La violència espanyolista

  • «Si una part de la població no té dret d'organitzar la seua protesta en l'espai públic, aleshores no som en una democràcia»

Vicent Partal
23.07.2018 - 22:00
Actualització: 03.08.2018 - 11:12
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’espanyolisme és conscient de la seua derrota al carrer. I intenta reaccionar-hi promovent un parany, això que han anomenat ‘el debat sobre la neutralitat de l’espai públic’. Els seus promotors simplement miren d’emblanquir el mot ‘prohibició’ fent servir ‘neutralitat’ partint d’un argument completament fals amb el qual pretenen, a més, justificar agressions i atemptats com el de diumenge a Vic.

La desesperació unionista és d’un volum tal ara mateix que veiem que la justificació de la violència esdevé un comportament normal en les seues files, encara que siga a còpia de defensar coses completament il·lògiques que són massa simples de capgirar. Aquests dies, per exemple, hi ha qui ha defensat el suposat dret d’un cotxe d’entrar en una plaça pública per a vianants i envestir-hi la gent. Només cal treure aquesta afirmació del context concret per a veure com n’és, d’absurda. Això vol dir que defensarien l’entrada amb un cotxe a tota velocitat enmig d’una processó perquè l’estat és laic? Cal entendre, doncs, que si un partit que no ens agrada fa un míting en una plaça, tenim ‘dret’ d’agafar un cotxe i de llançar-nos contra els assistents?

L’argument que pretén de justificar-ho, segons el qual hom té el dret de subvertir l’ordre públic quan suposadament la neutralitat de l’espai públic és violada, és inconsistent. En primer lloc, perquè no es pot defensar que una part de la població el tinga aquest dret mentre una altra part ha d’anar a la presó si ho intenta. El parany és massa evident. Però sobretot perquè la neutralitat significa que tothom pot fer servir l’espai públic i ho assegura, no vol dir pas que ningú no puga fer-lo servir. No hi ha cap més interpretació possible en termes democràtics. Si una part de la població no té dret d’organitzar la seua protesta en l’espai públic, aleshores no som en una democràcia. I és evident que en aquest país ningú no discuteix el dret dels espanyolistes de plantar creus d’un altre color, banderes, gira-sols o ninots de neu. El problema, perquè aquest és el problema real, és que ells són una minoria, però en canvi volen fer creure que són la majoria. I com que no són capaços d’organitzar manifestacions, concentracions, actes que puguen competir en continuïtat, presència o participació amb els dels independentistes, aleshores creuen que la millor cosa per a mantenir la ficció és provar d’impedir-los l’expressió perquè la diferència no siga tan notable i sobretot no siga tan visible.

Aquest és, en definitiva, el parany conceptual, ben fàcil de desmuntar. Però no podem passar per alt que darrere seu s’amaga un perill real i ben evident que és la banalització de la violència contra una part de la població, concretament els independentistes. I aquest és un fet molt greu que reclama una reacció ciutadana, però també política i institucional.

La ciutadana, com es va veure a Tortosa amb la passejada ignorada d’Inés Arrimadas, és cada dia millor. Evitar les provocacions, no respondre i continuar actuant en positiu és la regla que cal seguir. La reacció política hauria de fer un salt endavant clar, reclamant als partits unionistes, tots tres, compromís amb els drets democràtics de tota la població, no solament dels seus. Especialment al PSC, que prové de la tradició democràtica, a diferència del PP i de Ciutadans, i que no pot mirar a un altre costat en aquesta qüestió. Però ara mateix és la reacció institucional la més fluixa. L’agressor de Jordi Borràs encara no ha estat detingut i és evident que la policia no va reaccionar com calia a Vic. I això no pot continuar així, perquè han de defensar de forma activa el dret de la llibertat d’expressió. I no fer-ho, com passa ara, no fa sinó donar ales a uns ultres intolerants que qualsevol dia causaran una autèntica catàstrofe si els deixen continuar fent de manera impune. En això, el conseller Buch i el president Torra hi tenen una responsabilitat de la qual no poden desdir-se.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
23.07.2018  ·  22:29

Ja va sent hora que la policia i la judicatura defensin els ciutadans agredits i la llibertat d’expressió. No érem tots iguals davant la llei? Cal entendre que la policia (àdhuc els Mossos) i la judicatura ho són només d’una part de la població? Doncs gràcies per donar-nos un nou motiu per marxar (!).

