El grup popular al congrés espanyol ha acordat aquest divendres un text amb el PSOE i Ciutadans per a la creació de la subcomissió a la cambra baixa per al “Pacte Social i Polític per l’Educació”, que, segons indica, servirà de base perquè el Govern central elabori un projecte de llei educativa que “substitueixi” la Lomce.

El contingut d’aquest document, avançat per El Mundo, i al qual ha tingut accés Europa Press, és fruit de setmanes de negociacions, ja que a principis d’aquest mes els socialistes i C’s van consensuar una iniciativa semblant que el PP no va signar.

Ara, els populars han donat el vistiplau al text que en el primer apartat assenyala que la Subcomissió elaborarà un informe per a l’acord citat i després indica que “l’esmentat pacte servirà de base perquè el govern espanyol elabori un projecte de Llei Bàsica d’Educació, que substitueixi la legislació vigent i que neixi amb vocació d’estabilitat a partir d’un ampli acord parlamentari i social”.

Alhora, la iniciativa apunta que se suspendrà el calendari d’implantació previst en la disposició final cinquena a tots aquells aspectes que no haguessin entrat en vigor, mentre s’aconsegueix el pacte i entra en vigor “la nova llei d’educació”.

Els tres grups parlamentaris s’han posat d’acord també perquè en l’elaboració de l’esmentat informe en el si de la subcomissió es portin a terme totes les compareixences que calguin per al desenvolupament adequat de les tasques, incloses les dels representants de les administracions educatives. A més, han pactat que l’informe es presenti en un termini màxim de sis mesos.

Després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular d’Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha indicat sobre el text acordat per les tres formacions polítiques a la cambra baixa que aquesta subcomissió no és per substituir la Lomce, sinó per aconseguir el pacte educatiu.

“Hi ha hagut un acord entre els grups parlamentaris Popular, Socialista i de Ciutadans per presentar en el Registre una petició per a la creació d’una subcomissió en el marc de la comissió d’Educació, no diria que per substituir la Lomce sinó per a la realització d’un ‘Acord d’Estat Polític i Social per a l’Educació a Espanya’, el que nosaltres hem anomenat a les campanyes electorals un ‘Pacte Nacional per l’Educació’.

El ministre ha insistit que és “molt favorable” a aconseguir un consens educatiu i ha indicat que en el debat de la setmana passada al congrés espanyol sobre la proposició de llei del PSOE de paralitzar la Lomce, que va sortir endavant, va intervenir-hi per dir als diputats que es proposava per “resoldre qüestions” que plantejaven els socialistes a la seva iniciativa i que acordaria amb les comunitats autònomes a la Conferència Sectorial el dilluns 28 de novembre.

El ministre presentarà als consellers autonòmics l’esborrany d’un decret llei que modifica la Lomce perquè l’avaluació final de l’ESO sigui mostral i no censal i la de Batxillerat sigui molt semblant a l’antiga selectivitat. “Espero que la proposta del Ministeri sigui acceptable i, si ho aconseguim i acordem la creació de la Subcomissió, donarem un senyal polític bo i positiu que aquest pacte, que té molts escèptics, es faci”, ha conclòs.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.