D’Ànkara a Barcelona: prohibicions i respostes

  • «I ahir, també, quan passaven pocs minuts de les dues, dotzenes de persones es van anar acostant a poc a poc, en colles petites, al cercle que havíem dibuixat davant del departament, entorn d'una eina tan perillosa com un micròfon»

Vicent Partal
08.05.2018 - 22:00
Actualització: 09.05.2018 - 07:22
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els subscriptors de VilaWeb reben cada dia a les deu del vespre l’edició en pdf, amb els millors articles que trobaran l’endemà al diari. Feu-vos-en subscriptors per ajudar VilaWeb i la seva visió del periodisme i el país.

L’any 1997 la fundació alemanya Heinrich Böll em va convidar a fer una conferència a la capital turca, Ànkara. L’objectiu era que un grup de periodistes europeus pressionàssem en favor de la llibertat d’expressió fent actes simultanis en diversos llocs. Quan vàrem arribar on era previst que fes la conferència va resultar que el govern l’havia prohibida. La policia era a la porta i no deixava entrar-hi el públic, format especialment per periodistes. Jo, naturalment, em vaig prestar a fer el que calgués. A mi sols em podien expulsar del país, de manera que vaig demanar als organitzadors que m’explicassen què calia que digués, i els vaig fer saber que no tenia cap inconvenient a convertir la meua conferència, que en principi havia de ser més o menys acadèmica, en un acte reivindicatiu. Finalment, la conferència es va fer a la seu de la Unió d’Arquitectes, amb els assistents assabentats pel boca-orella i la policia sense temps de reaccionar. Vaig tornar a casa molt content d’haver ajudat els valents companys turcs que lluitaven per la democràcia i confiat que aquella excursió seria una anècdota que amb el pas dels anys restaria oblidada fins i tot per a mi.

Ahir me’n vaig recordar, i molt. Hi pensava mentre anava cap a la cantonada de Barcelona on hi ha el Departament d’Interior. Hi pensava perquè, vint-i-un anys després, havia de tornar a fer una conferència prohibida. L’ADIC d’Interior m’havia convidat feia setmanes a parlar sobre les implicacions del 155, com també m’havien demanat –i havia fet amb molt de gust– diversos departaments de la Generalitat. Despús-ahir els organitzadors em van avisar que, de sobte, la conferència d’Interior havia estat prohibida. I jo vaig reaccionar com vint-i-un anys enrere a Ànkara. Simplement els vaig demanar què volien que fes. Em van proposar de fer la conferència al carrer i vaig acceptar-ho. Evidentment, no vaig fer tampoc la conferència prevista originalment. Una gentada, per a mi sorprenent i per als organitzadors molt reconfortant, s’aplegà en aquell acte, que era de desafiament a la prohibició, d’afirmació democràtica.

A Ànkara, vint-i-un anys enrere, un grup de periodistes i ciutadans valents va desafiar totes les pressions. I d’aquell viatge varen nàixer iniciatives com Bianet, que fa dècades que combat per la llibertat d’expressió i de premsa en primera línia, els primers entre els primers. I ahir, també, quan passaven pocs minuts de les dues, dotzenes de persones es van anar acostant a poc a poc, en colles petites, al cercle que havíem dibuixat davant el departament, entorn d’una eina tan perillosa com un micròfon. Era gent que baixava del departament mateix, gent d’uns altres ADIC i veïns solidaris. I vaig començar a parlar dient-los que aquell acte era un acte estrany, però que estàvem disposats a fer tantes coses estranyes com calgués fins a aconseguir la victòria.

Ho vaig dir, com a Ànkara, pensant en la victòria de la llibertat d’expressió, de la llibertat d’informació i de la democràcia. Però també, a més i a Barcelona, en la de l’autodeterminació, la de la independència, la de la República, la d’un estat nou digne per a tothom. Les prohibicions originen sempre respostes i això ja ho haurien de saber els qui –ací i allí– ens voldrien muts, callats i quiets. Per si de cas, els ho recordarem sempre que calga.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
08.05.2018  ·  22:38