jaume vall
jaume vall
23.07.2018  ·  22:29

Ja no hi ha neutrals. O s’està contra el retorn del feixisme espanyol (ben bé llàstima que els espanyosauris -Sala i Martin dixit- coincideixen amb l’auge de l’autoritarisme europeu i nordamericà, per no parlar del turc, del xinès, del rus) o s’està per la decència democràtica. No cal que els psc-teros ni els Podem-impotents estiguin a favor de la independència. Però no poden ser equidistants. No entre la violència i el pacifisme. No, si recorden d’on venen.
Però esclar, si uns van ser capaços de justificar el 155, i els altres van ensenyar el seu vot al Parlament provocant una potencial acusació dels tribunals espanyols contra els votants de JxSí, és que la seva ràbia, el seu sectarisme, o la seva meselleria indolent, els pot més que no pas la dignitat.
Anem tots en compte, perquè com ja han dit molts abans, la llibertat no ens sortirà de franc. Esperem els menors danys possibles.

Dolors i Alfons Nadal
Dolors i Alfons Nadal
24.07.2018  ·  01:35

Amb el 155, a molt estirar, es podria entendre; però de què ens serveix la via autonomista si som incapaços de defensar la democràcia amb els rols dels ciutadans, les guàrdies urbanes, mossos, fiscalies … ?

Josep Jallé
Josep Jallé
24.07.2018  ·  01:35

A Vic, com a cada ciutat, vila o poble hi ha policia local i, per sobre, Mossos d’Esquadra. Tot és a les mans d’ajuntaments i Generalitat. Llavors, perquè no s’actua amb celeritat posant davant la justícia (és un escriure) als que pul·lulen impunement agredint?. No serà que molts dels polítics responsables de fer-ho funcionar segueixen abduïts pel … ai, ai, ai que prendrem mal?. ¿Quan cal esperar perquè actuïn els cossos de seguretat propis per evitar que l’aire d’impunitat per a delinqüents de la política porti a aquesta part d’Europa, com a les vigílies del 1933, amb l’ascensió definitiva del feixisme que corre, ja, pels nostres carrers?. La llibertat ens cal guanyar-la dia a dia, si. Però llavors, per a que ens serveixen les policies locals el els Mossos?. Només per a delinqüents de mercat i d’aldarulls domèstics, casolans?.

Xavier Gómez
Xavier Gómez
24.07.2018  ·  01:36

El meu comentari avui és breu i concís. On són els Mossos que ens van protegir dels gihadistes islàmics? Per què el President Torra fa tuits proclamant que farà tot el que sigui a les seves mans, però el feixisme campa lliurement i les agressions no tenen resposta policial? I el Conseller Buch, encara és hora que badi boca. On és?

Que potser continuem sota l’òrbita del 155? Aleshores per què calia fer un govern ‘efectiu’? On és l’efectivitat?

Això sí, mentre el feixisme ens esclafa, els polítics sobiranistes perden el temps discutint entre ells si són verdes o madures. A què esperen? Cal esperar fins que algun brètol faci alguna desgràcia irreparable? Pensen defensar la ciutadania que els ha votat? O s’estimen més fer espectacles al Parlament, mentre a fora plouen les agressions a cor què vols?

Lluís Paloma
Lluís Paloma
24.07.2018  ·  01:37

I a la vegada, cal que cap d’aquests atacs no quedi impune. Difícil dins l’espat espanyol, però la República que ens hem proposat pot controlar molt més bé aquesta minoria de malfactors.

Carme Vidal
Carme Vidal
24.07.2018  ·  01:38

Només dir que referent a l’actuació vandàlica del cotxe de la plaça de Vic, pens que la guàrdia urbana hauria d’haber multat l’infractor, al marge d’altres imputations que en un futur es puguin fer contra el devastador conductor.

Josep Usó
Josep Usó
24.07.2018  ·  05:48

Sempre m’ha sorprès la comprensió i tolerància que tenen les autoritats amb els feixistes. De tota manera, ara hi veig una diferència. Qui ha canviat és la gent. I qui es vulga oposar a un canvi que ja s’ha esdevingut, serà engolit per la riuada. La seua violència prova la seua impotència. Cal exigir resposta ferma a la policia catalana. I detencions.

Albert Miret
Albert Miret
24.07.2018  ·  07:52

Què ha passat durant els mesos del 155 amb els Mossos d’Esquadra? Abans van ser un model de policia europea que era capaç de ser correctes amb els ciutadans (els de debò i els que només n’utilitzen el nom) i super efectius contra el terrorisme i la delinqüència en general. Ara semblen desapareguts, sobretot quan les bandes d’ultradreta actuen a plaer contra el poble pacífic. EUn es pregunta si és que els hi han ingressat encara més guàrdies civils com va fer el “gran estadista” Sr. Saura per la seva creació? Els han acollonit amb només aquests mesos perquè ara es protegeixin temorosos de la ira d’un altre atac? Es temen que al final el poble ens acabarem fent enrere i hauran de tornar a patir una altra invasió dels bàrbars? Amb tots els respectes: Perquè ja no semblen la policia catalana que va ser admirada i elogiada per tot el món civilitzat?

Jordi Ferrer
Jordi Ferrer
24.07.2018  ·  08:18

Volem acabar amb la mentida de la neutralitat (impossible) de l’espai públic: que un grup d’Ajuntaments aprovi la retirada de la bandera espanyola dels espais públics, ja que es un bandera “de part” que representa l’unionisme i la repressió. Veureu com udol en de ràbia.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.07.2018  ·  08:53

Qui va agredir al pobre Borras? Doncs españa es el que es, un PAIS TERRORISTA

Àlvar Manresa
Àlvar Manresa
24.07.2018  ·  08:55

Molt ben explicat, l’espai públic és per tots, no per a ningu.
El que passa és que ells el respecte per les altes opcions polítiques, no el tenen i diuen que són demòcrates quan la democràcia a casa d’ells la deuen coneixer per la tele i poca cosa més.

Ramon Sans
Ramon Sans
24.07.2018  ·  09:08

Esa violencia apoyada por el estado mediaticamente , estructuralmente cuando son sus policias merece que sea tratada en una reunión conjunta de los partidos independentistas … CONSULTEN A SUS SOCIOS VASCOS ( NO EL PNV que es UNIONISTA ) , PORQUE ES UNA HOJA DE RUTA UNIONISTA QUE ELLOS HAN SUFRIDO … buscan acción-reacción , miedo y parálisis, y que perdamos nuestro ADN PACIFISTA … cuidado porque entre la inaccion y el pasarse la linea es muy fina .

Sort y libertad presos políticos .

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
24.07.2018  ·  09:27

Com enyorem el major Trapero !!

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
24.07.2018  ·  09:41

Aquells Mossos, sí. Aquests Mossos, no.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.07.2018  ·  09:52

I si el paio del cotxe de Vic hagués sigut musulmà què sr. Albiol?

L’argument falç sempre és el mateix: exigir democràcia, amb símbols, manifestacions, llaços, etc. és provocar, és per tant, és comprensible qualsevol reacció bàrbara.

La pretesa justificació l’explica molt bé en Vicent. La “ineficàcia” dels mossos només es podria entendre, que no pas acceptar, per la relació que hi pugui haver en l’actuació contra els feixistes amb la imputació dels caps dels mossos pels fets d’octubre. Perquè feixistes ho són tots, alguns que van en toga i els “incontrolats”. Llegiu avui Marta Rojals.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
24.07.2018  ·  11:07

Molt d’acord amb l’editorial. Prou agressions.
Però segueixo creient que podem posar un milió de símbols grocs que NO SIGUIN CREUS.

Difícilment cap jutge acceptarà que utilitzem creus cristianes (que denuncien la mort).
¿No sabem veure que els fascistes no han mort ningu des del 155?
Les creus són una provocació INNECESSÀRIA.

Posem altres símbols grocs que no siguin creus, si us plau.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
24.07.2018  ·  12:09

Si es dóna aquesta situació és perquè les policies de Catalunya (mossos i local) ara actuen poc contra aquest activisme clarament feixista. L’agressor de Jordi Borràs hauria d’estar detingut pels mosssos, interrogat i portat davant d’un jutge. Per què no es va fer? Tenen por de les repercussions espanyoles si detenen a un policia espanyol feixista ? Si un mosso esverat se’n va a Madrid i li trenca el nas al Rivera, no el detindrà la policia nacional? En el cas de Vic, l’autor de l’estessada de creus també hauria d’haver estat detingut, interrogat i portat davant d’un jutge sense més dil·lacions per posar en perill la ciutadania.
En definitiva, cal més contundència policial i judicial contra les agressions feixistes abans que no passi una desgràcia més greu de la qual tots els demòcrates ens en lamentarem i els unionistes seguiran dient que ha estat per culpa nostra.

Francesc Gispert
Francesc Gispert
24.07.2018  ·  12:22

Josep Maria Martín, he vist que feu més o menys el mateix comentari a diverses notícies. Entenc que us ofèn (per religió o el que sigui) que es facin servir creus. Però què hi tenen a veure els jutges? Que jo sàpiga, els símbols que la gent fa servir els tria la mateixa gent, no pas un jutge. Que podríeu explicar millor què voleu dir, si us plau?

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
24.07.2018  ·  13:45

Quan justifiques la violència contra els teus adversaris polítics, que per més INRI son pacífics pacifistes, perds tota la raó del teu discurs, ja no ets demòcrata i estàs justificant una acció terrorista, si terrorista, com la que van perpetrar a les Rambles de Barcelona, però amb la gran sort que no van atropellar a ningú per que a aquella hora la plaça era pràcticament buida.

El discurs de l’Albert Ribera no és gaire millor, preservar els espais públics no més per manifestacions unionistes, per que a Espanya som més espanyols espanyolistes que a Catalunya catalans catalanistes i per tant no tenen cap dret, s’hauria de prohibir el català i el catalanisme, que no es puguin presentar partits polítics catalanistes a cap elecció ni referèndum.

Axis s’aconseguiria que a Espanya tothom fos “muy español y mucho español” que deia el defenestrat Rajoy.

La democràcia és una planta que l’hi costa d’arrelar a Espanya per culpa d’un mal endèmic, el feixisme.

Pedro Margarit
Pedro Margarit
24.07.2018  ·  17:21

Una agressió d’aquest calibre només té un nom i és TERRORISME. Ho dic amb majúscules per a ser molt clar. Demanem com a poble que els actes terroristes es defineixin, i es jutgin per el seu nom. No podem tancar els ulls a personatges que ataquen als demés amb risc de produir alguna desgracia irreparable amb el seu atac. No hi veig la diferencia entre aquest atac i el atac “ghihadista” de “Les Rambles”. Justificar aquests atacs és justificar la violència contra la població, i això és “APOLOGIA DEL TERRORISME”. Com aquests punts estan contemplats per la Llei vigent, com a delictes, es demana que s’imputi d’ofici per la fiscalia a les persones que incorrin amb aquests delictes tan perillosos contra la societat civil. Avui no hi ha hagut desgracies, però amb aquests preludis, poden haver-ne de cara al futur. Energia contra aquestes bestieses que no hem de permetre de cap manera.

Montse Masdot
Montse Masdot
24.07.2018  ·  17:32

Tot aixo va cada vegada pitjor, la via autonomista no serveix per res, ens em d’espabilar per que van mal dades

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
24.07.2018  ·  19:34

Bé, en el vídeo tampoc s’aprecia cap intenció d’atropellar ningú (com suggereix en V. Partal), però segueix essent un greu atac a la llibertat d’expressió, està clar.

Per a mi, el balanç d’aquests mesos de tensió, repressió i atacs espanyolistes aporten almenys tres constatacions evidents:

– l’espanyolisme no té arguments. Només sap recórrer a la repressió (oficial) i a la violència (“civil”); no és propositiu (perquè no té res a proposar: és quelcom buit), només és negatiu: viu de negar.
– l’espanyolisme no és democràtic. Sols sap imposar. La unitat d’Espanya és una idea legítima, però des del moment que els seus partidaris refusen de sotmetre-la al veredicte de les urnes, perd tota legitimitat.
– l’espanyolisme és ignorat. Només pot i sap beure del menyspreu d’allò real i concret en nom i en pro d’abstraccions fantasmagòriques.

Un cop arribats a aquesta conclusió (a mig camí de la psicologia de masses i de l’antropologia) el resultat natural no pot ser altre que perdre la por (i en certa mesura el respecte) a l’espanyolisme, ja que aquest s’emmarca entre el cinisme dels poderosos i el fanatisme dels cretins. Tenir por d’un pinxo o d’u malalt no pot ser de rebut de cap manera. El mínim respecte envers la nostra pròpia dignitat, integritat moral ens ho hauria d’impedir.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
25.07.2018  ·  12:14

Crec que seria molt positiu documentar tota aquesta violència i simbologia feixista i nazi i fer-la correr per la red i al manco subtitul.lada en anglès.

Es farien una publicitat impagable els ejpañoles. Li hem de treure profit. 😉

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes