El govern de les Illes assegura que reordenarà l’assignatura de religió sense acomiadar professors

  • La LOMCE redueix d'una hora i mitja a una hora setmanal aquesta matèria

VilaWeb
Redacció
18.08.2016 - 22:00
Actualització: 19.08.2016 - 01:44

La conselleria d’Educació i la Universitat de les Illes ha anunciat que reordenaria l’assignatura de religió sense acomiadar ningú i que adjudicaria els professors d’aquesta matèria als centres amb els horaris que corresponia.

Segons que ha informat la conselleria després d’una reunió del Comitè de Religió –constituït per FE-USO i el bisbat– per a tractar les places de professorat d’aquesta assignatura per al curs 2016-2017, ‘no es pot contractar cap professor de religió o de qualsevol altra matèria sense tenir prou hores lectives’.

La conselleria, que ha destacat la pròpia flexibilitat durant la negociació, ha lamentat que no hagués estat possible arribar a un acord per a minimitzar tant com poguessin les conseqüències que implicava aquesta disminució de places de religió.

Per això, ha assenyalat que ara continuaria amb el procés de reordenació de l’assignatura per a equiparar-la a la resta d’assignatures per al pròxim curs 2016-2017, tal com marca la LOMCE, que redueix d’una hora i mitja a una hora setmanal aquesta matèria, i atorga als centres la decisió del nombre d’hores que cal impartir.

Això implica, juntament amb la matrícula real, una reducció de la demanda de professors d’aquesta matèria agreujada per una situació de ‘plantilla excessiva’ que existeix a les Balears respecte de la mitjana de dedicació en hores i alumnes per aula, de la resta del professorat.

‘Durant la negociació la conselleria ha mantingut un tarannà marcat per la generositat a les seves propostes. En un primer esforç per a arribar a un acord, es va oferir el reagrupament per a l’assignatura de religió per a ESO i Batxillerat, de manera que alumnes de grups diferents s’unifiquessin quan hi hagués una matrícula baixa o que, en determinats casos, poguessin compartir un mateix professor per a uns quants centres. Una altra de les propostes rebutjades ha estat l’oferta de mitja jornada per a la plantilla que no implicaria cap acomiadament, com també la proposta d’incentivar jubilacions anticipades als més grans de 55 anys’, ha recordat el departament dirigit per Martí March.

Alguns greuges
La conselleria ha destacat que aquesta matèria tenia un tractament diferenciat, en aspectes com ara el fet que n’hi havia prou que un alumne demanés de fer aquesta matèria perquè s’impartís o que els professors de religió podien fer classes d’aquesta assignatura i prou.

A més, hi ha diferències tant en l’aspecte laboral com en el sistema d’accés a la funció docent i l’assignació de professors als centres, que decideix el bisbat. Això no passa amb la resta de matèries, que s’adjudiquen mitjançant un concurs públic, i es deu al fet que l’ensenyament de religió es regula mitjançant un conveni amb la Conferència Episcopal Espanyola i el ministeri. Aquestes circumstàncies especials motiven situacions de greuge amb els professors d’unes altres matèries i impedeixen els professors de religió d’impartir unes altres matèries.

Per tot això, el govern de Francina Armengol provarà d’adjudicar els professors de religió als centres amb els horaris que corresponguin i amb el propòsit que no hi hagi cap acomiadament. ‘La conselleria n’ha estat en tot moment responsable i ha intentat arribar a un acord per minimitzar-ne els efectes, però no es pot contractar cap professor de religió o de qualsevol altra matèria sense tenir prou hores lectives’, ha subratllat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any