Determinades prohibicions resulten, a més a més de lamentables, inútils i ridícules. Segurament, el fet de prohibir la conferència a la seu d’interior, va augmentar la quantitat de públic assistent al carrer. Però és que, d’altra banda, la repercussió mediàtica, és segur molt més gran. I el descrèdit i la sensació d’impotència dels qui prohibeixen, immensa. Ells necessiten un espai físic concret, per a no dir res. El qui té alguna cosa per a comunicar, ho pot fer en qualsevol lloc. I els qui volen escoltar, ho escoltaran igualment. S’ha acabat el callar. Ja no fan por. Som els qui varem guanyar-los el 1-O.

jaume vall
jaume vall
08.05.2018  ·  22:40

Felicitats per aquesta tasca ingent de suport a la dignitat, a la decència, a la informació en llibertat. Em permeto citar el mestre Puyal : “Qué bueno que vinistes…!!!!”

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
08.05.2018  ·  22:56

Suposo que ho recordes, Vicent. Quan van tancar l’Egunkaria, uns quants vam organitzar un acte de suport. Ens vam reunir a l’església del Pi.

I de sobte, entre abraçades als coneguts -desgraciadament, èrem “els de sempre”- vaig tenir un dejà vu terrible: ens tornàvem a reunir a les esglésies, com feiem a l’Assemblea de Catalunya, com feiem durant el franquisme. Fa quinze anys, la bèstia estatal se’ns va mostrar de la manera més crua.
Com ara mateix. Si no pot comprar un periodista (i, si el compra, ja no és un periodista), se l’ha de silenciar. A Euskadi, a Ankara, a Barcelona. Durant el tardofranquisme (encara recordo aquella trucada, aquella veu glaçada, tiene 24 horas para irse de España, sabemos a qué colegio va su hija). Ahir mateix, en aquest postfranquisme que se’ns fa etern, quan només volies utilitzar el teu dret a la paz y la palabra que demanava Blas de Otero durant la negra nit.
Indesinenter

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
08.05.2018  ·  23:53

Un gran gest, una gran injecció de moral i dignitat, Vicent: mil gràcies!

Eric Chappuis
Eric Chappuis
09.05.2018  ·  00:48

Jo, fa temps, des de Edirne Istanbul Eskishehir Izmit Afyon Konya Silifke Mersin Maras Malatya Elazig Mus Tatvan Van Özalp fins la frontera amb Iran…. I altres itineraris….
Tres viatges de jove, l’acollida dels turcs d’aquests temps, molt dignes i acollidors …. el Kurdistan a peu, aquest poble tant noble com reprimit, la seva bondat i generositat….
Fins que Erdogan i els seus sicaris arriben al poder…..
Aconsello llegir: “Ser kurdo ¿es un delito?” de Jacqueline Sammali 1999
Esta obra es el resultado de un estudio llevado a cabo discretamente en la parte del Kurdistán que domina Turquía, tierra desgarrada por la guerra entre el Ejército y la guerrilla independentista del PKK. Trata no solo de la resistencia armada sino también de la que llevan a cabo, cotidianamente, mujeres, hombres y niños por preservar su cultura e identidad.

Eric Chappuis
Eric Chappuis
09.05.2018  ·  01:09

Continuo: el paral·lelisme entre Kurdistan i allò que ens passa aquí Catalunya respecte a la repressió i la voluntat de aniquilar (PP i els seus esbiros filo-extrema dreta de C’s), esborrar del mapa una cultura, el seu idioma, totes les seves identitats, la seva identitat com a poble és del tot similar, però amb diferència enorme en quan a manifestació de resistència: aquí fa anys que ens manifestem de manera pacífica i votem igualment de pacífic…. al Kurdistan, un poble sense nació, estripat entre 4 països només tenia una sola sortida, guerrilla i resistència…. contra Sadam, etc….

Eric Chappuis
Eric Chappuis
09.05.2018  ·  01:49

Continuo 2: un altre paralelisme, (menys la intensitat): la repressió despiada de part del poder central, desmotxar els estaments lingüista, academics, posar a la presó els escriptors, pensadors, professores, polítics etc…. criminalitzar qualsevol intent de manifestar la disconformitat…..
I lo pitjor…. ….. la conivencia entre poders policial i judicial per fer prevaldre la impunitat del “maleante”
Fins i tot fins a l’escarni de les víctimes dels abusos…
Vergüenza Nacional

Marta Sanchis
Marta Sanchis
09.05.2018  ·  07:26

Moltes gràcies per ser-hi, Vicent !!!
Una abraçada

Consol A
Consol A
09.05.2018  ·  07:37

Gràcies per tanta dignitat.

Maria do Carmo Marques
Maria do Carmo Marques
09.05.2018  ·  08:11

Bona nit Vicenç Partal,

Des de Lisboa, el meu enhorabona més sincer per l’afirmació convicta, tossuda i ferme d’uns valors que estan sent destroçats i reprimits a Catalunya per les forces d’ocupació. Sembla mentida que s’hagi pogut retrocedir no només en el temps sinó també en les garanties més elementals de l’estat de dret…per altre banda, ho celebro perquè això ens carrega de raons i de ganes per a seguir lluitant per la llibertat i per la indepedència de Catalunya.

Vivim temps extraordinaris que requereixen persones capaces de fer coses extraordinàries. Gràcies per fer-les. No estem sols. Si hi ha quelcom de fantàstic en aquest procés, és el gran sentiment de fraternitat que s’ha generat entre tots. És un bon preludi per a construir un país nou.
Ben cordialment,

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
09.05.2018  ·  08:51

Hi ha dues coses que, històricament, no han canviat: el lema “tot pels diners” i, d’altra banda, la voluntat fèrria dels qui creuen en el respecte a terceres persones i lluiten per aquests valors. Uns apliquen la violència i d’altres… acaben rebent els cops. Cal trobar una manera per tal que els primers se n’adonin, que la seva manera d’actuar, no pot seguir.

Jordi Tudó
Jordi Tudó
09.05.2018  ·  09:12

Dignitat contra tanta impunitat.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
09.05.2018  ·  09:20

Enhorabona Vicent,
Vas estar molt encertat, Toledo i la soleiada que vam entomar. Estem fent pas a pas un país nou, els ciutadans actuem al marge de les prohibicions i les esquivem. Engrescador de debò. Un altre mahó per la República de Catalunya.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
09.05.2018  ·  09:23

Res a dir de Toledo, vull dir -tot i -.Maleit corrector automàtic!

Jordi Palacios
Jordi Palacios
09.05.2018  ·  09:41

Mai abans m’havia fet subscriptor d’un diari. Des de fa mesos, Vilaweb és un far de llibertat i esperança per mi. Des d’avui en sóc subscriptor, és el mínim gest d’agraïment a aquells que em carreguen les piles diàriament d’optimisme i ganes de lluitar. Per la llibertat d’expressió, d’informació i la democràcia. Gràcies, Sr. Partal. Gràcies, dones i homes de Vilaweb!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
09.05.2018  ·  09:53

Com diem al meu poble: qui mana més que el que més mana? El que no creu. Molt bé, Vicent.
Però estes coses ja no cal que passen en una democràcia, no? O només ho és nominal?

Pep Agulló
Pep Agulló
09.05.2018  ·  09:57

SEMPRE RESPOSTA A LA REPRESSIÓ
Tota prohibició actual ens transporta a d’altres moments de privació de llibertats que hem viscut: temps de plom. Jo vaig viure el tancament de l’EGIN a Bilbo i cada matí anàvem a buscar l’edició clandestina feta a corre-cuita en uns folis. Igual que ahir al carrer davant del departament de governació, igual que el sofriment dels kurts com assenyala Eric Chappuis. El goig de la llibertat es troba a faltar més quan no la tens… I què dir de qui té el poder de negar-la, un jutge que en la seva prepotència d’ofici li rabeja a Mireia Boya amb la més absoluta arbitrarietat quina condemna li ficarà. Mai hem de fer d’aquesta monstruositat, d’aquest cop d’Estat, una situació de normalitat. Lluita fins al final.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

jordi Rovira
jordi Rovira
09.05.2018  ·  16:14

Com diu avui en Minguet, quan defenses una posició en lloc d’una argumentació, la fluixesa et va queient al damunt. Turquia defensa una frontera, però Espanya ja està dins del problema. I on hi ha un problema, hi ha noves oportunitats. Veurem què hi ha en joc, icom es juga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes