Enquesta de VilaWeb: El PSC modera el creixement i Aliança Catalana seria a punt d’entrar a Barcelona

VilaWeb
La nova enquesta de les eleccions a Catalunya (gràfic: VilaWeb)
Ot Bou Costa Alexandre Solano
30.04.2024 - 20:00
Actualització: 01.05.2024 - 20:35

Si les eleccions a Catalunya s’haguessin fet avui, el PSC continuaria fort en la primera posició, amb 41 escons, però moderaria el creixement: per primera vegada d’ençà que va començar l’enquesta diària d’EM Analytics per a VilaWeb, divendres passat, a l’enquesta d’avui Salvador Illa no sumaria cap diputat nou, per bé que continua millorant la intenció de vot, ara del 29,6%. Això seria un augment de gairebé un 7% respecte de les eleccions de fa tres anys, el creixement més fort de totes les candidatures. El segon partit que més creixeria és el PP, que passaria del 3,9% de 2021 a prop d’un 9,1% ara com ara. Aquest és el panorama que dibuixa la quarta enquesta lliurada de la sèrie, tot esperant les altres set que es faran i es publicaran aquests dies vinents. VilaWeb recorda, això sí, que cadascun d’aquests sondatges s’ha d’interpretar com una fotografia del moment, i que els últims dies de campanya les coses poden canviar.

Com cada dia, per anticipar-se a les tendències que pugui alterar la campanya, la mostra de 1.200 enquestats n’ha afegit cent de nous i n’ha retirat cent que van participar en l’enquesta anterior. De moment, sembla clar que el PSC capitalitza el vot dels no independentistes. La decisió que ahir féu pública Pedro Sánchez de continuar com a president del govern espanyol sembla que ha ajudat Illa, que ara avança més lleument però es manté a l’alça. Percentualment, els socialistes encara eixamplen més la distància respecte de la candidatura que encapçala Carles Puigdemont, que mantindria la segona posició i, malgrat que arrabassaria un escó a Pere Aragonès (33 per a Junts i 27 per als republicans, ara com ara), baixaria una mica més, fins al 20,5% del vot. Esquerra es manté més estable, sempre al voltant del 18%.

Majories ajustades

L’altra alteració en el repartiment d’escons seria que el PP d’Alejandro Fernández en prendria un a Ignacio Garriga i l’avançaria en nombre d’escons: 12 per al PP, 10 per a Vox. Així doncs, l’equilibri de les majories es mantindria com ahir. Junts, Esquerra i la CUP no tindrien majoria, per primera vegada d’ençà del 2012. En canvi, el PSC i Junts superarien folgadament la majoria amb 74 diputats, 6 més que els necessaris, i PSC i ERC arribarien també als 68 requerits sense necessitat d’afegir-hi els Comuns. Per una altra banda, com en tot moment ha indicat el tracking, el triangle que va investir Jaume Collboni –socialistes, PP i comuns– continuaria necessitant Vox per a investir Illa. 

La imprevisibilitat dels últims quatre escons –el darrer de cada circumscripció, que té un fort component atzarós, perquè sol ballar de molt pocs vots– farà dels equilibris de majories una incògnita complicada de resoldre fins que no s’hagi acabat el recompte, la mateixa nit electoral. Ara com ara, les enquestes indiquen que el joc de blocs és ben obert. Encara ho seria més si Aliança Catalana aconseguís d’entrar al parlament, cosa que sembla a punt de passar. A Barcelona, la tendència de la formació d’extrema dreta fa dies que és ascendent i ja ateny el 3% d’intenció de vot, el llindar exacte per entrar al parlament en aquella circumscripció. Si entrés en les condicions que fotografia ara per ara el tracking, prendria un diputat a Junts i un altre a ERC; si n’obtingués un altre, el prendria al PSC. Alhora, de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, continuaria lluny del llindar necessari arreu.

L’estancament de Lleida i Tarragona

A hores d’ara, sembla que la batalla més aferrissada és a les circumscripcions de Barcelona, on el PSC va disparat i Junts i ERC són en un estira-i-arronsa, i a Girona, on Junts encapçala la intenció de vot i, en canvi, són el PSC i ERC que es disputen la segona posició. A Lleida i Tarragona, en canvi, la cosa és molt més estancada. En tots dos casos, els Comuns són la primera de les formacions que no hi obtindria cap escó, i semblen lluny de poder-ne assolir cap, amb vora un 2,6% –a Lleida– i un 3,9% –a Tarragona– d’intenció de vot. En global, la CUP tampoc no acaba d’arrencar el vol i es manté constant prop d’un 5%, tot i que el grup de Laia Estrada aconseguiria representació a totes les circumscripcions i això els distanciaria en escons del grup de Jéssica Albiach.

 

Fitxa tècnica

Univers: persones amb dret a vot a Catalunya
Àmbit: Catalunya
Quotes per escala ideològica, edat, sexe, renda, ocupació, territori, formació i interès en la política, segons la distribució del cens electoral.
Mida de la mostra: 1.200 entrevistes inicials + 100 diàries
Procediment de recollida d'informació: Entrevista telefònica, assistida per ordinador (50%) CATI, model mixt, (50%) entrevistes online amb qüestionari intel·ligent estructurat, CAWI.
Marge d'error: 2,5% (N-1.200 per a un grau de confiança del 90% (dos sigmes) i en la hipòtesi de P=Q=0,5 en el supòsit d'una mostra aleatòria simple.
Duració del qüestionari: 4-5 minuts
Dates del treball de camp:
Anterior: del 15 al 29 d'abril de 2024.
Actual: 29-30 d'abril de 2024

Nombre de supervisors: 3
Accés al qüestionari i preguntes: https://electopanel.com/catCallCtrackingCont
Responsables de l'anàlisi: Rodrigo Panero i Miguel Díaz
Institut: EM-Analytics.com (Carrer Gran Via, 6, 28013, Madrid)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any