La tertúlia proscrita

El govern posa fi a la fase d’emergència per sequera cinc dies abans de les eleccions

  • Plaja diu que “les dades objectives ho permeten” perquè els pantans s’han omplert fins al 23,78%

VilaWeb
Una imatge del pantà de la Baells fa poques setmanes, abans de les darreres pluges.
Ot Bou Costa
07.05.2024 - 12:58
Actualització: 07.05.2024 - 13:33

El govern de la Generalitat ha decidit d’aixecar bona part de les restriccions per la sequera perquè, gràcies a la pluja d’aquests darrers dies, els embassaments s’han omplert fins al 23,78% de la capacitat. “Les dades objectives ho permeten”, ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja. Certament, la xifra actual supera el 16% que fa unes setmanes va forçar la fase d’emergència a la major part del país. Tot i que fa pocs dies Plaja va dir que no retirarien restriccions fins que la millora dels embassaments no fos prou sòlida, ara el govern considera suficients els criteris tècnics exposats a la Comissió Interdepartamental de Sequera.

Els 202 municipis que abasta el sistema Ter-Llobregat, on viuen prop de sis milions de persones, incloent-hi Barcelona i l’àrea metropolitana, deixen d’estar en fase d’emergència i tornen a la fase d’excepcionalitat, la mateixa que l’any passat. L’estadi actual s’allargarà, segur, fins al gener de l’any vinent. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha reivindicat l’actuació del govern i ha dit que ara tan sols el 50% de l’aigua que empren aquests municipis prové dels embassaments. També ha celebrat que, amb aquesta sortida de la fase d’emergència, es tanqui definitivament la porta al transvasament de l’Ebre.

Una de les principals mesures que canvia és que, als municipis afectats, els litres d’aigua disponibles per habitant i dia passen de 200 a 230. El reg agrícola suprimit passa del 80% al 40% –Mascort ha agraït l’esforç als pagesos i ha dit que han estat el col·lectiu més afectat. La reducció dels usos industrials passarà del 25% al 15%. Ara es podran omplir les piscines privades llevat de les d’ús unifamiliar que siguin buides; en canvi, continua prohibit de regar les zones verdes i els jardins públics i privats, i de regar els arbres més enllà de la mínima quantitat necessària per a la supervivència.

Els municipis que proveeix el sistema de Darnius-Boadella sí que continuen en fase d’emergència, atès que es trobaven en el nivell 2 de la fase, i no pas en el nivell 1, com el sistema Ter-Llobregat. Els ajuntaments de Vacarisses, Sant Feliu de Codines i Vallirana, els tres municipis que van entrar voluntàriament a la fase d’emergència, hauran de prendre cadascun la decisió.

“Cal continuar estalviant”

L’aixecament de restriccions arriba cinc dies abans de les eleccions a Catalunya. Mascort ha negat que el càlcul electoral hagi intervingut a la decisió –“gairebé m’ofèn” la pregunta, ha lamentat– i ha afirmat que les restriccions s’han rebaixat quan les dades ho han permès. “Si algú es pensa que això ho fa aquest conseller perquè hi ha eleccions és perquè em coneix molt poc”, ha dit, i ha defensat la urgència de fer-ho aquesta setmana i no pas la vinent: “Esperar una setmana, en el cas del blat de moro, per exemple, vol dir no sembrar.”

En tot cas, Mascort ha insistit que el missatge del govern als ciutadans i les empreses continua essent que han d’estalviar. “De fet, és una cosa que hauríem de fer sempre, encara que tinguéssim els embassaments plens. Cal una nova cultura de l’aigua”, ha dit. I ha avisat que si durant els sis o vuit mesos vinents no plou, tornarem al punt on érem.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any