem el MHP Carles Puigdemont. Llegir avui a molts dels autoanomenats indepes és adonar-se de quina manera han fregit españa, i els seus diferents agents, els cervells indepes. I no, no estimat director, no seré grollera ni insultaré. M’aturo aquí (de moment).

Em sembla clau la teva PS:

“PS. Hi ha un element que també crec que és molt important. En la legislatura passada, els independentistes que negociaven la investidura de Pedro Sánchez eren ostatges seus; eren a la presó. Però avui sembla que l’ostatge és Sánchez. Després d’això d’ahir, no té més remei que pactar amb els independentistes, o s’enfonsarà. Després d’haver pactat amb Waterloo, anar a eleccions immediatament seria un suïcidi.”

És una bona notícia, quant a això que dius, l’ambició del president en funcions español.

I també m’ha agradat l’últim paràgraf del comentari del Xavier Vallès:

“El nostre objectiu és la independència i que es pugui parlar català al Congrés no ens hi acosta però sí que ens hi acosta que les nostres accions polítiques ens facin sentir més forts i si pot ser més units.”

I això són vasos comunicants: si l’independentisme se sent més fort, l’estat español invarialblement se sent més feble. En conseqüència: SÍ QUE ENS ACOSTA A LA INDEPENDÈNCIA.

Ah, i s’han aconseguit coses intangibles també, que anirem veient els propers dies.

Els qui voleu impedir que ens sentim més forts (i per tant l’EE més dèbil), menystenint i burlant-vos de l’aconseguit avui, torneu-vos a enfarinar la peülla, que us negreja.

I als indepes diarreoneics: un arròs bullit i al sobre, que això no anava d’avui i prou sinó que és una cursa de fons.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
17.08.2023  ·  23:24

Em fa l’efecte que som com el gat escaldat que fuig de l’aigua freda. Els partits ens han decebut tantes vegades que fins i tot quan un ho fa bé ens malfiem i només busquen on coi és la trampa.

No entenc als que diuen que s’hauria d’haver bloquejat l’elecció de la mesa. Si no haguès sortit del PSOE hauria sortit del PP. Jo veig que tot el que s’ha aconseguit ha estat a canvi de res. Votessin el que votessin els catalans hi hauria hagut mesa del congreso igualment. Si es vol bloquejar ha de ser en l’elecció del presidente del gobierno.

Per cert, us heu fixat en la jugada dels canaris?

Anuncien que s’abstindran de forma que sembli que PP i PSOE quedaran empatats si Junts s’absté però voten a favor del PP per tant si Junts s’haguès abstingut i VOX no haguès sortit per peteneres la presidència del congrès hauria quedat en mans del PP.

Eugeni Llopart
Eugeni Llopart
17.08.2023  ·  23:26

ERC, vergonyos demanar que desjudicialització vol dir amnistía, a posteriori.
Es molt fácil, s`ha dàctuar coherentment i sino abstenció i apuesta cop Puigdemont ho ha fet i ha forçat la coherencia de juntos, no era fácil. Tant dona el que fácil i o pensión els de mes. I ha demostrar que la unitaria dàccio no es indispensable, sobre tot Quin es pensa diferent i/o l’altre no es coherent.
ERC no ha fet res per les victimismo del 17A, ara començará. Ja Fa Tard.

Enric Queraltó
Enric Queraltó
17.08.2023  ·  23:28

Per mes que ho desitgem no passarà. España no complirà i els partits catalans tampoc. O és que encara no ho hem après? No hi haurà independència sense sang. És trist, però és així.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.08.2023  ·  23:33

Quin tsunami d’opinions!…D’acord amb l’editorial Vicent. Tinguem en compte que això només ha sigut el proleg, el començament: ara vindrà el drama de debó. Entenc molt bé les opinios crítiques amb el que ha passat, però jo recomanaria una mica de paciència; encara no és el moment de la rauxa. Hi va ser la tardor del 2017 i tot apunta a que no trigarà a tornar. El canvi d’actitud per part nostra és important i significatiu; esperem que es consolidi. Endavant!

Victor Serra
Victor Serra
17.08.2023  ·  23:37

Totalment d’acord amb com ho planteges. Això que s’ha fet avui és negociar . Veurem com acaba, perquè amb l’Estat espanyol no se sap mai, però té pinta de negociaicó seriosa. El que s’havia fet fins ara era política petita d’aficionat. Quan s’és mediocre els resultats solen ser mediocres.
A part del que es pot anar aconseguint ( crec que Amnistia sí, però dret a l’autodeterminació encara no) , em sembla que sí ens pot anar apropant a la independència. Ja fa temps que penso que serà gradual i no com a resultat d’un acte únic. Una gran revolta o un enfonsament d’Espanya.
I ha coses significatives. El PSOE accepta i sembla que qui es va quedant sense marge ara és Sánchez.
Per altra banda la ruptura de les ultradretes també és interessant. Crec que qui remena les cireres, que no són tontos, han entès que de la ma de VOX no governaran mai Espanya. Han aconseguit autonomies que es convertiran més en un problema que en un trampoli cap al poder. Hi haurà canvis també per aquesta banda.

Sandra Gómez
Sandra Gómez
17.08.2023  ·  23:37

Bé podria ser que aquest canvi de model negociador, basat en els fets i no en les paraules, no s’hagués produït abans perquè tampoc abans no havien patit una davallada electoral tan bèstia a causa de l’abstenció, i s’han vist contra les cordes. Han sentit la necessitat de plantar cara més per pròpia supervivència que no per estima i capacitat de sacrifici pel país. No puc entendre sinó perquè no ho han fet abans. Algú ho argumentarà al·ludint a l’esperit pactista dels polítics catalans. A mi em fa l’efecte que el nou model negociador es deu més a la necessitat forçada d’haver de sortir de la zona de confort per sobreviure com a formacions polítiques i no perdre més i més vots que al fet de no haver sabut negociar fins ara. Per tant, em sembla que sempre van davant els interessos de partit. També en aquesta ocasió. El que em sembla nou és que aquesta vegada hagin lligat els interessos de partit als interessos de país (que són els interessos de la gent, del poble).

Roser Bravo
Roser Bravo
17.08.2023  ·  23:50

Opino fil per randa com el Sr Joan Benet, per tant no considero afegir-hi res més!!

Carles Viñals
Carles Viñals
17.08.2023  ·  23:51

Per primera vegada en molt de temps i amb totes les prudències que m’aconsellen de no deixar-me endur per una prematura eufòria, crec que em puc permetre la satisfacció de coincidir plenament amb el Sr. Partal en el sentit de compartir amb ell un moderat i raonable optimisme.
Les meves raons són les del director de VW, expressades en les darreres quatre línies de l’editorial, a saber:
Des d’ahir mateix i a conseqüència de les concessions fetes “a los separatistas catalanes”, Sánchez és ja el “traidor a España”; la bèstia a abatre pel PP, per VOX i, probablement, per un sector no pas petit del mateix PSOE. Crec que Sánchez, endut per l’afany de governar a qualsevol preu, ha encetat un camí sense retorn. En efecte, ara no li resta cap altra vía que seguir pactant amb els catalans, car després de la seva “rendició” d’ahir davant Puigdemont, unes noves eleccions significarien per a ell una segura derrota electoral i la fí de la seva carrera política.
Sí, sembla que per primer cop en molt de temps els nostres representants tenen agafat Pedro Sánchez pels dallonses. Esperem que sàpiguen aprofitar-ho.

Victòria Peris
Victòria Peris
17.08.2023  ·  23:55

Coincideixo plenament amb tu Vicent.

Josep Jallé
Josep Jallé
17.08.2023  ·  23:55

Enric Queraltó ho ha sintetitzat molt be, com el realisme dels fets que han estat constatats fins ara.
Però els optimistes – ho soc per naturalesa – pensem que en aquest temps que hi ha entre l’assoliment dels càrrecs al Congres i la formació de l’executiu veurem les cartes amagades dels trampistes de la política pro espanyola, tant dels d’allà com dels d’aquí. És a dir: fets i no paraules. I si … llavors podrem copsar si la presa de pel ha estat, de nou, ben orquestrada o les relacions iniciaran un camí sense retorn cap a la República Catalana. Una doble finalitat: ni monarquia ni espanya. Un escac mat?.
Salut!.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.08.2023  ·  00:10

L’EFICÀCIA DE NEGOCIAR COM ESTAT…

Els fets indiscutibles. La meva opinió, sense haver llegit res, ha sigut molt coincident amb l’editorial. Pensant sobretot que el tema del reconeixement del català a Europa era d’un abast polític molt fondo.

Primer, perquè implica un canvi de mètode en la negociació, atès que hem fet servir el poc, o no tant poc poder, per aconseguir que un govern d’Espanya que vol eliminar la nostra llengua, faci una petició oficial pel seu reconeixement. Això no té precedents en cap negociació i demostra la feblesa d’aquest govern i la potència quan ho fem com naciò. A banda de l’ús del català al Congrés, i de les comissions d’investigació sobre el 17-A i Pegasus…

Si aquest reconeixement d’Europa necessita la unanimitat, ja tenim el vot d’Espanya…

Altrament, sorprenent negativament la reacció de l’ANC, pel poc sòlida en els arguments. Caldrà parlar-ne..

I tot plegat, és tractava d’una presidència de la Mesa d’un país que ens importa ben poc… I els fets aconseguits són d’una alta qualitat polìtica per la independència de Catalunya…

I amb els fets, costa més el preu de la mentida i l’incompliment. Desestabilitza Espanya, i sobretot, desenmascara la inútilitat de l’autonomisme i la mesquinesa de les poltrones i prebendes front els beneficis pel país…

Consell de la República o Generalitat d’Aragonès…

Acabo, tinc massa idees encara….

Ramon Batlle
Ramon Batlle
18.08.2023  ·  00:11

Amb aquest editorial demostres, Vicent Partal que ets al bàndol del processisme del règim de Vichy, ja no cal dissimular més.

Si finalment s’aprova una amnistia, TOTS els recursos presentats als tribunals europeus decauran automàticament i tota l’estratègia de l’exili totalment dinamitada per ells mateixos.

L’estat espanyol en sortirà indemne i tot els recursos esmerçats s’hauran malbaratat de mala manera.

Sabeu per què Junts i ERC i en Puigdemont demanen una amnistia? Perquè encara tenen causes obertes als jutjats de Barcelona començant pel jutjat 13 per al Puigdemont, Romeva i Junqueras i tota la segona fila completa del govern del Puigdemont i l’objectiu, no ens enganyem, és tornar a salvar el cul als seus.

I fa una gràcia immensa això del català a europa quan tant ERC i Junts van obrir la porta de bat a bat al castellà perquè fos curricular i ni abans es van dignar a recórrer la sentència del 25% del castellà que ara ha esdevingut FERMA.

I ara Vicent Partal, de què parles de triomfs? Amb les afirmacions que fas en alguns editorials sense cap mena de rigor periodístic i retorçant si cal els fets o fer-los encaixar a cops de martell, em recordes com la versió periodística d’en Jordi Bilbeny de l’Institut Nova Història.

I això del reconeixement de l’autodeterminació ja t’hi pots posar fulles perquè no la veuràs mai.

Andreu Jené
Andreu Jené
18.08.2023  ·  00:14

Jo no me’n fiaria que Sànchez mantingui el compromís fins el 19 de setembre. Pot fer maniobres estranyes, directament suborns, a països amics com França, Polònia i Hongria que podrien trencar la unanimitat que es necessita en aquest cas. L’escriptor català del nord Joan-Lluís Lluís ja ho apuntava en una piulada ahir, ell es referia al cas de França que també comparteix el català i el basc dins de les seves fronteres.

JORDI PAGES
JORDI PAGES
18.08.2023  ·  00:22

Anem be, i era estratègic que la presidència del congrès fos del psoe, en cas del PP, haguessin forçat investidura fallida i eleccions de forma inmediadata en 2 mesos. Ara Felipe VI no pot propossar investidura del PP, i el Psoe fara la presidència europea en funcions tot el semestre. Ara el Psoe esta segrestat, i cada vegada que es parli catala en el congreso, el psoe perdera milers de vots en els proxims mesos, las enquestes li aniren a pitjor… i aixo els fara mes presoners…tenim el psoe sobre las brasas, ara cal donar la volta al “gorrino” a poc a poc…aixiò i l’ambicio del Pedro Falcon Sanchez ….però poc a poc, s’han de acumular fets (estructures d’estat), setmana a setmana

Antoni Cassany
Antoni Cassany
18.08.2023  ·  00:23

Caldrà estar a l’aguait. Ja veurem què passa en les properes setmanes, especialment el 19S. Esperem que no haja investidura sense que es complisquen els pactes d’ahir. Una altra cosa seran les noves condicions per investir Sánchez. M’agradaria ser optimista però són massa decepcions i enganys.

Ramon Perera
Ramon Perera
18.08.2023  ·  00:24

Jo també crec que que no som ni més a prop ni més lluny de la República Catalana avui que ahir.
També crec que la valoració política definitiva de lo conseguit avui dependrà de lo que passi en relació a l’elecció de president del govern espanyol. Si el vot dels diputats catalans no ens acosta a la independència, llavors lo conseguit avui sí que quedarà com un emblanquiment del règim espanyol.

Em preocupa especialment què es pot demanar al candidat espanyol. No veig gens clara una llei d’amnistia. Al contrari, la veig malament. Per diverses raons.

La primera raó i més senzilla és de caràcter tècnic. Demanar l’oficialitat del català a la Unió europea és una acció concreta, determinada, pràcticament irreversible i d’una implementació que no depèn d’estaments espanyols. Per contra, una llei d’amnistia és complexa, és una concessió del parlament espanyol i la seva interpretació dependrà dels jutges espanyols. Espanya no l’aprovarà si és contraria als seus interessos.

La paraula ‘amnistia’ ni tan sols apareix a la constitució espanyola. Enlloc està escrit com ha de ser una llei d’amnistia. Com va ser l’amnistia que va inaugurar la “transición”? En transcric una part del seu article segon:
“Artículo segundo.

En todo caso están comprendidos en la amnistía:

[…]

e) Los delitos y faltas que pudieran haber cometido las autoridades, funcionarios y agentes del orden público, con motivo u ocasión de la investigación y persecución de los actos incluidos en esta Ley.

f) Los delitos cometidos por los funcionarios y agentes del orden público contra el ejercicio de los derechos de las personas.”
https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1977-24937

Dues conclusions:
a) Evitarem la repressió que encara no s’hagi fet efectiva, però el resultat serà que tornarem a la casella de sortida ja que l’amenaça de la repressió seguirà sent-hi si és que volem emprendre noves accions per la independència.

b) Tal com demostra la llei d’amnistia de l’any 1977, una nova hipotètica llei d’amnistia ‘oblidarà’ tota la violència, delictes i faltes comesos per la policia i la guàrdia civil espanyoles. Així que quan hi hagin de tornar, ho faran ben tranquils.

Joan Benavent
Joan Benavent
18.08.2023  ·  00:28

Comparteixo l’opinió d’en Miquel Amorós, a més de la d’altres comentaristes als qui tampoc no els acaba pas de fer el pes que els “fets” esmentats es materialitzaran de facto dins un temps raonable sense que puguen ser revocats en el moment que a l’amo més li convingui. Aquesta nova posada en escena, sincerament, no me la crec. L’investidura d’en Farsánchez ja ha estat acordada de fa dies, diguin què diguin. Tant de bo m’erri, però tinc la sensació que estem a punt de presenciar l’enèssima burla. Malauradament, sembla que encara hi ha massa ingenuïtat en l’ambient, massa olor a lliris. Ens deixen caure un parell d’engrunes i tot i ser virtuals molts s’obliden de la seva condició d’esclaus i se’ls omple el cor d’optimisme, esperança i joia. En alguns casos acostuma ser gent a qui li costa interpretar res que no sigui en clau de partit, d’aquest o de l’altre, Puigdemont o Junqueras.

Belén Solé
Belén Solé
18.08.2023  ·  00:32

A poc a poc i bona lletra. Colleu-los!!!

Daniel Martínez
Daniel Martínez
18.08.2023  ·  00:36

Això de treure suc dels vots al Congreso ja ho fan els bascos de fa dècades i mireu com han avançat. Per altea banda això els ha anat acomodant a Castella. No podem caure al mateix parany.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
18.08.2023  ·  00:50

La Nació Catalana està en guerra amb Espanya i les batalles es lliuren on i com es pot. Avui s’ha guanyat una batalla amb els mitjans que es tenien. La mallorquina Francina Armengol presidint el “Congreso”, prendre possessió de l’escó en català sense impediment, i el president Puigdemont imposant el model negociador. No és poca cosa fer això a Madrid. Avui em sento millor que ahir. L’ANC, Omnium i tots nosaltres tenim moltes batalles per lliurar encara. Fem bé la nostra feina i no menystinguem el que d’altres han aconseguit. La guerra continua.

Xavier Arenas
Xavier Arenas
18.08.2023  ·  01:15

Crec fermament que aquesta nova forma de fer negociacio politica porta l’empremta d’un polític que coneix l’exili i ja no te res més a perdre i d’un advocat insobornable i. Gran negociador perque sap de resultats (com en el rugby),
Felicitats tb al nostre Gonzalo Boye.

Conxa Gamón
Conxa Gamón
18.08.2023  ·  01:36

He llegit atentament L’editorial i tota la resta d’opinions.
No tinc una bola de vidre , però m’han fet pensar les opinions de que Ñ farà alguna matafaula per darrere per tombar l’oficialitat del català a Europa , be perque conspirarà per sota amb altres ( molt creïble França ) que ens tombaran de nou.
Tot i això es un canvi en la manera de negociar i això es important i hauria de fer-nos mes forts i mes units , tanmateix entenent els mes pessimistes no crec que siga gaire bo ( i mira per on em fa mal ) comentaris tan derrotistes com el del R.Batlle , mira que dir que Partal es al bàndol del règim de Vichy .., tampoc crec que cas hipotètic d’aconseguir l’amnistia dones lloc a la caiguda o arxiu de tots els processos contra Ñ oberts per l’exili.Una amnistía no tanca procesos judicials “per se” i això ho deixe per als advocats com Boye.
No estic d’acord en que el molt MHP Puigdemont busque una eixida personal no te ni pues ni cap eixa acusació i es ganes de fer mal.
Certament la independencia en pocs països s’ha aconseguit negociant i en general ha costat morts , no se si l’estat espanyol caurà per la via econòmica i la fallida i contradiccions faran o ajudaran a que tot peti.
Tanmateix les contradiccions i els canvis fan avançar (es un fet històric) contra pensaments metafísics la realitat es que a pas de puça avancem i la cosa es quan es donaran les circunstancies per al canvi qualitatiu ? , van deixar passar una bona oportunitat el primer d’octubre algun dia esperem saber que va passar , com tambe sabrem quin preu han pagat els hostages polítics per eixir de les presons mes enllà de síndromes d’Estocolm.
Hi arribarà altre moment com aquell i aleshores si que declararem la independencia i torne al principi no tinc una bola de vidre però tota pedra fa paret que diuen al meu poble i cas d’aconseguir l’amnistia a més de 4000 persones que podràn dormir sense maldecaps i mes tranquiles amb les seues families millor que millor tot i que això no ens done la independencia perque com he dit possiblement l’haurem de guanyar per altres vies i potser haurem de vessar sang.
Als molts critics també es faria una reflexió no oblideu que Ñ te un exercit i la nació catalana no, fariem be de buscar aliats internacionals a la nostra causa.

xavier solaní
xavier solaní
18.08.2023  ·  01:39

No comparteixo els fets. No els veig enlloc, ni és novedós això de treure’n profit. ERC pot dir que va treure polítics de la presó. I abans altres històries. L’únic fet indiscutible és que el PSOE té el control del parlament. Quan s’aprovi el català a la UE, bé, un empat. Si no passa el psoe dirà que ho va intentar, llavors què? Són experts de treure a passejar la pastanaga, i nosaltres darrera.

Gerber van
Gerber van
18.08.2023  ·  01:41

Una anàlisi molt bona dels fets d’ahir, Vicent. Estic gairebé completament d’acord. Al contrari que dius tu, penso que avui estem una mica més a prop de la independència que ahir. I això és perquè ara el català està al Congrés i a les institucions europees. Els avantatges d’el català a les institucions europees ja s’ha esmentat a l’article d’Albert Royo. L’avantatge d’utilitzar el català i les altres llengües minoritàries al Congrés provocarà moltes molèsties a Espanya, sobretot des de la dreta. Com ja dius, Sánchez s’ha convertit en un ostatge. I això tindrà un paper cada cop més important en la política espanyola, provocant una inestabilitat política. I això és bo per al nostre objectiu cap a la independència.

Xavier Gràcia
Xavier Gràcia
18.08.2023  ·  02:51

Estic molt d’acord amb l’anàlisi de Partal. Només hi he trobat a faltar el reconeixement que aquesta negociació s’ha pogut fer també gràcies a que alguns vam anar a votar en aquelles eleccions.

Àngels Folch
Àngels Folch
18.08.2023  ·  03:25

Coincideixo gairebé del tot amb l’editorial. Avui he sentit i llegit comentaris, del meu punt de vista, de mirada curta, miops, altres plens de prejudicis o destralers, altres de ressentits, altres fets més amb el cor o amb l’estómac que no pas amb el cap.

No veure que avui hem fet un pas molt important, únic en més de 325 anys, és tenir pa a l’úll o estar obcecat. El tema no és si ens acosta o ens allunya de la independència (que jo crec que més aviat ens hi acosta), sinó que és importants perquè ens fa sentir més orgullosos dels nostres polítics i més dignes i forts tots plegats davant l’enemic. Com ha dit un dels meus fills: continuem sent a la presó, però ens hem tret els grillons que feia anys que portàvem. I si ens hem pogut treure els grillons també ens podem treure el jou i obrir les portes de la presó. Sempre ha estat Espanya qui ens ha acabat doblegant, venent la moto, ensarronant, però avui hem estat nosaltres els que els hem doblegat i sense despentinar-nos ni treure porres. Bona feina! Ep, estic d’acord que no està acabada ni de bon tros, tot just acaba de començar. Això d’avui ha estat l’aperitiu, al setembre vindrà el plat fort. Veurem com ens en sortim, però si ens en volem sortir bé convindria que deixéssim d’obrir l’escletxa entre nosaltres perquè l’escletxa que hem d’obrir és entre Catalunya i Espanya i això només ho farem amb disciplina, pinya, mirada llarga, mà de ferro i determinació, sense voler fer marrades ni fer content a tothom, sense perdre de vista l’objectiu, la independència de Catalunya, i sense perdre la paciència ni la calma. Cap i sang freda, reflexió i acció. Això acaba de començar i el primer acte ha estat bé. El President Puigdemont ha estat a l’alçada i fet bona feina i els diputats catalans al Congrés també. Veurem com la mantenen i així, enforteixen el moviment.

I una altra cosa, avui hem matat dos pardals de cop perquè després de molt de temps (8 anys) hem aconseguit anar a la una (Junts i ERC) i això era també un repte. Veurem el temps que dura. I això ho han aconseguit els vots del 23J (aquesta vegada la vam encertar tant amb l’abstenció com amb el vot a Junts i el càstig a ERC). Ara Junts té el gran repte al davant. El setembre estarem pendents de què fan uns i altres perquè, com a molt tard, d’aquí 18 mesos hi haurà d’haver eleccions al Parlament català i llavors sí que caldrà posar tota la carn a la graella, tant els partits com els votants. Espanya ja no té crèdit per als catalans, però els partits independentistes, alguns ja l’han esgotat i altres se’ls està acabant. Tenen 18 mesos per recuperar-lo o caldrà crear-ne de nous (partits, coalicions, agrupacions…).

Bernat Bosch
Bernat Bosch
18.08.2023  ·  04:12

Subscric totes i cadascuna de les frases de l’editorial d’avui (consti que ens són moltíssimes). Crec que de la mateixa manera que tenir policia pròpia en lloc de la Guàrdia Civil a les nostres carreteres no va allunyar el país de la independència, sinó que, en tot cas, el va acostar, actualment les passes endavant en el sentit de guanyar drets en el marc de l’estat espanyol no va en contra de la independència com a objectiu polític, sinó que hi va a favor. Per altra banda, crec que hi ha qui no entén que la independència l’ha de començar el poble organitzat per al control del territori de forma seriosa i massiva. En altres paraules, que no és una qüestió que depengui dels polítics, els quals hagin d’aixecar la DUI i la independència sigui un dit i fet. Finalment, també voldria dir que una oportunitat com aquesta no la tornarem a tenir fàcilment, perquè hi ha un element d’aleatorietat en una jornada electoral, que fa que un escenari com aquest, de poder tenir una clau un partit que no té cap altra raó de ser que l’eix nacional (per la qual cosa no està disposat a renunciar a un govern d’esquerres o a un govern de dretes, com passa en els partits que els pesa l’eix social més que no pas el nacional) no passa cada dia. És una oportunitat d’or i l’hem de saber aprofitar. Junts ho està fent molt bé. Molt. Fa goig de veure, després d’una legislatura tan trista i poc edificant com l’anterior.

Ismael Ros
Ismael Ros
18.08.2023  ·  04:13

Si el català arriba ha ser oficial a Europa els valencians tindrem un problema menys per defensar la llengua a casa nostra el veritable camp de batalla on es decidirà la nostra supervivència com a poble .

Salvador Molins
Salvador Molins
18.08.2023  ·  05:01

Molt d’acord, senyor Partal, només em faig una pregunta i temo una jugada bruta del Regne d’Espanya, en altres comentaris als darrers articles de Vilaweb ho he expressat així:

Molt Honorable President Puigdemont, què passarà si algun estat s’hi oposa? Si diuen, per exemple, que tres llengües són masses? Que passarà si l’estat espanyol hi afegeix condicions i lletra menuda? Bestieses i obstacles com aquests recents de la Rumba Catalana? Què faran vostè i Junts aleshores?

Tan de bo aquesta aposta, certament encertada per molts motius, tiri endavant.

La Llengua és el nostre principal tresor.
La Llengua és l’ànima del nostre Poble!

Visquem la Llengua, visquem la Nació sencera, visquem la Independència, són indestriables!

I per acabar tinguem en compte que la Independència és un fet altament unilateral, hem de trobar un lloc i un nexe d’unió per sobre dels partits polítics que sempre divideixen per la seva mateixa naturalesa intrínseca. Aquest lloc és la Llista Cívica per a la Independència en la qual tots ens hi podem sumar i coordinar, primer de tot el poble menut, les entitats i associacions i després els mateixos partits, com ho vam fer el Primer d’Octubre de 2017.

Aquest segon Embat per completar el que no vam acabar l’octubre del 2017 és una bona iniciativa de l’ANC enfocada a tot l’independentisme. No és res sectari ni exclusiu.

El “Procés de Recuperació de la Independència dels catalans” és ben viu i continua endavant.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
18.08.2023  ·  05:28

Una nova presa de pèl. O som tant innocents que per presentar un paper (que s´arraconarà automàticament) ens retirem? Un cop més, amb mà guanyadora i darrere la butaca.
O carrer o rendició actual.

Bernat Tudela
Bernat Tudela
18.08.2023  ·  05:43

sobre lo català, tenim prouta feina aqui , un simple cambrer t´obligui a parlar de males maneres en castella, fas la reclamació i aqui no passa res i la nostra Generalitat s´hi gira d´esquena, a les escoles molts mestres lo nivell de català es molt fluixet, fer complir lleis aprovades al parlament a favor del català i la meua Generalitat poca cosa fa per fer-les complir i les que no ment recordo, sobre les votacions al congreso llastima amb lo que m´agrada anar a votar

Rosa Guallar
Rosa Guallar
18.08.2023  ·  06:17

Bona perspectiva, bon anàlisi!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
18.08.2023  ·  07:02

Canya als Castellanos, destruir Castella, fer que s’esbatussin entre ells, humiliar.los, fer.los fer de minyones amb peineta, i odiar.los com ells ens odien i ens volen exterminar. 300 anys de criminals CASTELLANOS, no es piden estimar com fa el venut i comprat Jun1uerasy sus rufianes psoe.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
18.08.2023  ·  07:48

Per a mi el català al Parlament Europeu és singularitzar Catalunya a Europa. És una característica importantíssima d’un Grup Objectivament Identificable.
En Partal ja va dir, fa dies, a una editorial que hem de fer veure al món que Espanya i Catalunya són dos països diferents.
Que només hi ha una sol.licitud presentada? Si…però és que és la primera vegada que hi ha un fet tangible per part d’un govern espanyol!!
Que poden haver-hi cartes amagades per part d’Espanya? Si, com sempre.
El que es important per a mi, és que s’ha fet una mica de drecera. No estem al peu de la muntanya mirant cap amunt, esperant que baixi el funicular…o escoltant promeses de que aviat el contruiran.
S’haurà de discutir el dia 19-S al Parlament Europeu, l’oficialitat del català. Això és bo.
Tot això ens porta a la independència?
Anirem veient els esdeveniments.
La meva opinió és que el no-vot o sigui, l’abstenció ha estat un element que ha influït en la formació d’una altra manera de fer les coses.
La batalla forta serà la investidura.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
18.08.2023  ·  07:52

Fets: En Puigdemont ha agafat el camí d’en Junqueres.
Fets: Fa pocs dies, tu mateix Partal parlaves que Junts tenia l’oportunitat de blocar l’estat espanyol

Albert Miret
Albert Miret
18.08.2023  ·  07:52

Crec que és un gran pas endavant de Junts, però que molt possiblement no deixaran passar des de l’espanyolada de la Unió Europea, on hi ha la majoria de feixistes contra els no feixistes i intentaran que no triomfi la petició del Sánchez de torn, amb la qual cosa, ell se’n pot rentar les mans de la seva falsa promesa de sempre. La segona part, que és la desjudicialització del Procés encara em sembla més difícil, perquè en realitat és la sopa boba amb què el feixisme espanyol manté l’odi contra Catalunya, cosa que depèn del poder judicial, i no pas del polític amb qui estan en plena guerra. Però per sobre de tot, estic content que per fi es faci alguna cosa des del Procés, no deixant continuar la ineficàcia d’una ERC fracassada.

JORDI LERMO
JORDI LERMO
18.08.2023  ·  07:58

És absolutament evident que el President Puigdemont sap negociar amb discreció i fent complir els acords. Cal seguir en aquesta línia per assolir l’objectiu. Si volen investidura doncs llei d’amnistia per tots els represaliats de l’1 d’octubre i tornada del President LEGITIM.

Fa riure com alguns mitjans de comunicació atribueixen també a Esquerra les negociacions d’ahir. Sense comentaris. És el President el que sens dubte ens portarà a estar en les millors condicions per encetar un nou embat.

Miquel Martí
Miquel Martí
18.08.2023  ·  08:09

Els català no serà oficial fins que el parlament europeu no hi voti a favor. I crec que es necessita unanimitat (?).

Adrià Arboix
Adrià Arboix
18.08.2023  ·  08:22

Magnífic raonament.

Josep Canals
Josep Canals
18.08.2023  ·  08:26

Gràcies VP!

Carles Blas
Carles Blas
18.08.2023  ·  08:27

Seré breu. 1) Sóc dels que no està convençut de què passarà. Pot ser només pols a els ulls per guanyar temps.
2)El tema dels diners es molt important. Per exemple, amb una petita part d’un any dels 16MM de dèficit es podria fer cursos de català gratuïts als residents que encara no parlen català amb un premi de 500eur pels que passesin el a1, 1000eur pel b1 i 2500eur els del c1.
La gent que sap català no posa problemes per psrlar-lo ni perquè els déus fills l’aprenguin.

i 3) sobre l’oficialitat del català (gallec i èuscar), quants idiomes oficials hi ha ? També el valencià, lapapit i altres ocurrències seran oficials? Perquè aleshores potser sí ens bloquejaran. El cas del gaèlic com a llengua oficial és particular perquè quan es va oficialitzar, només el parlavan 80000 persones i ni Irlanda tenia prou traductors i intèrprets per aplicar les seves lleis. El basc ho pot tenir una mica més difícil, pero no pas el català. A les institucions ja hi ha molts intèrprets i traductors que saben català. I encara que tindrà un cost, no és gran cosa (en termes del pressupost europeu) En el cas del gallec sembla que hi ha discrepàncies sobre si és com el portuguès o no. En tot cas, veig poc problema també. A excepció de travetes convingudes amb altres països.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
18.08.2023  ·  08:30

Que 14 diputats puguen parlar en català al Congreso Español i 3 diputats puguen fer-ho al Parlament Europeu, és una magnífica notícia per a tots els independentistes. Ara només ens falta que els 7.747.690 de catalans restants puguen fer-ho amb total llibertat, el suport incondicional de la Generalidad de Cataluña i l’ajuda inequívoca de la Corte del Reino.

Quant a les comissions d’estudi al Congreso, és evident que la col·laboració del CNI per aclarir els malentesos serà absoluta.

Ahir, els fets ens van demostrar que els partits polítics catalans fan política autonomista de qualitat inigualable.

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
18.08.2023  ·  08:32

Estic molt decebuda del que va passar ahir. Un error històric. Aquesta era la famosa confrontació? El català a Madrid i a Europa mentre es mor a casa? Això és negociar a la menuda i donar oxigen a un enemic que no s’ha de subestimar mai i a un Sanchez que menteix com Zapatero. Junts ha fet com ER: no ha sabut llegir l’abstenció i està jugant amb les normes de l’estat que ens vol eliminar. Una carta a la UE? Aquest era el “fet demostrable”?
Ja deuen haver pactat grup parlamentari propi.
Almenys l’ANC no es deixa enganyar.
I sí, Vicent, ahir Junts va blanquejar el PSOE i, de retruc, l’estat espanyol.

Jaume Marot
Jaume Marot
18.08.2023  ·  08:35

Una de les realitats que vivim es la Sílvia Orriols, si no l’entrevisteu, collant-la tant com vulgueu, I aquí està l’habilitat de l’entrevistador-ra, no podem conèixer de primera mà i a fons que pensa i quin és el seu programa, aquí si que hi ha límits i fronteres, I la veritat és que no se perquè. Heu entrevistat a Martin Blanco, a Milian Mestre, fundador de AP, I no podeu entrevistar a Sílvia Orriols? Per molt que penseu que és d’extrema dreta, cosa que hi ha molta gent que no pensa, crec que tenim dret a saber-ho, o hi ha por i s’amaga alguna cosa que no voleu que sabem?

Dario Beksic
Dario Beksic
18.08.2023  ·  08:52

Els meus cinc cèntims…

Canvi de posició negociadora – bo i positiu. Es podria dir que els nostres polítics (el MHP Puigdemont almenys) estan aprenent a negociar com els bascos.

Victòria o avanç – cap ni un, per ara. Pel que fa el català a Europa, al nostre enemic no li costarà gens trobar un país de pa sucat amb oli (per exemple, Croàcia, mal que em pesi) i comprar el seu vot per a trencar l’unanimitat. I s’acabarà morint allà, en algun despatx obscur, sine die. Pel que fa l’amnistia, és una estratègia del règim establert que ja fa molt de temps que és coneguda. Fa cent anys quan les vagues revolucionàries, la policia manada per la patronal matava uns quants obrers, tancava un munt a la presó i llavors es posaven a negociar. La “gran victòria” obrera era que els empresonats amb acusacions fictícies sortien al carrer, això sí, fitxats i ben fitxats. Avanços en drets laborals, cap ni un.

Però siguem pacients i sanament optimistes, a veure què passa i quan arribarà el proper match point (éssent l’anterior el 3 o el 10 d’octubre del 2017).

ANTONIO IZQUIERDO
ANTONIO IZQUIERDO
18.08.2023  ·  08:52

Bon anàlisis però com sempre, cap reconeixement per la gestió de Junts que ha portat la iniciativa. Se li nota massa alguna mena d’animadversiò (no incloc, l’exili).

Constantí Montsó
Constantí Montsó
18.08.2023  ·  08:57

Tinc la sensació que tot això acabarà en paper mullat.
Irlanda va trigar 11 anys a que la UE apliqués l’oficialitat de l’Irlandès a les seves institucions. Inclou el pacte cap clàusula respecte d’això?
I això del Congrés… quan ho vegi m’ho creuré. Pronostico mil-i-una excuses per anar-ho endarrerint (manca d’intèrprets, requeriment de noves instal·lacions, que avui plou enlloc de fer Sol…)
I mentre estem entretinguts amb l’oficialitat del català aquí o allà, no parlem de com fer efectiva la independència. I si les meves sospites són certes n’estarem parlant molt de temps…

Carles Serra
Carles Serra
18.08.2023  ·  08:58

Uffff!!! Vicent, sento no compartir amb tu tanta alegria sobre el reconeixement del català, però queden poques setmanes per descobrir-ho , llavors obrirem la botella de cava, com també aquest pactes secrets com fas esment que encara no sabem.
Això de donar veu en el Congreso espaÑol el català, Euskera i Gallec, tot podria quedar en un no res si la pròxima legislatura governa el PP.
També això de “lluitar” per donar veu l’Euskera, no entenc que han fets els partits bascos que molts els i serveis com un gran exemple de negociadors que no l’hagin negociat; serà que els hi refot Vicent?
En fi , el setembre tindré/tindrem les coses més tangibles per donar la meva opinió; lo que estar clar com ja fa esment algun subcriptor, que aquest pactes emmascaren la realitat d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.

Rosa Miró
Rosa Miró
18.08.2023  ·  09:02

Molt d’acord amb el que escrius en l’editorial d’avui. Però hi trobo a faltar la informació que la carta del ministre a la UE és senzillament l’aplicació de l’art. 6.3 de l’estatut vigent del 2006. 17 anys més tard cal una negociació d’una presidència de mesa perquè l’estat espanyol apliqui la llei orgànica. Això,pensat en termes democràtics europeus, és innacceptable. La llei orgànica no es negocia. A la premsa catalana no he trobat que es denúncies aquesta irregularitat democràtica enlloc.

Marià Puig
Marià Puig
18.08.2023  ·  09:04

A). Amnistia: Dubto molt i molt que la concedeixin.
B). El català a la UE: Li donaran llargues fins que ja no sigui possible fer-ho. Són uns artistes fent trampes i estan molt ben posicionats per fer-les.
És un pas que mai s’havia fet, però com “Santo Tomás” he de tocar-ho per creure. Soc el pessimista de sempre.

Josefina Julià
Josefina Julià
18.08.2023  ·  09:23

El meu problema és que ja fa anys que no me’l crec al govern espanyol. Han mentit sistemàticament. Han fet totes les trampes possibles per ensarronar-nos. Tant debò aquest cop no sigui un altre parany.

Pere Guarch
Pere Guarch
18.08.2023  ·  09:25

Puigdemont ha fet exactament el mateix que ha fet ERC: negociar així que n’ha tingut l’oportunitat. Sense quimeres absurdes, com pretendre “bloquejar l’estat” amb tan sols catorze diputats. Ni els presos eren ostatges ni els exiliats són lliures. El partidisme en les anàlisis, assenyalant bons i dolents, els fa perdre credibilitat.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
18.08.2023  ·  09:28

Crec que el d’ahir és un gran pas endavant. 45 anys després de la redacció de la constitució espanyola, el règim es veu obligat a acceptar el plurilingüisme a la capital de l’estat i a demanar-ho a correcuita i per escrit a les institucions europees.
I el futur de la governabilitat espanyola està subjecta a les condicions de l’independentisme. És un inici de legislatura excel.lent per als nostres interessos.

Lluís Bullich
Lluís Bullich
18.08.2023  ·  09:36

Veig molt pesimista …
Doncs jo, estic content i expectant.
Crec que Junts i MHP inicien bona feina..
Ja era hora, endevant!

Bartomeu Mestre
Bartomeu Mestre
18.08.2023  ·  09:39

NO AMB EL MEU NOM! (escrit des de Mallorca)
Crec que no m’havia sentit mai tan allunyat d’un Editorial com el d’avui. Em sembla un cop de timó perillós, perquè justifica la conducta pusil·lànime d’ERC i, sobretot, legitima la credibilitat d’una Espanya plurilingüística i, fins i tot, plurinacional. La següent passa serà validar el federalisme?
Anem a pams. En primer lloc, l’Amnistia no és altra cosa que la llei del perdó. Hem d’acceptar que ens perdonin per haver exercit el dret a decidir el 1r d’octubre de 2017? Que ens perdonin per haver estat agredits violentament per l’horrible acció d’acudir pacíficament a les urnes, convocats degudament i democràtica pel govern legítim de la Generalitat?
Quan al Dret a l’Autodeterminació, cal pidolar allò que ja existeix? Cal recordar que la Carta de les Nacions Unides (1945) diu (apartat segon de l’article primer) que la funció de l’organisme és “desenvolupar entre les nacions unes relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i del dret de la lliure determinació”. Cal recordar que el Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (vg. BOE de 30 d’abril de 1977), comença l’article 1r: “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació”. Hem de presentar com possible èxit allò que ja és un fet davant de les nacions lliures del món?
Tot plegat, em mostra una deriva evident: JUNTS ha imitat allò que havia assenyalat com un greu error i ha pujat al carro de la taula del diàleg (s’ha apressat Tardà a donar la benvinguda als fins ara crítics amb el col·laboracionisme). Per dir-ho en paraules de l’ANC, s’ha blanquejat el PSOE i, per afegitó, enlairant una quintacolumnista que ha estat determinant, com a Presidenta del govern de les Illes, en la destrossa territorial i en la reculada lingüística.
Una concessió a canvi de res, perquè “els fets” que marca l’Editorial d’avui són focs d’encenall, misèries que avalen la viabilitat de “la España plural” i que faran recular el camí (d’altra banda indeturable) cap a la independència.
Repassar avui tot el que s’ha escrit des dels Editorials de Vilaweb (que jo he reproduït i aplaudit mantes de vegades) sobre la conducta genuflexa d’ERC i comparar-ho amb les excuses de mal pagador d’avui, em fa sentir molt decebut.
Crec que és un canvi de rumb cap a un gran fracàs i una imparable reculada. Cert que cal esperar la decisió de JUNTS pel que fa a la hipotètica investidura de Sánchez (o de qualque alternativa del PSOE), però vist el que vàrem veure ahir, tinc molt poques esperances, perquè a l’hora de prendre la decisió JUNTS no va valorar el recel manifest de les darreres eleccions, manifestat de manera diàfana amb l’abstenció d’una part nombrosa de l’independentisme. A les properes “autonòmiques”, n’estic absolutament convençut, veurem un govern tan “constitucionalista i democràtic” com el de l’Ajuntament de Barcelona. Molt me tem que l’Editorial d’avui serà una fita del declivi (ara ja col·lectiu) que assenyali una reculada gegantina.
Les urnes diran!

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
18.08.2023  ·  09:45

El que no entenc és el que diu el Sr. Partal quan parla del canvi del model de negociar: Què és el que ha canviat? El FET serà quan sigui acceptat com a llengua oficial d’Europa i quan al Congrés es pugui parlar amb tota normalitat. Un altre sí, serà: Qui escoltarà el català?; al Congrés i a l’Europarlament es faran servir els traductors i auriculars per saber el que es diu; per tant; Quants escoltaran el català? És molt important per a una llengua que es pugui parlar amb tota la normalitat legal i legitima; però l’efectivitat vindrà donada per qui l’escolta voluntàriament. Puc parlar molt, correctament o incorrectament; però el que realment compta és quants m’escolten? I quants comprendre el que dic? o: A quants els importa un carall el que dic? Sobre la “gran negociació del Sr. Puigdemont; penso, que per al Sr. Sánchez acceptar “l’oficialització del català” no té cap cost electoral, amb la qual cosa se li ha posat molt fàcil la seva acceptació. Veurem quan allò que se li demani tingui cost electoral, la “gran capacitat de negociació” del Sr. Puigdemont i el “canvi de model”. Que l’oficialitat reconeguda del català serà un èxit important SI; però això no canviarà cap estatus. Per cert; els INDULTS i la Reforma de la Llei de Sedició avui i ara si són UNS FETS amb probable cost electoral. Pregunta del milió : Qui es millor negociador?

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
18.08.2023  ·  09:49

I que tal si a canvi del vot (no entenc que s’en digui negociació ) es demana -conditio sine qua non- una transferència bancària immediata del deute quantificat d’Espanya amb Catalunya previa esvaldida d’ERC de la Generalitat autonòmica de Catalunya i de la reste d’institucions ?.

Pel que fa al tema de l’amnistía : no en el meu nom com diu Josep Costa i d’acord amb el que diu sobre aquesta questión Ramón Batlle 00:11 .

Robert Mora
Robert Mora
18.08.2023  ·  09:55

Flaire a “café para todos” amb això de “català, èuscar i gallec”.

ENRIC MOLINS
ENRIC MOLINS
18.08.2023  ·  10:03

Em vesteixo de profeta i vaticino: França farà la feina bruta en favor d’Espanya per impedir que català, basc i gallec siguin oficials a la Unió Europea. Els francesos no deixaran mai que dues llengües dites “regionals” del seu territori esdevinguin oficials a la UE.

Sr.Joan-Lluís Luís.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
18.08.2023  ·  10:09

Respecte a la possibilitat de bloqueig polític de l’estat cal no oblidar mai que, quan cal, apareix el PPSOE.

Miquel Requena
Miquel Requena
18.08.2023  ·  10:15

El que va passar ahir son molletes i volem el pa sencer. En Puigdemont està a la corda fluixa, molts independentistes creiem que cada cop que hem confiat en la paraula d’Espanya ens hem sentit defraudats.
Veurem que faran Junts i ERC, d’ERC no n’hem d’esperar res, i de Junts ja veurem si els tenen ben posats.

Asun Tejero
Asun Tejero
18.08.2023  ·  10:15

100% d’acord Sr. Bartomeu Mestre.
NO EN EL MEU NOM
I quina posada en escena de na Francina Armengol. Tota blanca i pura talment com una verge.
Recordar que Meritxell Batet i Francina Armengol son del mateix partit i ambdues dels països catalans, és a dir han de fer,el que sigui per tindre content al amo Pedro.

jordi Rovira
jordi Rovira
18.08.2023  ·  10:16

Quan el procediment neix d’una voluntat de fer les coses que està prèviament exposada, cuidada i present s’esdevé quelcom de pes, amb autoritat. En aquest sentit la cura per separar els fets de les opinions en el text editorial d’avui és per prendre’n nota.
Al respecte, tot plegat em porta a pensar en el marc on es desenvolupen aquests fets. És a dir a pensar en quin entorn d’espai i temps han passat. Més quan el control de l’espai i dels tempos (que sempre és un aspecte molt difícil) es complica quan has de patir la pressió de la guerra. Una guerra amagada, però present.
Portem molts anys de guerra, però des de l’últim govern del PP (aquell amb les visions d’en F. Díaz) la cosa ha agafat un caire diferent. I és en aquest context que els fets de l’1-O tenen una ubicació que ens cal no perdre de vista. I per fer encara la situació més difícil, la reacció de l’estat a l’1-O ha incrementat la repressió i dificultat la governabilitat fins a més enllà del límits lògics, tendint a ser una mena d’estat d’excepció no declarat. Ho dic només per poder encabir una sèrie de fets que d’altra forma no tenen més lògica que la follia sense sentit. Una follia que ens cal detectar en la seva justa mesura.
En aquest estat d’excepció, i en aquesta guerra amagada portada com una follia persecutòria, l’estat ha acabat empresonant el seu propi govern. I és aquest fet tan simple i tan concret el que ara suposa un canvi de present. No és només que en Sánchez i el PSOE siguin presoners (que ho són); sinó que els del PP han quedat fora de joc. La situació es tan esperpèntica que es dona quan els pitjors resultats de l’independentisme (que és la seva obsessió, la seva millor victòria, el seu desig). Una volta més, ens passa que tots sabíem que la URSS era un gegant amb peus de fang, però que ningú sabia com seria la seva derrota…
La independència és més fàcil si l’estat espanyol és més fràgil? Tenim la independència més a l’abast? En això ens falta veure quins fets es donen, no només a l’estat, sinó des d’una perspectiva internacional, que hi té molt a dir. I ens cal jugar la partida, perquè si no jugues no pots guanyar.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
18.08.2023  ·  10:19

És evident que JUNTS / Puigdemont s’han quedat molt per sota de les expectatives dels indepes “irreductibles” (que son moltíssims, segons els resultats de les darreres eleccions, i que al cap i a la fi són els que portarem Catalunya a la Independència). Aquest cop estic d’acord amb l’ANC.

Fins ara els partits fake-indepes, no és que no hagin pogut o sabut enfrontar-se a espanya (estat), NO HAN VOLGUT. Especialment ERC. Els ha pogut més la por, els interessos partidistes i la supervivència amb traïdoria com a aparell de l’estat (ningú no mossega la ma de l’amo).

Les engrunes aconseguides ahir pel Català (les comissions d’investigació, resta dels resultats obtinguts, és com demanar-li a un cleptòman incurable que et digui per escrit que no tornarà a robar) no milloraran en els propers 4 anys (ni en els propers 400 !!!) l’agònica situació de l’idioma als Països Catalans ni la seva eterna persecució.

El fet que l’única cosa remarcable del paperot d’ahir dels partits fake-indepes sigui que JUNTS ha fet servir un mètode de negociació no fa més que constatar l’absoluta inutilitat d’aquests partits fins ara, per no dir directament la seva total perillositat (amb dedicació especial per ERC com a líder de la traïdoria i claudicació davant espanya).

En fi, molt ha de millorar JUNTS a l’examen de la investidura del President de la metròpoli colonial si pretenen ajudar (i no fer postureig sofisticat, que ERC ni això) en l’únic camí cap a un Futur millor: la INDEPENDÈNCIA.

Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-fem urgentment el Procés (comencem per omplir carrers els propers 11-S i 1-O, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

david graupere
david graupere
18.08.2023  ·  10:21

Els fets no són intencions Sr Partal, no serà llengua oficial d’Europa en rang d’Estat.

La sobirania no és desglossable: no hi haurà referèndum d’autodeterminació ni reconeixement del subjecte nacional català.

Hom ja veu que el mercadeig treu el caparró

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
18.08.2023  ·  10:22

Gràcies, amic Partal, per aquesta opinió editorial que analitza les causes i les conseqüències de la votació d’ahir. Jo també mantinc l’esperança que el MHP Carles Puigdemont sabrà com plantejar intel·ligentment les fases d’aquest gambit de rei fins a l’escac i mat. Però no ens hem de deixar enlluernar per l’eufòria del moment.
Menysprear l’astúcia de l’adversari, un supervivent nat com ho és Pedro Sánchez, seria un error fatal.

Fins ara es va complint el meu pronòstic de fa uns dies. Els tres partits protagonistes, PP, P$O€ i Junts, poden exhibir els seus triomfs parcials: el PP burxant Vox (abans de cruspir-s’el), el P$O€ dominant la mesa del congrés dels diputats i Junts amb el cobrament per avançat. Però ara vindrà la veritable negociació, la de la investidura, i tots sabem que espaÑa mai no permetrà una amnistia ni (moltíssim menys) un referèndum d’autodeterminació.

Ara tothom busca guanyar temps, sobre tot Pedro Sánchez, que vol acabar el seu semestre de presidència de la UE a final d’any. Per això n’estic convençut que les negociacions amb el President Puigdemont s’allargaran, però acabaran sense acord. Si malgrat tot hi ha candidat a la Moncloa, les votacions al congreso acabaran sense nomenament i hi haurà repetició electoral pels volts de Nadal.

Tots tres partits miren esperançats cap a les noves eleccions. El PP perquè en menjar-se Vox les podria guanyar amb majoria absoluta. El P$O€ perquè espera guanyar nous electors aporellistes, després d’haver demostrat fermesa davant Puigdemont. I Junts que pot superar una ERC declinant tant a les eleccions espanyoles com a les molt probables eleccions al Parlament de Catalunya.

Serà molt important l’assistència massivs a les manifestacions de la Diada Nacional i del Primer d’Octubre per copsar la força de l’independentisme al carrer. A remarcar que aquest any una ERC declinant ja no s’hi oposa (si no els pots vèncer, uneix-t’hi!).

M’agradaria molt equivocar-me i que un P$O€ desesperat pagués per avançat l’amnistià i el referèndum. Però molt em temo que el Deep State mai no ho permetria.

De moment, wait and see.

M. Carme Serrat
M. Carme Serrat
18.08.2023  ·  10:41

Aquest és un gran pas per aconseguir la independència? Em fa por que els que encara confien en l’actual classe política es veuran sotmesos a l’autonomia per in secula seculorum. Em pregunto què més cal que passi perquè se n’adonin.
Està molt bé defensar el català a fora de les nostres fronteres sempre i quan estigui normalitzat al país .
Quines polítiques fan al país perquè un cambrer, un venedor, un metge, una infermera etcètera ens parli amb la nostra llengua? Ni tan sols son capaços d’exigir als seus propis funcionaris que la utilitzin en primera instància. I a les escoles? Quin nivell tenen alguns mestres i professors?
Resum: Oficial a la UE. Residual al país, o és que alguns no pareu l’orella quan sortiu de casa?

Jordi Torres
Jordi Torres
18.08.2023  ·  10:48

D’acord amb els fets, Vicent, però deixa’m afegir-hi matisos:

1) L’ús lliure del català al congrés ha estat acceptat però no regulat. Depèn de la graciosa voluntat de la presidenta, Francina Armengol, que ens ho haurà de “permetre”. El dia que es cansi de fer-ho o que ja no hi sigui, sense cap modificació del reglament, tornarem a la doctrina Batet: “En el Congreso no se puede intervenir utilizando las lenguas cooficiales, sino que solo se pueden hacer las intervenciones en castellano”. Per cert, d’on surtia aquest “no se puede” que ara, misteriosament ha desaparegut del reglament?

2) Junts ha reclamat fets comprovables i no promeses a canvi del seu vot, i això està molt bé, però no sempre és possible tenir un comprovant, més encara tractant-se de temes complexos com una amnistia o el dret a l’autodeterminació. Quina mena de prova fefaent podrà donar espanya sobre aquestes qüestions? En un país de nobles una carta signada té valor, en un país de lladres ni el document més oficial i rubricat en té, si està a les mans del lladre desdir-se’n.

3) Espanya ha demanat l’oficialitat del català, d’acord. Però el “comprovant” és una carta que només indica que es comença el procés. No critico la negociació, està ben negociat i és el màxim que es podia assolir en tan poc temps, però això no garanteix que el procés arribi a bon port:

– S’oposarà França a l’oficialitat del català (pactant amb espanya o portada pel seu jacobinisme)?
– Assignarà espanya una partida pressupostària per recolzar aquesta oficialitat?

4) D’acord.

5) La mare dels ous. Si cauen l’amnistia o l’autodeterminació com a exigències per a la investidura, Junts estarà incomplint la seva paraula. I jo pregunto: per què el PSOE i Junts s’avenen a negociar la presidència del congrés si tots dos saben que, arribats a la investidura, el PSOE no acceptarà mai dels mais negociar l’autodeterminació (de l’amnistia en tinc dubtes)? Si tots dos saben que no hi ha més recorregut i, així i tot, fan aquest trosset junts, és que estan disposats a pactar per sota de màxims o a fer veure que pacten màxims sabent que no es compliran. És el que em temo.

Com tu, Vicent, crec que no estem ni més a prop ni més lluny de la República Catalana, i reconec que Junts ha fet una bona negociació. Però també crec que no és moment de negociacions sinó de trencament, i que les negociacions, en tot cas, arribarien al final del procés d’independència.

Salut

Rosa Camins
Rosa Camins
18.08.2023  ·  10:51

Ara és el moment de fer més fort el Consell de la República amb milers de nous registrats.
Si encara no ho has fet, registra’t al CDR !!

Ramon Mir
Ramon Mir
18.08.2023  ·  11:11

No sé si ja ho ha dit algú. A banda d’ altres consideracions, la probabilitat d’ utilització de les llengües al Congreso desfà, tot d’ una, la fal-làcia del valencià en tan idioma.

Joan Pagès
Joan Pagès
18.08.2023  ·  11:14

Si junts ha mogut fitxa i ha canviat d’estratègia ha estat com a reacció a la pèrdua de votants. Bon auguri. Demostra que encara queda vida Intel.ligent a junts i que el sector estadista ha neutralitzat el sector convergent. En canvi la miopia d’Esquerra certifica la manca absoluta de matèria gris dels integrants de la cúpula

Oriol Cusidó
Oriol Cusidó
18.08.2023  ·  11:16

Si el canvi de model negociador és millorar l’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol, amb mi no hi compteu per veure-ho com un pas endavant.

Joan Royo
Joan Royo
18.08.2023  ·  11:20

Partal avui s’ha mullat a fons, és d’agrair. Jo no sóc tan optimista. L’estat ha enviat una carta a Europa demanant l’oficialitat del català. Suficient? S’aprovarà? Els espanyols maniobraran en contra? Algun estat “amic” s’hi negarà?Massa interrogants…

Ramon Pamies
Ramon Pamies
18.08.2023  ·  11:21

No tinc ni la més mínima esperança que aquests pactes ens portin enlloc. Junts ha encetat el camí que fins ara ha fet ERC.

Enric Emo
Enric Emo
18.08.2023  ·  11:30

Crec que l’editorial d’en Vicent Partal és molt digne de consideració.

Intentaré fer-ho curt:

1. La independència no vindrà de les Corts espanyoles ni dels partits espanyols ni de la UE. La independència només és possible per decisió unilateral d’implementar-la efectiva,ment de Catalunya i amb la gent mobilitzada.

2. Els partits independentistes no han de posar bastons a les rodes a la unilateralitat i a la mobilització.

3. Els partits catalans ha de treure tot el que puguin dels partits espanyols. En aquest cas aconseguir quer el català sigui oficial a Europa és una fita molt important per la nostra llengua amb conseqüències molt positives. És una fita que va radicalment en contra del sentiment espanyol que cerca l’extinció del català i entre tant amagar-lo i desprestigiar-lo tant com sigui possible. Que el català sigui oficial a Europa toca l’os de l’espanyolisme i d’aquí, també, la seva importància.

4. Dubto que els espanyols acceptin l’amnistia com a tal però mai acceptaran la autodeterminació. Per això cal preparar-se per la unilateralitat.

Francesc Josep Robert
Francesc Josep Robert
18.08.2023  ·  11:35

Aquesta d’ahir és una enredada més. Mai a la vida els espanyols faran una llei d’amnistia per restaurar l’honorabilitat dels milers de represaliats pel referèndum de l’u d’octubre i, evidentment, mai reconeixeran la sobirania i dret d’autodeterminació de Catalunya. Els partits del 155 dia que els sembli votaran plegats el candidat dels seus que vulguin com amb quatre trucades van fer a l’ajuntament de BCN.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
18.08.2023  ·  11:55

Salvar al soldat Sánchez?. Aquest avenç amb la llengua és un miratge. Si, sembla important per nosaltres, però per l’estat acabar amb el català és una qüestió d’estat, ho ha estat sempre. L’estat espanyol no es concep a si mateix com a plurinacional i molt menys com a confederal -linia Margallo proposada fa uns dies a una emissora de ràdio com a punt final- però no tinc cap dubte que això és una bomba, amb temporitzador, que explotarà dins el PSOE -el temps ja corre- i en aquest sentit ja ens va molt bé perquè estem corcant el règim. Si quan toqui la investidura en treiem l’amnistia i alguna via per l’autodeterminació, aleshores la mala llet dintre de l’espanyolisme, el dolor que els agafarà en pendent ferroviària podria acabar amb el sistema. No ens fem ilusions, aixó no passarà, abans hi haurà noves eleccions i en darrer terme la coalició PP-PSOE. Però, si, anem bé, anem collant i a veure què passa.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
18.08.2023  ·  12:08

Com a primer pas demanar el català sigui reconegut al parlament europeu si va acompanyat amb l´autodeterminació seria un canvi per nosaltres considerapla s´ha de veure quina direcció prenen

Tomas Pérez
Tomas Pérez
18.08.2023  ·  12:16

Diu l’editorial d’avui: En tots els àmbits de la vida, i en política encara més, tothom té dret de tenir les seues pròpies opinions, però ningú no té dret de fabricar els seus propis fets. Si els fets com diu en V. Parpal són els que són i que cal fixar-los abans de res. Estic més d’acord amb el que diu Agustí Colomines i Companys amb un X-twit avui mateix vers el mateix tema, que amb la pròpia opinió del director. Si teniu l’oportunitat llegiu-lo, val la pena contrastar ambdues opinions.

Ricard Pradell
Ricard Pradell
18.08.2023  ·  12:33

Acabo de rebre la Targeta sanitària europea, que vaig sol·licitar al Ministerio de inclusión. M’arriba en 5 idiomes. En se localitzar tres, el primer és castellà, sense cap dubte. El tercer, deu ser euskera, no entenc res de res. El quart el localitzo com a gallec, no crec equivocar-me. Però no sé què son el segon i el cinquè, no n’estic segur, potser hi veig doble, tot i que no he begut. A veure si m’ajudeu, en transcric les diferències:

A) Ens complau fer-vos arribar la targeta (…)
B) Ens és grat remetre-li la targeta (…)

A) Us informem que a través de http://… podreu sol·licitar o renovar la vostra targeta (…)
B) L’informem que en http://… podrà sol·licitar o renovar la seua targeta (…)

A) els vostres beneficiaris (…)
B) els seus beneficiaris (…)

A) un codi que us enviarem al mòbil (…)
B) un codi que enviarem al seu mòbil (…)

El que més em desconcerta, és que el text que substitueixo per (…) és exactament igual.

És mentre permetem aquestes pallassades que no ens en sortirem. Ens han dividit, i a sobre nosaltres ho hem comprat ben contents. Jo no vull el català a Europa, el vull aquí, a casa, a l’escola i a tot arreu del meu país.

JOSEP TORRA
JOSEP TORRA
18.08.2023  ·  12:56

Tant fàcil tot com això: si en les votacions el 19 de setembre espanya compra un país pel NO al català, VOTACIONS per Nadal i peti per on sigui.

Josep Maria Cano
Josep Maria Cano
18.08.2023  ·  13:15

Irlanda al 2005 va demanar que el gaèlic fos oficial. Va ser aprovat el 2007, però argüint “dificultats tècniques” també varen aprovar una “derogació especial” que va caducar, 17 anys després, el 2022.
Les “dificultats tècniques” les tenim ben assegurades perquè ara són tres llengües noves, per tant, l’estatus complet de llengüa oficial ho poden congelar tots els anys que Espanya vulgui. Quan ho “descongeli”, el català tindrà tants d’usuaris com el gaèlic.
Primer gol d’Espanya. S’ensuma golejada

Jorge Urbano
Jorge Urbano
18.08.2023  ·  13:26

Gràcies per l’editorial.
Se m’acut que per què hem d’estar neguitosos fins aconseguir la Champions si podem xalar partit a partit?
En un altra derivada potser fora temps de començar a cobrar el berenar a gallegs i bascs. Que sempre van calladets com escolanets

Narcís Santamans
Narcís Santamans
18.08.2023  ·  13:49

L’ axioma es ” El poder espanyol mai compleix . Els interessos de Catalunya no son els d’ Espanya. ” Contra engany , imposició. Ens cal temps i fets però em sembla que l’engany que Junts ha acceptat te un rebot doble : tant si enganya com si compleix, el govern espanyol en surt debilitat. Això ens acosta a la república catalana ? També entenc l’ ANC.
Alerta , Junts !!

Xavier De
Xavier De
18.08.2023  ·  13:50

Es una opinió, però, en el tema de la oficialitat del català a la Unió Europea, crec que el senyor Sánchez ja s’ha assegurat el vot en contra de França com a mínim i donat que cal unanimitat de tots els socis per aprovar l’inclusió d’una nova lléngua, posposaran la votació fins desprès de l’investidura.
I desprès dirà “lo siento pero no he podido, no ha sido culpa mia”.
I nosaltres tindrem unes bones morenes per lluïr.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
18.08.2023  ·  13:51

S’ha pactat la mesa, però em costa de creure que no estigui ja tot calculat i pactat de cara a la investidura per ambdues parts. Ningú ho sap del cert, però ho podem intuir. Esperem que no ens facin pujar els colors a la cara.

És un fet que intentar reformar Espanya perquè estiguem més còmodes va en direcció diametralment oposada a la consecució de la independència. Tenim els partits que tenim, uns canta-manyanes, i això és el que estan fent. En aquest sentit clarament ens n’allunya.

Als independentistes, o almenys als que no estem interessats en cap partit, ens importa ben poc si ens deixen parlar en català o no al seu Congreso, de fet no hauríem d’anar-hi.
No oblidem que un 52% al Parlament i un referèndum guanyat són prou arguments per fer una declaració d’independència, tirar pel dret i deixar-nos d’aquestes collonades.

No sé què més esperem aconseguir per fer-a efectiva. Això sí, ens falta el més important: un polític que estigui determinat a fer-ho i no s’arronsi, el poble hi és al darrere.

El català a Europa ja veurem com acaba. Com tot, té també una part menys positiva. Si s’aconsegueix, rentaria la cara d’Espanya i serà més difícil presentar-la com un estat opressor de nacions (o de GOIs) a més de la pèrdua de temps que sempre és estar “esperant” coses d’Europa.

En tot cas, ni ens aproparia ni ens allunyaria de la independència perquè la independència cal fer-la aquí a Catalunya.
O sigui, que ens quedaríem com estem ara: cap unilateralitat, tots els “esforços” dirigits a plorar, a que Espanya faci el que no vol fer i para de comptar.

De moment, molt soroll de trons i poca pluja.

Roser Caminals
Roser Caminals
18.08.2023  ·  15:30

Totalment d’acord, Vicent. La llengua és al cor de la voluntat de ser independents i el pas que s’ha donat és important i no té precedent. Ara bé, és lent (de la petició a l’aprovació poden passar anys) i insuficient. Veurem què se li exigeix a Sánchez, que és la peça gran.

Carles Benito
Carles Benito
18.08.2023  ·  15:31

El més difícil d’aquesta intervenció meva és d’estructurar-la per ordre d’importància perquè me semblen essencials alguns aspectes que la importància dels esdeveniments situarien en segon terme. De manera que disculpau, d’antuvi, l’aparent desordre.

1)Deis, vos, Sr Partal:

“Si durant tots aquests anys no s’ha aconseguit res important políticament i l’independentisme ha anat reculant tota l’estona ha estat perquè no s’ha pogut, però sobretot perquè no s’ha sabut, exercir el poder que donen els vots”

i això me sembla molt i molt indulgent amb erd’ñ.

Estic convinçut que NO S’HA VOLGUT, HAN TREBALLAT ACTIVAMENT EN EL SENTIT CONTRARI, la qual cosa fa de l’actual direcció d’erd’ñ una direcció TRAÏDORA A LA CAUSA, amb la qual no es pot establir cap acord d’unitat d’acció.

El canvi d’actitud D’erd’ñ ve condicionat pel fet d’haver-li vist les orelles al llop i és en si mareixa una immoralitat afegida, que, lluny de redimir-los, per a mi, els acaba de condemnar.

Per tal de poder establir acords d’unitat d’acció cal, de primer, que erd’ñ torni a ser ERC i això passa per la dimissió o el cessament d’aquesta direcció que jo anomèn traïdora i per assegurar-se del fet que una nova direcció no siguin testaferros de la direcció cessant.

Però això no basta, i crec que cal que renunciï a l’ús partidista dels mitjans de comunicació públics, la qual cosa, al meu entendre, passa per dimissions als llocs de control i paritats de direcció amb la resta de partits independentistes.

Crec que seria un greu error de part de jxc d’acceptar cap acord, ni un, amb erd’ñ si no esdevé, altra vegada, en ERC

2) Quant a la negociació encapçalada pel MHP Puigdemont estic plenament d’acord amb el Sr Partal: no sé si és més transcendent el que s’ha aconseguit (que me sembla que ho és molt) o la manera de negociar-ho.

Rotundament, un èxit important per un preu molt minço. La meva reflexió en aquest sentit és que sense saber com es pot resoldre la negociació d’investidura hauria estat absurd arriscar-se a tenir una mesa del pp… vaja, que gairebé ho podríem haver donat de franc.

I, a més, en qualsevol cas, també crec que “som on érem”

Les reaccions en contra, molt excessives en alguns casos, m’han fet pensar en defensors d’una menjadora a la quarta via.

3) Dit tot això, no don un xec en blanc ni a jxc, ni al MHP Puigdemont, però el fet que s’equivocàs una vegada (i que ell mateix ho reconegués) m’inspira certa confiança.

Vaig ser abstencionista precisament per forçar jxc d’anar pel bon camí i provocar la catarsi d’erd’ñ. I crec en la “quarta via” com a garantia dels canvis provocats en uns i altres.

4) Quant a sánchez, crec que no té principis, però ningú no pot dubtar de la seva habilitat política…

Crec que ha pres consciència que la situació en la qual es troba ha vengut per quedar-se i que ha de prendre posicions polítiques que garanteixin un futur que dependrà molt del que avui són les “autonomies” en qualsevol forma que puguin prendre… Vaja, que no les pot “xulejar” com fins ara.

5) A manera de corol·lari,

arran de l’article de Pérez Royo, qui deia que la repetició d’eleccions era la fi del règim, en algun lloc vaig escriure que el règim estava acabat en qualsevol cas.

Les cessions imperials, inevitables, als moviments nacionalistes tendran com a conseqüència el sorgiment de grups polítics d’aquest caire arreu del “cafè per a tots” i l’imperi, que és Madrid, no podrà subsistir com a imperi en un estat cada vegada més federalitzat, realment o de facto.

Espanya mai no ha existit.

Antoni Sans
Antoni Sans
18.08.2023  ·  15:51

Escriu Rosa:
Unes quantes constatacions més. Els fets d’ahir demostren clarament:

-Que el PSOE ha mentit compulsivament contra els catalans amb el tema de la llengua a les institucions. Es podia i no volia.

-ER s’ha venut i ens ha venut durant 4 anys per l’indult dels dirigents. Avui ja s’apunta a l’Amnistia. quina casualitat

-No cal anar demanant la unitat, si algú valen té les coses clares i tira pel dret, els caganers s’hi afegiran desseguida. Només cal vetllar per no deixar-se posar pals a les rodes.

-La fi de la repressió contra tot l’independentisme (amnistia?) és la condició necessària per seguir parlant.

– Sense el control dels diners no hi ha cap mena de possible autodeterminació. Aquest país està en fallida (sanitat, educació, transports, energia, aigua…..). Ni que ens regalessin la independència, amb la incompetencia del govern que tenim a la Generalitat no seríen capaços ni d’anar fins a la cantonada.

Ricard Giro
Ricard Giro
18.08.2023  ·  15:54

Benvolguts subscriptors, benvolgut articulista i director: SI, ahir vam rebre una mica d’aire fresc. Qui més, qui menys, lectors d’aquest diari, ens sentim engarxolats d’ençá de l’1O. Be per la represió, per la manca de llibertat i democrácia que ens envolta, per la persecució i inhabilitació dels nostres representants electes, i dels que estan exiliats. El sol fet que s’hagi demanat a Brusseles que ens poguem expresar en la nostra llengua ja constata la manca de llibertats en qué vivim. Tanmateix, estic amb l’ANC que reclamar aquestes comisions ens fa merdejar més d’allá on no volem estar. Per últim diré que en la meva opinió, una Amnistia afavorirá també els casos en que les forces i cossos de segurtat i “armats” de l’estat ñ, i els seus dirigents policials/polítics, van fer us de la força contra persones desarmades (amb fairi) dipositants de missatges de llibertat; o aquells que van orquestrar l’assassinat d’11 innocents perqué “se’ls hi va anar de les mans”. Si, jo en un estat que vol engarxolar 4 anys una persona per haver contractat a dit a un expert per fer una feina demostrada, sense enriquir-se, mentre el germá d’una altra dirigent rep un contracte deu vegades superior, també a dit i encara rep el recolzament del seu poble, NO VULL SER

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.08.2023  ·  16:00

Valoro positivament el que ha passat, i evidentment cal veure què ocorre fins a Nadal. Com diuen els anglesos, esperem i observem. Prudència.

Jaume Borràs
Jaume Borràs
18.08.2023  ·  16:07

El problema no és en Puigdemont, som nosaltres.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
18.08.2023  ·  16:19

Per a mi votar a favor a favor d’una cosa proposada per Espanya és un error molt gran.
També penso que cap de les 4 promeses arribarà a bon port.
Em sento molt decebut amb Junts i mai més tindran el meu vot.

Jaume Vall
Jaume Vall
18.08.2023  ·  16:34

Avui és fàcil:
El Vicent té raó, els que posen aigua al vi, erren.
Acostumem-nos a gaudir de les victòries, tal com entomem les derrotes.
Ni estem més a prop de la república catalana (l haurem de suar, plorar, i potser sagnar, si es que la volem seriosament), ni es pactarà l autodeterminació( ni amb 14 diputats actuals, ni que fossin 28).
Però fer seure el Psoe a la taula de “pactar”, i treure’n beneficis tangibles es un primer pas.
Enhorabona!

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
18.08.2023  ·  16:34

Conseqüència del moment actual. A ERÑ cal una neteja en profunditat d’aquesta conxorxa de tarats mentals, cràpules, vividors, fanátics i infiltrats que s’han lluït fent amb entusiame la feina bruta de Ñ contra els interessos de Catalunya a canvi de poltrona i beneficis complementaris. És imprescindible la dimissió o destitució de la cúpula del partit i dels vividors assimilats per a poder retornar a un front independentista solidari, consistent i eficaç.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
18.08.2023  ·  18:02

Era el que calia fer i que ERC mai havia fet. Es a dir, posar al PSOE contra les cordes i obtenir un molt valuós redit amb unes negociacions molt ben portades. Felicitats JUNTS. Ara toca el remat amb la investidura. Som-hi!

Oscar Bernades
Oscar Bernades
18.08.2023  ·  19:21

La darrera frase el sembla també un fet, Sanchez ara ho tindria més magre en unes noves eleccions, encara que li convingués noves eleccions.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
18.08.2023  ·  19:21

Distingeixo dues menes d’espanyolisme:
—l’espanyolisme castellanista, el de Madrid, que apunta a la castellanització total dels territoris de l’estat,
—i l’espanyolisme catalanista, que apunta a un encaix de la nació catalana dins Espanya que sigui un mínim de respectuós amb ella.

Els tres partits que encara es diuen independentistes, Cup, ERC i JxC, són, poc o molt, espanyolistes del segon tipus.

Per a mi, hi ha una pedra de toc per a escatir qui n’és de debò, d’independentista:
Saber si la persona o polític en qüestió ha publicat d’alguna manera els resultats reals del referèndum d’independència del 2017:
—més de tres milions de vots, que vol dir un 57% de participació (i no el minso 43% publicat oficialment)
—i, dels vots vàlids, un 90% de Sís a la independència, que vol dir un 51% del total de catalans cridats a votar (i no el minso 38% publicat oficialment)

Pel que m’ha arribat, les úniques persones que em consta que en un moment o altre els han dit en públic, aquests resultats, són: en Muma Soler, la Blanca Serra, en Jordi Bilbeny, en Vicent Partal i en Jordi Pessarrodona.

En cap moment el president Puigdemont —que jo sàpiga— els ha fets públics, aquests resultats.

Miryam Niubò
Miryam Niubò
18.08.2023  ·  19:29

(Jaume) Molt d’acord amb molts comentaris, no tant amb d’altres, tot respectant-los tots. La juguesca d’ahir al congresso da todos los aspanyoles em sembla una merda, primer perquè Junts entra al joc de madrit, augurant com es comportaran a la investidura, I segon, perquè ja sabem que és mentida, que algun “soci” els ajudarà a bloquejar la nostra llengua, és a dir, la nostra nació, que ja ens coneixem. A mi no em serveix cap altra cosa que el bloqueig, que repeteixin eleccions, o que es vegin forçats a un govern PPSOE de salvasión nasioná que els retrati encara més. No vull ser optimista, de la manera que es troba el País, però no parlo des del pessimisme, vull ser objectiu. Disculpeu-me, mai faig escrits tan llargs.

josep soler
josep soler
18.08.2023  ·  20:32

Ho he llegit dues vegades, perquè a la primera no m’he cregut que en Partal digui de debò, que creu que existeix la mínima possibilitat de que JUNTS aconsegueixi que el Règim permeti el Dret a Decidir, a canvi de votar al masover de la Moncloa.

A més, diu que si no s’aconsegueix EL DRET a DECIDIR, llavors sí s’haurà emblanquinat al PSOE… segons les “opinions” actuals de l’ANC

Encara continuo en estat de xoc. És com escoltar a l’Alfred Picó dient que hi ha una possibilitat de que el sol surti per ponent. És inefable

Què està passant? Com algú com en Partal es pot creure això?

OBIAMENT AIXÒ QUE FA JUNTS ÉS UNA EMBLAQUINADA MAJÚSCULA.

MAI EL RÈGIM ESPANYOL RECONEIXERÀ EL DRET ADECIDIR. Aquest és un dret que nosaltres ens hem d’agafar i defensar-lo al carrer, va de caixa o faixa. Qualsevol que diu que el Règim ho pot permetre, ens enganya.

Anton Alabau
Anton Alabau
18.08.2023  ·  21:05

No sé si els punts de l’acord forçat per Junts (no només l’ús del Català al Congreso i al Parlament Europeu) tindrán recorregut, però d’entrada sitúa de nou Catalunya a unes quantes portades, ens torna a fer visibles i crec que això de per se ja és positiu.
També ha estat el tret de sortida perque el partits ñols es comencin a desbudellar.
Ara temps de crispetes fins que arribi el Cristo gros al Setembre, al moment d’escollir al “presidente”.

David Mascarella
David Mascarella
18.08.2023  ·  22:48

Més estatista….bloquejar?

Albert Cardona
Albert Cardona
18.08.2023  ·  23:38

Quelcom que no m’encaixa: l’elecció de la presidenta del congrés no és pas un fet independent, ans al contrari, és completament dependent de l’elecció posterior del Pedro Sánchez com a president del govern espanyol–sinó, es torna a començar amb noves eleccions.

I la carta a la Unió Europea demanant la inclusió del català–i el gallec i el basc–és només un primer pas per a començar el que pot ésser un llarg procés sense garanties d’èxit (França i Portugal hi tenen molt a dir), no pas res ferm. En Josep Costa ho deixa clar avui: “L’oficialitat del català a Europa no és bufar i fer ampolles com ens han venut” https://www.vilaweb.cat/noticies/josep-costa-oficialitat-catala-europa-entrevista/

Paola Polacco
Paola Polacco
18.08.2023  ·  23:58

Estic totalment d’acord amb l’ANC. L’optimisme de Vicent Partal no deixa de sorprendre’m. I en certa manera, reflectint com ho fa l’optimisme de tants amics catalans que estimo encara que no el puc compartir, em fa trist. Si els primers acords de Junt amb el PSOE per escollir Armengol obren la via al retorn de Sánchez a la Presidència sense aportar res concret i, a més, aturant l’impuls cap a noves eleccions que hauríem d’afavorir, em pregunto si lamentarà l’optimisme de la molt esperançadora Editorial d’avui.

Josep Roura
Josep Roura
19.08.2023  ·  01:00

Només m’ho creuré el dia que vegi el prospecte de les aspirines escrit en català, i que la Siri i l’Alexa finalment m’entenguin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any