Baldoví

El portaveu de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, va presentar una proposta a la mesa de la cambra demanant que les esmenes a la totalitat del pressupost es votessin separades. Era una estratègia per a aconseguir que els comptes no fossin rebutjats. Si cada partit es votava la seva, no hi havia prou majoria per a tombar-los. I era poc probable que el PP i Cs votessin les d’ERC i el PDECat, o a l’inrevés, perquè les dels independentistes, en el preàmbul, parlaven d’autodeterminació i les de les dretes anunciaven el 155. Però a la reunió de la mesa del congrés d’ahir a les nou del matí, el PSOE va votar juntament amb el PP contra aquesta votació separada. Parlem amb Baldoví, que ens explica com entén aquesta actitud del PSOE.

Com interpreteu el rebuig del PSOE a la vostra proposta?
—El PSOE tenia molt clar que volia una foto de la dreta i els partits independentistes votant junts i amb això convocar eleccions. No en tinc cap dubte.

Vau negociar el suport del PSOE?
—Vaig parlar amb la portaveu al congrés, Ariana Lastra, i amb Rafael Simancas, però van tenir una reacció molt freda. Ja vaig veure que no estaven interessats a negociar, amb l’excusa que era molt difícil, molt complicat…

El resultat de tot plegat és negatiu per al País Valencià?
—Sí, perquè hi sortim perdent en aspectes com el finançament. Compromís ha treballat sempre perquè el pressupost fos aprovat, perquè creiem que conté mesures positives no únicament per als valencians, sinó per a tots els espanyols. Però el PSOE no pensava igual, com s’ha demostrat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb