El govern balear anuncia el reingrés de les Illes a l’Institut Ramon Llull

  • Se n'havia desvinculat el 2012, amb el govern de José Ramón Bauzá

VilaWeb
ACN
10.07.2015 - 17:13
Actualització: 15.07.2015 - 16:05

El govern de les Illes ha anunciat que iniciarà els tràmits per sol·licitar el reingrés a l’Institut Ramon Llull, organisme del qual es va desvincular l’any 2012 sota el govern popular de José Ramon Bauzá. Ho ha comunicat el portaveu del govern, Marc Pons, amb el convenciment que el reingrés es farà efectiu ‘les properes setmanes’. Pons ha exposat que la projecció exterior de la llengua catalana s’ha de fer conjuntament amb la resta de territoris de llengua catalana’.

El Principat i les Illes van crear l’Institut Ramon Llull (IRL) el 5 d’abril de 2002 amb la voluntat de promoure i difondre la llengua i la cultura feta en aquest domini lingüístic a nivell internacional. El 2004 hi va haver la primera sortida del govern de les Illes de l’Institut. El 2008 s’hi va reincorporar, però el desembre de 2012 el Consell de Govern de les Illes va acordar, de nou, la separació del Consorci.

L’IRL és un organisme públic creat amb l’objectiu de promoure a l’exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l’àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament escrits en català, i la producció cultural catalana en d’altres àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l’arquitectura.

El conseller de Cultura del govern català, Ferran Mascarell, expressa la seva satisfacció per la voluntat del nou govern de les Illes Balears de reingressar a l’Institut Ramon Llull. ‘El reingrés de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull és una gran notícia per a la nostra cultura i la nostra llengua comuna’, ha manifestat el conseller en conèixer la notícia.El conseller de Cultura ha afirmat que aquest fet ‘és una conquesta democràtica de la cultura catalana perquè tornem a sumar a la projecció exterior’.

El govern de les Illes ha expressat en el seu comunicat que ‘la projecció exterior de la llengua i de la cultura catalana que es produeix a les Illes ha de recaure en un organisme potent, que aglutini no només les Illes Balears, sinó també tots els territoris de parla catalana. I aquest organisme és l’Institut Ramon Llull’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any