La tardana rectificació de Sánchez no tapa els 5.500 morts

Tothom qui aquests dies ha provat de silenciar les crítiques amb acusacions de 'fer activisme', de 'ser irresponsables' o de 'polititzar una crisi' farien bé avui en repassar les xifres provocades per l'error del govern espanyol

Vicent Partal
28.03.2020 - 21:01
Actualització: 28.03.2020 - 21:49
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests dies supose que, com a tothom li passa, el confinament total m’ha portat a llegir encara més. I així he trobat temps per a devorar un llibre que m’havia comprat feia mesos amb tots els articles periodístics d’Albert Camus (À Combat, Gallimard 2002). Escoltant la intervenció del president del govern espanyol Pedro Sánchez em va venir al cap immediatament un dels articles que just havia llegit la nit abans. És l’editorial que Camus va escriure el 30 d’abril de 1947 i que porta per títol ‘Democràcia i modèstia‘.

En aquest article fabulós assenyala el gran error que és en un dirigent polític la immodèstia, no ser modest. Diu que un demòcrata, qualsevol demòcrata, ha d’acceptar sempre que el seu adversari pot tenir raó i ha de reconèixer l’aportació de l’altre. Perquè, si no és així, entra en una via autoritària perillosa que el pot acabar portant a justificar, si cal, la violència per a silenciar la crítica.

És per això que Pedro Sánchez ahir va perdre una oportunitat d’or, una altra. Perquè podria haver aprofitat el seu discurs per a ser modest i reconèixer que tenien raó tots els qui ja fa més de quinze dies exigien el cessament de totes les activitats no essencials. Particularment els científics que amb tanta autoritat hi han insistit, però també, políticament parlant, el Govern Balear, la Generalitat de Catalunya i molt especialment el seu president Quim Torra, que ha hagut d’aguantar una altra campanya personal de desprestigi innoble durant aquestes dues setmanes. Però no ho va fer.

No solament no ho va fer, sinó que, al damunt, es va inventar una excusa surrealista i ridícula per a no donar la raó als qui la tenen, però sobretot per a fornir d’arguments partidistes a la seua claca de fanàtics. Perquè puguen continuar defensant un govern que és evident que fa aigües per tots els costats i puguen continuar atacant qualsevol veu crítica envers la seua gestió. Va dir, ni més ni menys, que ara era el moment adequat per al cessament total, i no abans s’entén, perquè ara arriba la Setmana Santa.

Això és ridícul. O insultant, ja no ho sé. Diumenge de Rams és el dia cinc; hi ha encara, doncs, tota una setmana sencera per a arribar-hi. Sense tenir present, a més, que la majoria de la població fa vacances en tot cas a partir de dimecres, per al qual restarien encara onze dies. Si de debò es tractés d’aprofitar la Setmana Santa, aleshores per què Sánchez no s’espera que arribe i ho activa aleshores? I si resulta que no s’espera que arribe i en canvi la mesura l’activaran en un consell de ministres d’urgència dilluns ‒i no entenc per què no l’activen demà, per cert‒, aleshores, com vol que no pensem que una vegada més anteposa la seua estratègia de partit, electoral, a la gestió de la realitat i que cerca una excusa per a no reconèixer el seu greu error passat?

El problema que té Pedro Sánchez, el problema real, dur i dolorós de què ja no podrà escapar mai més en la seua vida, és que aquesta és una mesura que la seua evident falta de modèstia ha fet que arribe massa tard: quinze dies tard, pel cap baix, i 5.550 morts tard, pel cap baix. Perquè no podem oblidar les dades així com així, com si no calgués retre comptes.

Divendres 13 de març, just abans del decret d’estat d’alarma i quan la Generalitat de Catalunya i el Govern Balear ja havien demanat el confinament total, hi havia 2.209 casos de Covid-19 a tot l’estat espanyol i ahir, dissabte 28 de març, n’eren 72.248. Divendres 13 de març els morts n’eren 120 i ahir 5.690. Divendres 13 de març al Principat, que exigia el confinament total, hi havia quatre morts, i ahir 1.070. Divendres 13 de març a les Illes, que reclamaven el confinament total, hi havia un mort i ahir, 26. I al País Valencià divendres 13 de març hi havia un sol mort i ahir 234.

La política executada per Sánchez al capdavant del govern espanyol ha alentit i dificultat la reacció dels governs que volien prendre mesures més dràstiques i més ràpides, algunes de les quals ell adopta ara en un reconeixement implícit del seu error. En això i en recentralitzar l’estat amb les conseqüències notòriament desastroses que hem vist, especialment respecte de la gestió del ministeri de Sanitat. I en declarar-se ‘autoritat competent’ amb la intenció de controlar el discurs públic tant com siga possible i de fer visible l’amenaça autoritària, donant tot el protagonisme als militars. Com explica bé Martxelo Otamendi en la seua carta setmanal als lectors de VilaWeb, ni el PP en els pitjors moments s’hi havia atrevit.

Aquestes amenaces o les crides cegues a tancar files darrere el líder únic, acríticament, no funcionen ni funcionaran a l’hora d’aturar la pandèmia. Però Sánchez ha de saber també que no frenaran ni un segon les crítiques dels qui no estem disposats a tremolar contra cap amenaça ni a infantilitzar la societat, fent-nos còmplices del seu discurs. La discrepància és necessària sempre, però ho és encara més en temps difícils.

I a tothom qui aquests dies, des del partidisme més abjecte, ha acusat de manera imperdonable, vilment, persones com el doctor Oriol Mitjà de ‘fer activisme’, de ‘ser irresponsable’ o de ‘polititzar una crisi’, li demane que s’ature un segon, si és que encara li resta cap gram d’aquella modèstia de què parlava Camus, per a repassar i assumir íntimament ells també el preu que ha significat per a tota la societat d’adoptar una política tan dolenta, horrible i equivocada com la que ha adoptat l’estat espanyol. Si és que pot.

 

PS. Això que el confinament dels treballadors no essencials siga en realitat obligar-los a agafar-se unes ‘vacances’ (confinades) que després hauran de retornar a l’empresa em supera. I això diuen que és un govern d’esquerres?

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Antoni López
Antoni López
28.03.2020  ·  23:34

Ridicul o insultant? Ridicul sí, es una tradició. Insultant, depen del gruix epidermic del consumidor. Jo penso que és la lògica pedestre d’un incapaç
encerclat.

Joan Mollà
Joan Mollà
29.03.2020  ·  00:25

Si recordeu allò de “L’autonomia que ens cal és la de Portugal”, fixeu-vos en les dades d’ahir: Catalunya: 1020 morts. Portugal: 76. No hi ha color! I Don Pedro mai reconeixerà que es va equivocar, o millor, que va refusar les propostes del MHP Torra precisament perquè venien de Catalunya. I van imposar un estat d’alarma realment alarmant, per no tornar a quedar en evidència veient com gestionàvem la pandèmia i el diferencial que es podria constatar. I sense tancar Madrid, confiscant material, comprant-lo de rebaixes, impedint confinaments estrictes i escampant l’exèrcit per demostrar qui mana.
Reflexionem. Mai és tard. Si ens n’haguéssim sortit l’octubre del 2017, ara possiblement ens hauríem estalviat un miler de morts, de moment. I pensar que llavors els nostres dirigents es van espantar perquè hauríem rebut violència… Valorem-ho tot, per la propera vegada…

Francesc Estall
Francesc Estall
29.03.2020  ·  00:45

Si tenim en compte que després de la infecció encara falten una o dues setmanes per a què els símptomes es manifestin, els cinc-mil morts i els setanta-mil infectats no eren evitables; però sí ho eren els que veurem d’ara fins Setmana Santa, si no tots sí una bona part. El nombre de contagiats sembla que està frenant el seu creixement però no així el nombre de morts.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
29.03.2020  ·  04:48

Magnífic el comentari del Sr. Joan Mollà

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.03.2020  ·  06:26

El chapuzas Sanchez ha matat per no voler reconèixer les demandes justes del Sr. Torra, moltes morts atribuibles a aquest Gobierno chapuzas de España, culpable penalment de moltes morts, i la justiciano fa res per parar.les destituint aquest desgovern d’esquerres inutils i criminals

Núria Castells
Núria Castells
29.03.2020  ·  06:38

Aquesta mena de dirigents i les seves in/decisions són un perill públic, com s’ha demostrat aquests dies.
El sentiment de frustració que generen és enorme.

Finalment, tants dies i tants morts tard, ja tenim decidit el confinament total.
Però els reptes no s’han acabat, ni molt menys.
Ara, si aquests polítics de fireta no són capaços d’implementar unes mesures de protecció ECONÒMICA efectives -i podem témer-nos-ho tot- veurem coses que fa anys que no es veien.
No pot quedar ningú desprotegit: ni pimes, ni autònoms, ni aturats ni ningú.
I els hi hem d’obligar, si cal, a protegir la població. Tinguem-ho clar des d’ara mateix.

Al sud d’Itàlia ja es poden observar les conseqüències d’una gestió econòmica ineficient: hi ha gent sense diners que passa gana, s’han començat a produir assalts i robatoris a persones i supermercat i les xarxes criden a la revolta.
Que ho facin, doncs, com vulguin: renda universal, xecs de l’estat -com a USA-, exempció d’impostos + ajudes… el que calgui.

Ara, a més de detenir el contagi, s’ha d’actuar sobre l’economia de les persones.
I cal, també, salvar les empreses. Perquè, quan això s’acabi, hi hagi llocs de treball a on tornar i es puguin anar abandonant progressivament aquests socors d’emergència que, d’aquí a no res, ens seran IMPRESCINDIBLES.

I ens hem de refiar de qui, fins ara, ha estat ineficient, mesquí, orgullós i insensible…
Mare meva.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
29.03.2020  ·  06:40

Sánchez i el Gobierno només pensen en la Unidad de España. No pensen en ningú més que ells. És un Gobierno psicopàtic. L’única cosa bona que te tot plegat és que de sobte fins i tot a Madrid n’estan farts del desastre de Gobierno que tenen, que supera fins i tot al de Rajoy, validant de nou la llei no escrita del Règim del 78 segons la qual cada nou president del Gobierno és pitjor que el seu predecessor. I, mentrestant a la UE, Borrell no pot estar-se de fer el ridícul, ara amb Huawei…

Carles Serra
Carles Serra
29.03.2020  ·  07:03

Després de tot aquest panorama que descriu Sr. Vicent i sentir donar les gràcies per haver pres aquestes mesures,que fa setmanes que li demanaven els científics i el president de la Generalitat Sr.Torra, com dic, sentir dir-li gràcies amb aquest CRIMINALS I ASSASSI; això és lo que diria el mossèn Jonqueres, quan et fotin una hostia a la galta, posa l’altre.
Està clar que el govern de Catalunya ha assumit que té menys força que una llufa,a part de obediència per la por i les quensecuencies

Josep Segura
Josep Segura
29.03.2020  ·  09:07

La incompetència d’en Sànchez ha superat la insuperable d’en Zapatero “el nefasto”, que vist ara amb la distància sembla bo i tot. I és que la flor al cul no és eterna. Tot li ha anat de cara fins que ha hagut de menester el que no té: humilitat camusiana i sentit de servei públic. Potser només és una simple qüestió de limitació innata de capacitat cognitiva, incapaç d’assimilar el concepte de sentit comú.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
29.03.2020  ·  09:27

I perquè li deuen haver obligat des d’EU. Si hi hagués justícia, a hores d’ara ja hauria d’estar detingut i amb judici sumaríssim. Ell i uns quants més! Per menys d’això sempre hem considerat Aznar un criminal.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
29.03.2020  ·  09:28

Aquests del PSOE i Cia no saben ni on tenen laa dreta ni l’esquerra.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
29.03.2020  ·  09:30

Ahir el Xavier Sala·i·Martin se’n feia creus a TV3, sobretot, de la falta de capacitat intel·lectual d’aquest Gobierno. En el tema econòmic és ben evident aquesta falta de matèria gris. Sobretot, sobretot, el que has de fer en aquests moments és no afectar l’economia futura. I estan fent tot el contrar. Estan produint una crisi de proporcions èpiques per la seva idiotesa. Si fas pagar els impostos als autònoms, que creus que passarà? Doncs que aquells que ens veiem obligats a pagar, sortirem del confinament amb la obsessió de no gastar, primer perquè haurem de recuperar aquests impostos, segon per la inseguretat en que et deixa. Els que hagin perdut la fenia momentàniament? igual. Fins i tot qui no hagi perdut la feina ni li hagi perillat, tampoc gastarà perquè canviarà 15 dies de vacances per 15 dies de recuperació d’hores.
Total, que ningú gastarà i l’economia no ho ressistirà. Sobretot perquè el mercar extern ( turisme) no existirà i el gobierno s’està carregant el consum intern. Colla d’idiotes que no són capaços de veure-hi més enllà que una setmana.

Albert Miret
Albert Miret
29.03.2020  ·  09:32

En primer lloc, donar-te les gràcies Vicent per deixar-nos gaudir amb els teus magnífics editorials també els dissabtes i diumenges.
En vers a la ineficàcia del gobierno, dir que el confinament total que per fi s’han vist obligats a fer-ne llei, perquè sigui efectiu és imprescindible fer-l’ho ben fet, amb coneixement i disciplina personal, i una societat tan viciada com la seva, dubto molt que sigui capaç de fer-ne cas de debò. Com pensen obligar els seus conciutadans a fer-ho bé, si els han acostumat des de temps immemorial a què l’incivisme, la trampa i el menyspreu pels altres sigui admirat i sigui la moneda oficial de canvi de tot el país? No ho veuen que han fet una societat de “buscons don Pablos”. Amb l’exèrcit, amb la policia o amb la guàrdia civil, serà donar pals de cec, perquè aquests cossos estan igualment impregnats del mateix vici. I és que el problema bàsic no és tan la pèssima gestió en vers al corona virus, que això n’és un símptoma i molt greu, sinó haver promogut que el feixisme més abjecte fos admirat i aplaudit per la societat espanyola, i això no es cura ni amb mesos ni amb anys, sinó amb generacions. Si no saben fer-ho bé, al final d’aquest període la quantitat de morts continuarà la seva carrera ascendent, i l’única cosa positiva que veurem serà la diferència entre els que ho fan bé i els que ho fan malament. Era això el que volien evitar? Doncs l’han cagada estrepitosament, com sempre.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
29.03.2020  ·  09:39

No podem oblidar qui des de Catalunya li han fet de claca. Tinguem memòria llarga. La necessitarem molt

Josep Usó
Josep Usó
29.03.2020  ·  09:41

El de Sánchez, ni és un govern ni molt menys, és d’esquerres. Les circumstàncies i les intrigues l’han posat en un càrrec per al qual és del tot incompetent. I reacciona amb autoritarisme estúpid. No té perdó.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
29.03.2020  ·  09:42

Els morts imputables a aquest error (O cacicada?) segurament seran molts més. Ara per ara només es compten els que tenen proves fetes positives, però cal tenir en compte tots aquells que han mort o moriran per falta d’assistència, per falta de proves, per falta de medicaments o per l’urgència d’haver-ne d’utilitzar uns que no eren els òptims. Cosa que no hauria passat tant intensament si s’hagués ralentit el contagi. De fet, segons dades dels registres civils en molt llocs durant aquest període hi ha hagut una mortalitat el 50% més alta que la mitjana d’anys anteriors.

Però també caldrà tenir en compte les pèrdues econòmiques d’ haver postposat 15 dies la reacció, per què això vol dir que s’ha allargat, com a mínim 15 dies més la sortida de la crisi.

Pere Grau
Pere Grau
29.03.2020  ·  09:49

Des de fa quatre anys en una pàgina web pròpia faig articles en alemany sobre el conflicte català en la que sovint he citat texts de Vicent Partal. Ara he començat una sèrie amb un títol comú: “El corona virus i les incompetències espanyoles”. No cal dir que (malauradament) tinc material per escriure a dojo… Ni que arribem a ser independents (i arribarem a ser-ho!) Espanya seguirà sent el nostre veí més immediat i n’hi ha per tirar el barret al foc, quan hom pensa: on són els polítics espanyols sensats que puguin rellevar a aquesta colla d’inútils, ensuperbits i “autoridades incompetentes”? I on són els electors que els poguessin elegir?

Carles Blas
Carles Blas
29.03.2020  ·  10:03

La veritat és que amb les dades d’avui sembla impossible que a Espanya és baixi dels 20000 morts. Són matemàtiques cap ideologia.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
29.03.2020  ·  10:06

La talla dels ‘nostres’ polítics és incommensurable. A tots nivells. Una gestió patètica, un desconcert infinit i unes conseqüències devastadores. I no em refereixo exclusivament al gobierno, sinó a tots aquells que en circumstàncies tan difícils encara ho aprofiten per treure’n rèdit electoral. Modèstia? Què carall vol dir això? No cal dir ‘humilitat, honestedat’ que aquestes no saben ni com s’escriuen.

Pep Agulló
Pep Agulló
29.03.2020  ·  10:16

L'”ERROR” DE PARTIDA ÉS SÁNCHEZ…

La immodèstia és germana del cinisme i en el cas de la pandèmia d’un cinisme criminal perquè l’acte de reafirmar-se en la centralitat política i estúpida d’un comandament únic de Sánchez ha significat milers de morts evitables.

Ens ho ha demostrat, que la vida de la ciutadania no és el més important per Sánchez. Persistir en l’error fent-lo exemple d’eficàcia, quan ho és d’ineptitud, és d’una immodèstia i d’una irresponsabilitat intel·lectual i immoral que hauria de retre comptes als tribunals per la seva omissió criminal.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
29.03.2020  ·  10:35

Pedro sanchez és un Criminal.

Còmplices d’aquest criminal a casa nostra: iseta, illa, granados, zaragoza, montilla, rufian, colau, albiach, etc.

No ho oblido.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
29.03.2020  ·  10:47

Estic d’acord amb el fons d’aquests editorial però cal ser justos, atribuir a Sánchez els 72248 infectats i els 5690 morts no és gens científic. És cert que les coses no s’han fet bé, a Madrid la manifestació del 8 de mars 120000 manifestants, a Barcelona 50000. Hi ha moltes variables a tenir en compte. Sánchez té molta responsabilitat perquè li ha posat les coses fàcils al virus que, recordem, és el que mata i no ha dit la darrera paraula a cap dels països on s’està expandint.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
29.03.2020  ·  10:50

Desgraciadament, reconèixer la raó que pot tenir l’altre i ser modest, és una actitud no gaire habitual en general, i impossible ( pel què hem vist) en alguns polítics. Es considera un rebaixament respecte als altres,¡ quina bestiesa!…. I quan les conseqüències d’aquesta actitud son les què son en aquest cas, es converteix en un acte de irresponsabilitat molt molt gran.
Gràcies Vicent.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
29.03.2020  ·  11:00

Si es Verdad que Sanchez el Payaso asesino todavía se ha resistido, como muy claramente le había pedido la Organización Mundial de la Salud, a cerrar herméticamente el foco infernal de Madrid que ha dado fuego a toda España difundiendo el contagio y la muerte …

Si es Verdad que todavía tampoco se ha decidido a sellar Catalunya como le había pedido de modo reiterado el Presidente Torra …

Es Verdad también que todo esto tendrá que cumplirlo a la fuerza de aquí a otros 14 días más … (¿Pero que pasa? …¿No lo habéis entendido?)

Si este insulto, crimen y genocidio contra la humanidad se cumple en la más arrogante “normalidad” es porque el muy repelente, obtuso y tozudo Payaso ha crecido y ha sido educado, igual por cierto que sus padres y los padres de sus padres, en los valores de la bajez moral y de la podredumbre criminal de un fétido charco de basura que se llama España que desde siempre en la historia se ha impuesto esparciendo por el mundo sangre inocente.

Xavier Peguera
Xavier Peguera
29.03.2020  ·  11:04

Ara paguen la supèrbia, la cara dura immensa d’haver desaprofitat els anys de bonança per fer uns pressupostos correctes i baixar el dèficit. Però ells, els partits monàrquics espanyols han estat jugant el Joc de la Cort, el joc de les cadires, posant el peu i la bota sobre Catalunya per demostrar més ferotgement el seu poder: ells manaven. Ara els països del nord els diuen que se’n surtin solets d’aquest merder econòmic, que no els facin pagar la festa a ells. El poble realment emprenyat a França se’ls va carregar. Aquí encara no ha arribat la carestia que portarà la crisi. LLavors les forces socials que estem en contra d’aquest règim pluto-monàrquic haurem de denunciar cada una de les decisions que preguin aquest “fals govern d’esquerres” i que facin recaure les conseqüències sobre les classes populars salvant el cul al rei, l’Ibex 35, les ICABS i tota la classe política que s’hi repenja com paparres.

francesc felip
francesc felip
29.03.2020  ·  11:09

Sr. Aregall, no atribuïm pas totes les victimes d’aquest virus al president Sánchez, així com tampoc sabem que ens espera en el futur immediat. Ens queixem de que quan els lladres ja han entrat a casa i l’han buidada, aleshores el Sr. Sánchez crida al manyà per a que reforci la porta, i sense haver fet cas a la gent que l’avisaba del perill. Hi vàren haver manifestacions a Barcelona i a Madrid, cert, però l’estado mana, i ens va lligar de mans i peus: res de confinament total (pont aeri), i Igualada, que va ser a iniciativa del MHP Torra i no van permetre reforçar-ho. Aquesta ineptitut no ens la mereixem. L’altre dia, a VW, hi havia un recull de la premsa internacional sobre Espanya, per exemple, el Sr. Sam Jones, corresponsal del The Guardian a Madrid. Ho ha llegit ?. Doncs aixó mateix.

Enric Vilar
Enric Vilar
29.03.2020  ·  11:12

I no oblidem que ja hi ha evidència a Xina que persones curades han recaigut. Aquí mateix, una ministra del Pedro acaba de recaure.
L’horror continua.
Indubtablement, el cas Pedro es d’assassinat involuntari causat per arrogància supina i anti catalanisme/Torra visceral. L’ha encegat.
Ni oblit ni perdó. Independència com vacuna contra centralisme idiota clínic.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.03.2020  ·  11:12

Pedro Sànchez no és gaire diferent de qualsevol altre governant del regne d’espanya. Només que s’ha autoposat l’etiqueta de ser d’esquerres.

Els Podemites/Comuns si fa no fa els podem posar al mateix sac: La Unitat del regne pet sobre de qualsevol ideologia, en formen part dels colonitzadors o, els Comuns, són col·laboracionistes sense escrúpols només cal recordar el posicionament de la Colau quan el MHP Torra demanava confinament total de Madrid i Catalunya.

Agafo les paraules del Sr. Moyà:
“…
Reflexionem. Mai és tard. Si ens n’haguéssim sortit l’octubre del 2017, ara possiblement ens hauríem estalviat un miler de morts, de moment. I pensar que llavors els nostres dirigents es van espantar perquè hauríem rebut violència… Valorem-ho tot, per la propera vegada…
… ”

Tant en vides com econòmicament, hagués estat millor per tots nosaltres, millor per Catalunya, haver mantingut la independència el 3-O, o com a molt el 10-O.
El poble estava unit i al carrer. Controlar el territori hagués costat violència, que ja va ser-hi de forma gratuïta l’1-O per part del regne d’espanya, però com he dit, ni de lluny en vides ni econòmicament el que ens costarà ara no ser independents. I en això els empresaris i autònoms obligats a tancar, poden fer números i veuran el benefici a mig i llarg plaç.

Perquè no es va fer?
Per porugueria pensant en possibles morts per violència espanyola, per bona fe creient promeses de mediadors de la UE, perquè hi havia talps al govern amb interessos propis o de partit, per…….? No ho sabem del clar encara.

Quina oportunitat malmesa!!!

Miquel d'Arenys
Miquel d'Arenys
29.03.2020  ·  11:12

Pedro Sánchez no crec que sigui el responsable dels 5500 mores de l’ Estar hispanic atributs a una infección pel Covid-19. Els responsables son els alta càrrecs del Ministerio, aquests que 4o o 80 anys que remenen les cierres a Madrid i fan i desean segons els hi passa per la barretina i tant li fa qui hi hagi a la Moncloa o a la Sarsuela o al Pardo.

I això ho hem vist amb tot el procés independendista, estat espayol és un altra cosa que no pas el govern que hi ha a la Moncloa. Que la Moncloa ho pot canviar, si amb temps i una canya, o pot canviar, però d’ avui per demà, no pas.

Fins que no entendem que l’ Estat hispànic no és nomes el llogatari de la Moncloa, no podrem dissenyar estratègies eficaces per avançar en bé de Catalunya i els Paisos Catalans.

Carles Farre
Carles Farre
29.03.2020  ·  11:24

Bon dia, com que ja està tot dit, jo aniré a lo meu….

La pandèmia tecnològica 5G, ja es comença a propagar, a esquenes de la ciutadania, i només explicant-ne les suposades grans virtuts, i amagant el que hi ha veritablement al darrera, el control total de la població, i sobretot no s’explica els danys col.laterals sobre la salut, no només la nostra, si no la de tot bitxo vivent:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=dKWoR3SaHJU&feature=emb_title

Per això crec que es de suma importància, oposar-s’hi amb tots els mitjans possibles abans no sigui massa tard:

https://www.change.org/p/el-ministerio-de-medio-ambiente-y-al-ministerio-de-salud-detener-la-tecnolog%C3%ADa-5g-en-espa%C3%B1a

Salut, sense collonavirus ni 5G

joan rovira
joan rovira
29.03.2020  ·  11:25

Espanyols i catalans vivim universos mentals i socials molt diferents. Els espanyols súbdits a la seva tirania mentre els catalans recuperant llibertat i vida, sempre. Des del (1641)…(1931), (1971), (2017) i fins avui.

Ara que vivim en primera persona com el govern de torn de l’estat espanyol és un representant directe de l’Ibex que fa coincidir fins i tot el confinament del vedat amb el final de mes i amb les vacances de Setmana Santa.

La pregunta que em persegueix és què haurem de fer perquè els votants dels partits unionistes espanyols i autonomistes o facilitadors catalans que viuen a Catalunya deixin de fer-ho perquè, després d’acceptar espoli, presó i exili; també, la mort, és inacceptable.

Coincideixo amb els que proposen de portar als tribunals a qui han participat des del govern de l’estat; així com, als seus col•laboradors en aquest episodi mortal innecesari, com una agressió més de l’estat espanyol contra els ciutadans catalans, als tribunals internacionals.

Amb el benentès que és una qüestió premeditada i de continuada agressió contra la societat catalana. Perquè el Règim del 1978 és espanyol i no català com la República catalana declarada el 27 d’octubre de 2017 és catalana i no espanyola.

Els espanyols, si ho volen, ja acabaran amb el Règim del 78 hereu del franquisme i de la monarquia borbònica importada i imposada per Castella a la península; aquesta és la seva decisió. La nostra, evitar més morts, fer efectiva la República catalana i treballar en la recuperació del país.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
29.03.2020  ·  11:29

El Caudillo Guapo, ha rectificado.
Sí, nuestro Caudillo, el Guapo ha descubierto la “semana santa”, sí, además lo ha hecho con una semana de anticipación. Que nadie diga, que no se anticipa a los acontecimientos.
Que nadie diga que no afronta estas circunstancias con la máxima diligencia, con el máximo rigor, sin que le tiemble la mano, en estas circunstancias que nunca antes habíamos vivido Señorías.
Jaungoikoa (señor de las alturas), de la que te has librado. Te imaginas la que te estaría cayendo, si fuera Caudillo por la gracia de “Dios”?
Bueno, nos ha costado 5500 muertos en el imperio, no podia ser de otra manera. Eran matemáticas, no se puede hacer nada encontra:
5 + 5 + 100 = 5500
5 Decisiones innecesarias : Campaña unidos venceremos, alarma de estado, barrido y centralizacíó de competencias, requisa de medios, compra de gangas en China.
5 miembros de “equipo técnico” inadecuados. Se explica por sí mismo.

Josep Salart
Josep Salart
29.03.2020  ·  11:43

Tots sabem que no és ningu, ni mana ni pensa ni raona, ni te perquè fer-ho. És l’instrument obedient dels que manen i pensen només amb fer diners i saquejar les arques públiques.
Aquesta vegada l’han trobat molt curt i pel sól fet d’anar acompanyat d’un vicepresident que l’han comprat a preu de rastro, ja tenen qui s’ha de carregar els morts.
El virus els ha anat d’alló més be per provocar colapses a la sanitat i més tard fer dos-cents hospitals de cartró, peró facturant a preu de la clínica Mayo de Minnesota. I els ha anat be perquè lo d’autopistes i trens ja era molt repetit.

No es tracta de 5.550. Només que n’hi hagi un, ja no hem de descansar fins portar-los als tribunals, i des del Parlament Europeu, no parar de denunciar-ho¡¡. Tenim tantes dades, tantes proves, tantes actitutds i tants morts, que ningú pot mirar cap un altre lloc.

Ens ha de servir per alliberar-nos i fer-los retre comptes. No al tonto, als assassins que, per cert, no surten mai a la tele ¡¡¡

Xavier Formatger
Xavier Formatger
29.03.2020  ·  11:52

En Pedro Sánchez no li quedava cap altre remei que confinar tot el país, però no ho ha fet per donar finalment la raó al President Torra, abans ďaixò prefereix agafar ell mateix el COVID-19, finalment ha cedit perquè la pressió rebuda de un munt de especialistes en ep

Gerber van
Gerber van
29.03.2020  ·  11:57

Les prognoses que és va publicar, també en VW, deien que si Sanchéz hauria tancat tot Espanya fa dues setmanes, hauriem tingut 8000 morts. Si hauria tancat el divendres pasat tindriem 20.000 morts. Ara tindrem més que 20.000 perquè el govern Espanyol espere fins el dilluns abans de confinar el país. Per això el regim Espanyol, sigui quin sigui, és culpable d’almenys 12.000 morts innecessaris, tot un poble com La Seu d’Urgell, Castellbisbal, Argentona o Abrera per exemple, per no escoltar els científics.

Sense dubte la gestió de la crisi coronavirus és el Chernobyl de l’Estat Espanyol.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
29.03.2020  ·  12:32

No podem oblidar de plantejar-nos mirar més enllà del virus.
Com aprofitem aquestes atzagaiades per aprendre.
Tenim davant la possibilitat de prendre i aprendre en tots els àmbits, d’actuar amb consciència social, amb RESPONSABILITAT i només és possible des dels petits canvis individuals.
Transformem-nos en persones noves amb capacitat de crear una societat nova!!!!!!!!!!!!! INTEGRACIÓ

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
29.03.2020  ·  12:50

Decretar el “ESTADO DE ALARMA” en lletres grans, pantalla gran, a la televisió i tots els mitjans informatius possibles, fent tard….. , no ha estat amagar de manera rimbombant el que, de manera més senzilla, humil i eficaç era vore i reconèixer en les mesures preses per Catalunya, des del primer moment, el camí a seguir, en creativitat i col·laboració, i no com un atac independentista que a tot s’agafa per reeixir? Cal tenir moltes agalles per treure la pata demanant perdó pel que no s’ha fet bé, I PEL BÉ QUE NO S’HA DEIXAT FER, President Sánchez. Queda convidat. Però no ho farà. I no ho fara perquè la Sacrosanta Unidad de la Patria, com un bé espiritual, superior, religiós, está per damunt de tot, i amb tant de pes suficient com per esclafar tot el que ni gose pensar diferent i actuar de manera “sospitosa”

Manuel Satorra
Manuel Satorra
29.03.2020  ·  13:07

Gracies Sr.Partal. El seu article es impecable . Permetim tan sols remarcar la última frase del seu article ……si es que pot——Si és que pot.
IMPOSSIBLE :NI POT NI VOL NI ELL NI EL SEU EQUIP D’IRRESPONSABLES . Espero que la historia i el poble farem justicia quan arribi el moment

Joan Royo
Joan Royo
29.03.2020  ·  13:24

Fa temps vaig sentir algú que deia que aquest Sànchez era “un xulo piscines” em va fer gràcia. Era una descripció exacta, només cal veure com camina, un milhomes, pura façana que amaga un mediocre incompetent, això sí passejant l’orgull de ser espanyol. Quan acabe aquesta situació serà possible portar aquest “xulo piscines” i el seu servent Illa davant d’algun tribunal?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
29.03.2020  ·  15:11

El problema de las democracias, paradójicamente, es que cualquiera puede votar.

Me explico porque entiendo que la afirmación puede sonar a provocación.

¿Cuáles son las democracias más asentadas? pues aquellas en las que el nivel de cultura política y espíritu crítico de sus ciudadanos es más alto. A mí me suena a perogrullada pero si vives en un país en el que la mayoría vota porque el presidenciable le resulta simpático o guapo o porque grita más o, sencillamente, porque es de mi partido de toda la vida, pues lógicamente, el nivel de democracia será inferior.

Puede que a algunos les resulte curioso (a mí no) pero los países con democracias más asentadas son países con un número de habitantes bajo. El bulo de que, por ejemplo, la India es la democracia más numerosa del planeta o que el País sin Nombre es una democracia consolidada, no deja de ser eso, un bulo. Democracias consolidadas son Suiza, Dinamarca, Noruega, Finlandia, Islandia, Nueva Zelanda. Ninguna sobrepasa los 7 millones de habitantes. Por supuesto, no estoy diciendo que los países que he citado sean auténticos paraísos democráticos pero lo cierto es que lo son más … democráticos.

En mi opinión la razón es fácil de entender. Una población pequeña, si sus recursos se lo permiten, tiene más acceso a la cultura, a comparar, a contrastar, a exigir, a no aceptar tan fácilmente que les den gato por liebre a la primera de cambio, en definitivas cuentas, a desarrollar un espíritu crítico. Es una población menos propensa a ser manipulada.

En España, con sus 47 millones de habitantes y 37 millones que pueden votar, la cosa cambia. Cambia porque, amén de que hace apenas 40 años todavía nos teníamos que tragar el NO-DO antes de ver a Cary Grant, en estos últimos 40 años nos han saturado con especímenes como Belén Esteban (con todo el respeto debido).

Lo que dice usted Sr. Partal, con toda la razón, sobre la inepcia del Gobierno de Pedro Sánchez y lo que dicen muchos de los comentaristas al editorial, recalcando que la inepcia es claramente delictiva, en España se diluye como si fuera en ácido clorhídrico en 37 millones de posibles votantes. Vamos que es como soplar contra un viento de fuerza 12.

De ahí que Pedro Sánchez no necesite ser humilde reconociendo sus errores. Es más, le importa un rábano, a él (por supuesto, lo está pasando mal – por cierto peor lo está pasando la maquinaria del PSOE) y a los que le han puesto ahí porque en el peor de los casos, él acabará en un consejo de administración, volverá a gobernar su alter ego, para luego volver a gobernar, otra vez, “uno de los suyos”, así hasta que los 37 millones de posibles votantes españoles sigan votando sin tener ni un atisbo de cultura político-crítica.

Por ese lado, batalla perdida.

¿Salida?

Largarse por las bravas.

Salut i República

Josep Carreras
Josep Carreras
29.03.2020  ·  16:09

Qui i quan es denunciarà al criminal Sánchez al Tribunal de La Haya?. Crec que a qui li toca donar la cara és a l’Iceta

Francesc Ermi
Francesc Ermi
29.03.2020  ·  16:52

I que encara hi hagi polítics que vulguin negociar amb una gentussa com aquesta es el pitjor que ens pot passar a Catalunya i als catalans.

david graupere
david graupere
29.03.2020  ·  17:27

Excels editorial Vicent. Tot el suport que calgui al senyor Mitjà, imperdonable que uns titelles amb poder hagin volgut embrutar-li la cara amb una paella bruta. Imperdonable dir-ho i no escoltar, sobretot no escoltar.

Jordi Torres
Jordi Torres
29.03.2020  ·  18:24

Segons els budistes hi ha tres impulsos humans que són la causa fonamental de qualsevol patiment, els anomenats “tres verins”: L’avarícia, l’odi i l’estupidesa.

Aquests tres impulsos estan incrustats a l’essència mateixa de la idea d’Espanya, diria que en són fundacionals. Avarícia per aconseguir tots els recursos possibles i mantenir-ne el control, l’odi a la diferència, llengües i cultures distintes de la del colonitzador, i l’estupidesa que va associada a l’arrogància i la supèrbia, a no saber reconéixer els propis errors ni fer mai autocrítica.

Espanya és per definició verinosa.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
29.03.2020  ·  18:45

Molta raó Sr. Partal amb aquest editorial. El Sr. Sánchez ens ha fet perdre el temps: morts i grans pèrdues econòmiques que ens podríem estalviar posant fil a l’agulla immediatament. Enlloc d’escoltar el criteri dels científics era un “sostenedla i no enmendarla!. Tot molt castellà (espanyol). El més trist, és pels familiars de la gent que s’ha mort. Pels altres, tenim l’inconvenient del confinament. I l’assumim, amb l’esperança d’ajudar a acabar com més aviat millor amb aquesta epidèmia.
A partir d’ara, quan hi hagi un virus a qualsevol part del món, espero que tothom ho senti com un problema seu. El món s’ha globalitzat, i actuar com més aviat millor ens ajudarà a tots.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
29.03.2020  ·  19:43

Però escolti Sr. Director, aquest article parteix de la base que les decisions de Sánchez segueixen la lògica de pensar en el bé de la població i em sembla prou evident que aquest no és el cas. Tant amb Rajoy amb el tema Referèndum/155 com amb Sánchez ara em sembla desencertat parlar de “errors.” Des de la perspectiva de l’Estat, del qual aquest abjecte narcissista és un cap de turc (no crec que aguanti gaire), les decisions preses són absolutament correctes. Trobo molt preocupant que des de l’independentisme encara pretenguem fer-nos trampes al solitari conferint-li a aquests miserables la qualitat empàticament humana de “equivocar-se” a l’hora de prendre decisions pel bé comú.

Angels Linares
Angels Linares
29.03.2020  ·  21:19

Els comentaris anteriors explican millor del que jo ho faria tota la situació que tinc al cor i al cervell.
Només repetiria, per reafirmar, la frase del Sr. Joan Rovira:

Espanyols i catalans vivim universos mentals i socials molt diferents. Els espanyols súbdits a la seva tirania mentre els catalans recuperant llibertat i vida, sempre. Des del (1641)…(1931), (1971), (2017) i fins avui.
Llàstima de polítics “catalans” que tot i haver nascut aquí, són uns nyordos importats i falcats a entranyes estrangeres.

Pere Jordi Junqué
Pere Jordi Junqué
30.03.2020  ·  01:34

Vicent malauradament seran molts, molts més que el nombre que tenim avui. Els contagis d’abans del canvi de mesures provocaran morts més tard, uns dies diuen.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes