Aragonès s’aferra a la butaca

  • Com és possible que amb tres governs en dos anys el president s’atrevesca encara a parlar d’estabilitat i diga que vol exhaurir la legislatura?

Vicent Partal
12.06.2023 - 21:40
Actualització: 13.06.2023 - 11:38
VilaWeb

Segons l’acord que van signar ERC i la CUP per assegurar el vot de l’extrema esquerra a la investidura, el president Aragonès s’hauria hagut de sotmetre a una moció de confiança parlamentària el 23 de març passat. No ho va fer.

Aquella moció de confiança havia d’haver servit, sobretot –aquest era l’acord–, per a valorar com havien anat les negociacions amb el govern espanyol; certificar, si fos el cas, que la via del diàleg no portava enlloc; i obrir una via de confrontació que es correspondria amb allò que el president Aragonès havia dit en el moment de ser investit, quan va afirmar que venia a rematar el procés d’independència.

Quan Junts es va afegir a l’acord que havien signat prèviament ERC i la CUP, el partit del president Puigdemont va decidir d’entrar al govern, cosa que els anticapitalistes no havien considerat mai. I el van formar. Els consellers van prendre possessió dels càrrecs el mes de maig del 2021 i avui és bo de recordar que dels catorze consellers que ho van fer aquell dia només en queden cinc en el seu lloc: Laura Vilagrà, Roger Torrent, Tània Verge, Joan Ignasi Elena, reprovat pel parlament, i Natàlia Garriga. Tot un rècord.

Evidentment, la gens habitual decisió de Junts d’abandonar el govern, vist que no servia de res per al procés d’independència, té molt a veure amb aquest ball de noms. Però no s’acaba ací. Ahir el president Aragonès va fer plegar tres consellers, un dels quals havia entrat en el govern tot just a l’octubre, quan els militants de Junts, en un exercici de democràcia interna, havien votat de deixar sola Esquerra al capdavant del consell executiu.

El resum? Un acord d’investidura traït. Tres governs en dos anys i un mes. 21 consellers per a 14 càrrecs. I tan sols 33 diputats –dels 74 originals que van signar l’acord– donant suport a un govern caòtic, agònic, trencat i sense rumb. 33 dels diputats originals a favor i 41 dels diputats que van portar Aragonès al govern en contra. 33 del total de 135.

I com reacciona a això el 132è president de la Generalitat? Bé, ahir va ser molt clar quan li ho van demanar. Va reconèixer sense embuts que si feia un nou govern ara i canviava tres consellers era perquè volia arribar com a president fins al final de la legislatura, és a dir, fins al març del 2025. Només diré que pel bé del país esperem que no siga així.

Perquè Aragonès invoca sempre l’estabilitat, amb aquesta manera fofa d’encadenar paraules buides de significat que té per costum de fer servir als discursos. Però la realitat és que la terra es va movent sota els seus peus d’una manera volcànica. Tres governs en dos anys, poca broma. La majoria àmplia dels diputats que el van investir en contra seu i una minoria parlamentària donant-li suport, tan minsa com no s’havia vist mai.

I això sense entrar a parlar dels 300.000 vots perduts en les eleccions municipals –que representen més d’una tercera part del vot que tenia quatre anys abans i són, per tant, un símptoma claríssim de la desafecció i el rebuig dels seus electors. I del fracàs ara ja indiscutible de les estratègies imposades per Oriol Junqueras, aquell diàleg impossible amb Madrid, aquella submissió inexplicable al PSOE, el seguidisme dels comuns que ha condemnat Ernest Maragall i el més que fracassat assalt a l’àrea metropolitana, tot en nom d’una ampliació de la base que brilla per la seua absència.

Les eleccions espanyoles del 23 de juliol és evident que poden ser molt dures per a ERC i complicar la voluntat del president. És una profecia que els tretze diputats actuals no els aconseguiran ni de lluny i el sondatges preveuen una segona patacada del nivell de les municipals o més gran i tot. Fins i tot amb una tendència a l’alça de Junts que pot superar un Gabriel Rufián que ara de sobte s’ha posat a piular en català, com si fóssem tots uns imbècils, desmemoriats. I si el pronòstic es compleix Pere Aragonès voldrà aguantar tant com vulga però ja veurem si és capaç de continuar fent ulls clucs a una realitat tan demolidora.

Jo ja ho entenc, que a Calàbria són conscients que no tornaran a governar en molts anys i volen gaudir de les prebendes tant com siga possible. Però, com deia l’anterior president que era militant d’ERC, Josep Tarradellas, en política es pot fer de tot, però és convenient d’evitar de fer el ridícul.

 

PS1. Diversos lectors m’han comentat que l’ús que en feia -en la primera versió d’aquest editorial- d’una expressió tradicional podia interpretar-se com un insult personal al president Aragonès. No era en absolut la intenció i per tant l’he retirat i demane disculpes als lectors. I evidentment també, i en primer lloc, al president Aragonès.

PS2. Ahir es va morir Silvio Berlusconi i per això avui us oferim aquest fantàstic article del director de FanPage, Francesco Cancellato: “Com seria Itàlia si Berlusconi no hagués existit?

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Marc Mateos
Marc Mateos
12.06.2023  ·  22:06

Pssst! Sé una manera de fer caure l’Aragonès, el governet i tot el botifleram dels partidets rendits que pacten amb els 155. És un secret, no ho diguis a ningú!
Votar partits inèdits fins ara, ja saps a quins em refereixo, oi?
Aquells que no us agraden.
Què hi podem perdre?
Ja és hora que Catalunya deixi enrera l’adolescència i esdevingui adulta!
Tu que trïes, pastilla blava o vermella, Partal?
//*//

Josep Usó
Josep Usó
12.06.2023  ·  22:08

Pere Aragonès només vol tindre la trona baix del seu cul. Segurament no té més llums i no acaba d’entendre que ja fa molt temps que ha perdut la partida, siga la que siga que està jugant. Quan més allargue l’agonia, de més alt caurà. El mateix es pot aplicar a Oriol Junqueras, que sembla mentida que vaja arribat a professor universitari. O no en sap més o juga per a l’enemic. En qualsevol cas, no poden continuar endavant. Ja veuran la davallada del mes que ve. Perquè sí que estan aconseguint eixamplar la base. les municipals, només ells, 300000 vots. Imagineu a les del país veí.

esteve prats
esteve prats
12.06.2023  ·  22:22

El pais es massa important per deixar-lo en mans de la politica.

Vull un pais lliure per a viure-hi lliurement.

Josep Sendra
Josep Sendra
12.06.2023  ·  22:22

Boníssim article!!!

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
12.06.2023  ·  22:25

pot ser que en aragones aguanti fins a final de legislatura ,dons qui l’aguanta (psoe) no deuen veure gaire clar de tenir majoria en unes eleccions al parlament veurem que passa en aquestes eleccions que venen, de totes maneres com mes temps passi mes morts estaran aquesta esguerra.

JOAN RAMON MARTORELL
JOAN RAMON MARTORELL
12.06.2023  ·  22:26

El principal problema es EL MOSEN fins que no desapareixi de la política Catalana ni ERC ni la resta serem feliços.
S’ha de ser molt prepotent i ruc per proclamar-se bo i bona persona i mes quan els que l’han conegut i tractat en diuen “pestes” inclosos gent de ERC. Si Aragonès no ho soluciona ho pagarà ell.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
12.06.2023  ·  22:31

Excel·lent editorial el d’avui. Els has ficat ben bé el dit a l’ull. El resum de tot: “volen gaudir de les prebendes tant com siga possible”. I tant que sí. Ja ho veu tothom, però calia que algú ho posés negre sobre blanc.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
12.06.2023  ·  22:38

“Rematar el procés” té dos significats ben oposats. No hem de ser ingenus.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
12.06.2023  ·  22:43

Junqueras és un psicòpata i aquest transtorn de la personalitat els hi impedeix entomar cap responsabilitat. Es creuen superiors, manipulen i menteixen per aconseguir els seus propòsits. No tenen empatia (aquest és el fet més distintiu) i per tant no els importa les conseqüències dels seus actes. L’Aragonés és un mindundi sense personalitat i subjugat a Junqueras. Per tot això ni eleccions ni res.
Per saber més sobre el per què del comportament incomprensible de Junqueras en la darrera dècade mirar
https://esboirarelcami.blogspot.com/2023/05/la-renuncia-te-nom-propi-principis-del.html

IU

Jordi Torruella
Jordi Torruella
12.06.2023  ·  22:47

Res a dir respecte a l’article però considerar la CUP d’extrema esquerra és més que excessiu. No passen d’esquerres. ERC, com Junts, de centre.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
12.06.2023  ·  22:48

Touché.

jaume vall
jaume vall
12.06.2023  ·  22:50

Deunidó.
Va costar que el Director fes explícita la crítica justificada a ERC, vull dir, sense haver de blasmar també Junts per allò de l’ equidistància. Però si ara està desfermat, com ha d’arribar a ser el desgavell del govern?

Victor Serra
Victor Serra
12.06.2023  ·  22:51

A mí em sembla molt evident que cal castigar ERC en aquestes eleccions. Amb l’actual direcció l’independentisme no farà mai res. Jo crec que el millor és votar als altres partits independentistes, i si ho fan malament ja passarem comptes més endavant. De moment, que Junqueras i els seus pleguin, que fan més nosa que servei.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
12.06.2023  ·  23:03

Faran literlment el que sigui per mirar d’exahurir la legislatura.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
12.06.2023  ·  23:07

Crec que no el vàrem entendre qua deia que veia a rematar el procés d’independència volia dir donar-li el tir de gràcia.
Quin personatge més nefast!

Jaume Riu
Jaume Riu
12.06.2023  ·  23:13

Pere Aragonès vol governar fins el 2015…
…i també volen els ocells.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
12.06.2023  ·  23:24

Em sap greu però em temo que haurem d’aguantar el govern Aragonès fins al final. Saben que ERC acabarà sent extraparlamentaria i no els queda res més que aguantar al màxim per omplir les butxaques.

No podran aprovar cap llei, perdran totes les votacions, hauran de governar amb pressupostos prorrogats…. però seguiran cobrant la nòmina cada mes.

No hi ha cap forma de fotrel’s fora. Cap possilbilitat de muntar una majoria alternativa que presenti una moció de censura. Ho saben i ho aprofitaran.

El millor que podem fer és emprar tot el temps que ens faran passar aquest calvari per muntar una alternativa potent que quan ERC s’ensorri assoleixi una majoria absoluta aclaparadora i faci efectiva la república.

Joan Mª Tortras
Joan Mª Tortras
12.06.2023  ·  23:25

Jordi Sanahuja, he llegit el vostre escrit. EXTRAORDINÀRI!!!

Miquel Isern
Miquel Isern
12.06.2023  ·  23:34

Quin ridícul més espantós. Per un partit amb tants màrtirs la perspectiva és indecent. Amb L’Aragonès passa com amb en Montilla: tots sabíem que no estaven preparats per aquesta dignitat. Se’ls acosta l’ostracisme dels vuitanta i veurem molts pillastres amb càrrec fent el camí de tornada i reapareixent sense vergonya a Junts, PSOE i ICV….tipus el senyoret Blanco cap al PP.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
12.06.2023  ·  23:34

Posats que Josep Costa, Lluís Llac, Ponsatí, Enric Borràs, Fachín, Dedéu, Graupera, Eiximinis, Paluzie, i uns 100k més de compatriotes més que hi haurà estesos pel Principat de posar-vos d’acord us propose una via:

Escampar la marca Aliança Catalana a tots els municipis del Principat.

Amb la qual cosa tindrem Junts que balla entre el col·laboracionisme i la unilateralitat i Aliança Catalana un partit barrejat d’independentistes unilateraleralistes que conformaran en breu els dos corrents que treuran de l’atzucac en què ens trobem en aquest moment.

Òbviament, cal ajudar als partits col·laboracionistes com la CUP, ERC, psoE-psc, MOCS, PP i la facció española de JUnts, etc a triar en quedar-se o emigrar cap a españa com a autèntics “pied-noirs” que retornen a la “madre patria”.

Vicent posà en circulació el concepte de “Nació contra nació”

I el junyent és aquest avui dia.

Propostes concretes.

L’encarregat de la Generalitat d’Amunt reclama calma, quan tot bull i som al tram final de l’expulsió de l’estat colonial español.

Ens cal que a españa guanyen el PP+MOCS.

Com a la ruleta diu el croupier:

Mensieurs et madames, rien ne va plus !

Josep Blesa (València)

Ferran Ribó
Ferran Ribó
12.06.2023  ·  23:39

Aviam:
Aragonès tan sols obeeix ordres, les ordres del nefast i traïdor Junqueras. Clar q s’aferren a les cadires, però al fons de tot hi ha el pacte de Junqueras per sortir de la presó i més enllà el pacte amb la per-sort-desapareguda-soraya s s-
Pot sobtar el seguidisme messiànic dels militans i votants d’erc, només s’explica per la mentalitat quasi-sectària, que en conec alguns del meu entorn.
Traïdor Junqueres, que odïa a mort al MHP Puigdemont. Encara recordo el juliol de 2017 quan en vísperes de l’1O l’aleshores director de tv3 Sanchis va entrevistar el MHP Puigdemont i el traïdor Junqueras (presidència bicèfala, respectada pel MHP) i en tota l’entrevista Junqueras traspuava malaintenció i comunicava no-verbalment intencions fosques, que el temps ha acabat revelant traïcioneres.
Dit això, jo sempre dic que estem vivint una fase (necessària?) dins d’un procés de llarg termini, el Legítim i Democràtic Procés d’Independència de Catalunya.
En economia se sol identificar el llarg termini en uns 10-15 anys, el nostre procés es va iniciar el 2010 (sentència contra l’Estatut). Tic tac tic tac
“Perseverància, Paciència i Perspectiva”, Puigdemont dixit, just abans de marxar a l’exili a contribuir en la lluita, democràtica, implacable, exitosa i la més intel•ligent possible (utilitzant les eines jurídiques en l’àmbit europeu). Ho veurem, com a fita gairebé definitiva, en la sentència del proper 5 de juliol sobre el suplicarori del Parlament europeu contra la immunitat dels polítics catalans exiliats, que deixarà en evidència el Parlament europeu per les maquinacions tramposes d’ñ
Bonanit¡

Joan Benavent
Joan Benavent
12.06.2023  ·  23:57

Els qui encara no els ha esclafat el pes acumulat a l’esquena durant els darrers cinc anys, no tindran millor oportunitat de desfer-se’n que aquest Sant Joan, llançant la por al llop i a un imprevisible futur a la foguera. Cal superar les pors i atrevir-se a fer el pas d’alleugerir la càrrega inútil i nociva a fi de preparar-se per al combat de debò. Abstingueu-vos, no els voteu. Traiem-nos-els de damunt, a aquests farsants. Prou de comportar-se com un país insignificant i ridícul. Pensem que només d’aquesta manera ho tindrem tot a guanyar i res a perdre. Continuar amb aquest drama protagonitzat per aquesta colla d’actors mesquins i arrogants no té cap sentit. L’únic vot útil és engegar-los a pastar fang.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
13.06.2023  ·  00:21

Si ERC governa és perquè ja va bé al PSC, a Junts i a tots en general.
Al PSC perquè així la seva futura victòria serà més folgada.
A Junts perquè s’estalvien haver portar al país a la independència. Cosa que no saben com fer.
A tots, perquè – al final de la legislatura – estarem més convençuts que cal tornar a començar el camí amb gent més capaç i més franca. I, si no n’hi ha, esperarem asseguts… que no cansa tant.

Joan Benet
Joan Benet
13.06.2023  ·  00:22

Podrà aguantar fent la viu-viu perquè el problema no és només que no tenim govern; és que tampoc tenim oposició. Perquè si Junts fos al govern faria exactament el mateix: xutar la llauna endevant i qui dia passa any empeny.
Tenim desgast, lluita fratricida, el que volgueu.
Però projecte independentista… Per part del partits o de les entitats, res de res…
Cal un revulsiu i un projecte engrescador que, ara com ara, ningú ofereix

Lluís Paloma
Lluís Paloma
13.06.2023  ·  00:40

El Sr. Pere Aragonès ha aconseguit una unanimitat total… a posar-li un zero. La feina que hi haurà a treure’l, perquè la seva intenció és no marxar ni amb aigua calenta. Però alguna cosa haurem de fer des del carrer, no? El mateix va pel Sr. Junqueras, de qui tinc una opinió encara més pèssima. El 23J no aniré a votar, i almenys contribuiré a emetre el missatge col·lectiu que tant ens cal emetre. I no, no crec en cap polític. No, almenys, en cap polític del Règim del 78: ja és un problema de “target”, hi entra qui hi entra.

Berta Carulla
Berta Carulla
13.06.2023  ·  00:44

Els de l’Aragonès (els de Junqueras) els agrada jugar al joc de les cadires i no els parleu de res més. És un espectacle, invita votar els MOCS, que els envïin a tots a plantar cebes, que més val un de vermell que una eternitat de grocs.

Josep Jallé
Josep Jallé
13.06.2023  ·  00:56

Queda molt poc per analitzar d’aquesta simptomatologia de l’efecte mamella que els absorbeix. Qui dies, setmanes, mesos passa … va cobrant i figurant, ni que sigui com a pallassos entre dos actes del circ … aquest circ de la “política”: l’art de tractar d’enganyar al poble, especialment als seus votants.
Foteu el camp!.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
13.06.2023  ·  05:58

L’he trobat un editorial molt encertat. Gràcies.

Rosa Massagué
Rosa Massagué
13.06.2023  ·  06:09

La radiografia que fas Vicent és tant real com demolidora. A can ER l’haurien de llegir però temo que no els hi cauria la cara de vergonya.

Carles Serra
Carles Serra
13.06.2023  ·  06:57

Comentar aquestes alçades aquest Judes de Junqueres i el partit que representa, és com si anés a descobrir la sopa d’all.
La seva història està plena de traïció i personalismes.
La pregunta que em faig Vicent, és com la CUP no presenta un vot de censura contra aquest Aragonès per incomplir el pacte, ja que dir també aquest de JxC.
Optem pel silenci i sobretot grans proclames contra partits com Aliança Catalana, però no tenen cap problema amb pactar amb un partit franquista com el PSO€, un partit que forma part Depp State d’aquesta espaÑa, que ens roba, ens reprimeix i fa el genocidi de la nostra cultura i llengua.
És aquesta doble moralitat Vicent i sobretot immoralitat.

Ferran Izquierdo
Ferran Izquierdo
13.06.2023  ·  07:00

resulta més que patétic que el “president” vagi parlant d’acords i democràcia quan està presidint la Generalitat sense el suport de la majoría. No li cau la cara de vergonya a aquet inepte?

Ferran Moreno
Ferran Moreno
13.06.2023  ·  07:35

Amb aquest govern d’ERC anem pel pedregar, però amb un de JUNTS seria exactament el mateix, d’una altra manera i amb un altre estil.

És vital revertir la situació i fer net el més aviat possible, però no sortim del foc per caure a les brases, JUNTS simplement espera el seu moment per tornar a ocupar les cadires i res més.

No hi ha cap projecte d’independència i això és un fet. No ser com ERC no et fa més independentista ni et valida en absolut com a tal.
Només amb discursos, amb pura escenificació per seguir pescant vots.

En la meva opinió, el càstig, la abstenció, hauria d’afectar ambdós partits, en cas contrari no sortirem mai de la roda del hàmster.

Carme Perello
Carme Perello
13.06.2023  ·  07:44

Fer una teranyina de professional…..li ve de família.
Fa d’aranya del Circ du ERC…..ara només s’aguanta….
d’una poteta, i amb les altres intenta recollirla merda que es va trobant.

Albert Miret
Albert Miret
13.06.2023  ·  07:52

Un país on el mossèn director està clarament trastornat i té com a executor de les seves animalades al comptable, no pot continuar governant collonades per molt que canvii les víctimes anomenades consellers que l’han d’acompanyar per força. El camí fet des d’una traïció que ja només es podia entendre feta per un llunàtic a qui Catalunya l’importa un bledo, la comèdia ha seguit amb els seus exabruptes i continuara fins al final. Crec que amb la situació actual, els consellers, per no quedar ridiculitzats per sempre, tenen el deure de dimitir en bloc per a salvar-se quan vingui l’espetec final d’aquesta comèdia de bojos aprofitada des de madrit pel maquiavel triler.

Oriol Roig
Oriol Roig
13.06.2023  ·  07:53

Es d’agrair que el MHP Aragones vulgui allargar la legislatura fins el 2025. Ara mateix no tenim un “pla B”, una alternativa amb cara i ulls a ERC+JxC+CUP, i ens cal com la pluja. En Pedro Sanchez ens ha agafat amb el peu canviat avançant les eleccions espanyoles. N’Aragones prefereix coure’s a foc lent i
a) seguira venent el dialeg si guanya el PSOE o
b) culpara de tots els mals el mes que probable govern the PP+Bocs
… i confiara, babau, que algu se’l cregui. Com si no hi hagues hemeroteca…
Posem fil a l’agulla i treballem en el relleu d’ERC+JxC+CUP. Ara, gracies a la curtesa de mires de n’Aragones, encara hi som a temps.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
13.06.2023  ·  08:00

President imposat amb el 155 que obeeix ordres de qui la posat en un lloc que no es mereix ni en somnis. Sànchez, emporta-te´l el mes vinent quan t´estimbis merescudament.

Joan Manau
Joan Manau
13.06.2023  ·  08:43

Que aquest govern pugui encara continuar amb 33 de 135 diputats és la prova de lo irrellevant que és en l’estructura estatal espanyola la institució autonòmica dita Generalitat.
I l’incompliment de pactes és el mal comú a tota la política d’aquest entramat estatal espanyol del que Catalunya i en firma part i malhauradament aquest exemple va arrelant a la resta de la UE.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
13.06.2023  ·  08:44

Finalment serà veritat que ERC acabarà eixamplant la base de l’Independentisme i potenciant la unitat.
Desapareixent com a partit, que és el que necessita Catalunya, afavoriria amb el seu contra-exemple (i la ràbia i desafecció generada) o bé l’aparició d’una plataforma de representació integradora tipus Llista Cívica (el més convenient) o la recuperació sense mèrit de JUNTS per intentar conformar quelcom similar al SNP escocès (opció que em fa més por que un mico amb una gillette).

PD: Fem fora al govern col·laboracionista de la Generalitat !!! acabem amb el càncer que és ERC !!! Llista Cívica Ja !! Independència ja !!! seguim prenent posicions, aprofitem les oportunitats…

Jordi Martí
Jordi Martí
13.06.2023  ·  08:47

Cal urgentment posar a punt una Agrupació d’Electors/es per la Independència que sigui potent, engrescadora, compromesa i eficaç per gestionar el trànsit cap a la independència.

Pep Agulló
Pep Agulló
13.06.2023  ·  08:58

PERSONANTGES

A cada curt intent de revolta catalana surten els col·laboracionistes que ens malgovernen temps, i posen al davant aquest tipus de dirigents d’anar fent el que diuen els amos de Madrid.

Dels seus discursos la història no se’n recordarà, però sí que despunten en proclamar ben alt la mentida, allò que no era, ara és, sense cap vergonya i amb superba, que és més patètic.

PS. “brilla per la seua absència” és expressió catalana ?

pep gaya
pep gaya
13.06.2023  ·  08:59

Aragonès és a Palau com la Colau és a la Casa Gran, quanta disbauxa, quanta mediocritat. Enormes insignificants de la política. Catalunya i Barcelona mereixen un respecte. Ja està durant massa el càstig. El poble de l’1 d’Octubre reixirà, malgrat aquests “líders de fireta”.

Andreu Sancho
Andreu Sancho
13.06.2023  ·  09:04

Ja n’hi ha prou d’aprofitats aixafaguitarres processistes. Per començar, el 23J abstenció. A España tan es qui mani. Pel que fa a Catalunya tots son el mateix!

Carles Ortiz
Carles Ortiz
13.06.2023  ·  09:29

I els altres signants de l’acord, CUP imJunts, no diuen res, edtan caladets?

Gabriel Aparício
Gabriel Aparício
13.06.2023  ·  09:35

Més que un comentari o reflexió, m’agradaria adreçar una pregunta a Vicent, que no sé si podrà contestar per ací. I perdó per si estic desviant el debat.

Em sobta que es parle de la CUP en els termes de “extrema esquerra”, perquè si bé a nivell teòric ja havia aparegut així en textos anteriors, no recordava una referència tan explícita com la feta a l’inici del present article i resulta evident que em crea suspicàcies.

Farà uns dies es van realitzar dues editorials sobre Aliança Catalana, amb les quals ja vaig expressar la meua completa sintonia, però no puc evitar relacionar l’aparició del terme “extrema esquerra” en el context de la CUP amb el terme de moda a Ripoll d’extrema dreta. No sé si s’ha d’interpretar com una crítica a la CUP (entenc que no ve a conte si així fora), com un intent de suavització del terme “extrema dreta” o simplement és fruit de la casualitat.

Ni és un crítica ni un retret, simplement una apreciació per a la qual no estic segur quina és la resposta.

Antoni Roca
Antoni Roca
13.06.2023  ·  09:39

A mi el que em sorprèn molt del president Aragonès és la fredor que demostra en els seus discursos i compareixences. En la meva opinió no fa servir un llenguatge mesurat (molt postís, per altra banda) sinó mecànic, inexpressiu, que tant fa servir per declarar-se independentista com per destituir consellers. Respecte d’ERC, és lamentable veure com estan enfonsant el partit centenari entre tots, però… ja s’ho faran. Ben segur que els que el dirigeixen no es quedaran sense feina quan hagin de baixar la barrera.

Gerber van
Gerber van
13.06.2023  ·  10:36

El 132è president de Catalunya salta totes les normes democràtics concebibles. Independentment del que passi a les properes eleccions, fa temps que hauria d’haver estat destituït pel Parlament. El fet que això no hagi passat diu prou de la qualitat democràtica dels partits. No només ERC sinó tots els partits polítics en tenen la culpa. Amb el nomenament del nou president del Parlament, el partit independentista més creïble fins ara també és responsable.

Pere Planella
Pere Planella
13.06.2023  ·  10:38

Per favor no deixem d’aprofitar aquesta ocasió única que tenim el 23J, la Clara Punsetí ho va dir molt clar hem de fer foc nou, l’abstenció no ens serveix per res, llistes cíviques en aquests moments tampoc ens serveixen per res, perdoneu que sigui tant reiteratiu el vot nul (1-O vàrem guanyar) te un poder tan bestial que ens hem de plantejar seriosament, el seu significat es que 3.000.000 de vots que diuen (1-O vàrem guanyar) al meu entendre això tindrà unes conseqüències brutals obligaria al President de la Generalitat convocar eleccions immediates un cop convocades es quant ens hi juguem el que volem ser de grans, aquesta vegada no anirem de catxa, la Clara Ponsetí va ser molt Clara.

Josep Soler
Josep Soler
13.06.2023  ·  10:52

Confesso que forces comentaris m’han fet riure de valent, tota vegada que sembla que no poden evitar agafar-se la política i els polítics del nostre país (d’Espanya jo no en parlo) sota la consideració que els atorga el mot CACHONDEO dels castellans, i que defineix als polítics catalans actuals, amb tanta precisió.
Que el Vicent al final s’ha decidit a dir pel seu nom, el que son els tramposos de ERC ja es molt. Que admeti que la CUP respon a un moviment d’extrema esquerra, també es un pas endavant.
Ara nomes falta precisar -si realment ens atrevim de debò a dir les coses pel seu nom – perquè un partit aixi’t d’una població tant petita com Ripoll, amb tant poca incidència electoral en el mapa del país, està posant dels nervis a tants partits dels de menjadora consolidada i anomenats per ells mateixos de ser: d’esquerra, de centre esquerre, de centre i para de comptar ja que reconèixer ser de dreta, es veu que queda cursi.
Com no es mostri de forma fefaent que tot aquest guiri-gai que han montadt a l’entorn de la Sílvia Orriols, no es altre cosa que un gran canguelo que els ha entrat a tots i que estan espantats, tinc clar que ja se qui votaré a les properes eleccions, si es que son a la meva jurisdicció electoral.

Blai Pié
Blai Pié
13.06.2023  ·  11:17

La cadira li va gran, a aquest homenet.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
13.06.2023  ·  11:40

Quan el van fer President, em va sobtar. Més enllà de tots els seus valors com a persona, vaig pensar en els que constituïm com a societat “pretesament diferenciada”: “Més Espanya”, “sin que se note el cuidado”

Aleix Gaus
Aleix Gaus
13.06.2023  ·  11:52

Aragonès jo diria que és un titella de Junqueras. El que remena la cassola per mi és Junqueres. No admet la seva agonía per tant crec que va directe al precipici. El més que bé ho podrem saber-ho

Frank Compernolle
Frank Compernolle
13.06.2023  ·  11:56

M’ha agradat l’anàlisi. He aprés una nova paraula «fofa», més curta i completa el «català de purpurina» de Jordi Badia.

Eduard Castellón
Eduard Castellón
13.06.2023  ·  12:16

Sr. Partal, enhorabona pel seu article. Més clar, l´aigüa.
Si Junqueras i Aragonés fossin directius d´una empresa privada, ja estaríen al carrer cobrant l´atur. El seu tarannà és de una incompetència total, no tenen capacitat política per a governar una nació com Catalunya, en tot cas podríen ser els gestors d´una administració de finques o una gestoría d´assegurances. Res més, no donen la talla. Si tinguessin una mica, nomès una mica de vergonya hauríen de dimitir, com fan en altres països democràtics.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
13.06.2023  ·  13:00

Trencada i acabada la majoria del 52% que ens havia de portar a la independència, crec que s’hauria d’anar a eleccions al Parlament de Catalunya. Junts i les CUP, ER si hi queda algú decent, ANC i Consell de la República, Òmnium, que hi sou???

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
13.06.2023  ·  13:26

Vull respondre el comentari d’en Gabriel Mir: – “Rematar el procés” té dos significats ben oposats. No hem de ser ingenus. –

Potser el problema no el té l’Aragonès, sinó els altres. Ell va dir que volia “re-matar” el procés, i alguns van entendre “rematar”.

Ramon Portell
Ramon Portell
13.06.2023  ·  13:48

Si mireu els currículums de la majoria dels que ens governen, són exelents!.
Només hi ha un problema, que el càrrec,els ha fet arribar al seu nivell d’incompetència i no se’n han donat compte!

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
13.06.2023  ·  13:56

Si jo fos jefe , d´alguna cosa , d´una secta per exemple , triaria de ” secundon ” un paio no gaire dotat , però molt obedient , no fos cas que em prengués la poltrona principal . . . . .

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
13.06.2023  ·  13:58

No han après res! L’enormitat de l’abstenció a les municipals no ha provocat cap dimissió a cap de les cúpules dels tres partits de la rendició (anteriorment del 52%). Hem de fer-los fora tots! Els independentistes hi som, encara! Si el 23 de juliol votem partits inequívocament independentistes que mai no ens hagin traīt (per tant, extraparlamentaris, només!), els apparatchki del governet de Sant Jaume i del parlamentet de la Ciutadella ja no podran justificar la patacada tot dient que l’abstenció no ve dels seus antics votants, ni amagar-se darrera suposades “mancances de comunicació”, que amenacen més adoctrinament des dels mitjans. Si votem l’independentisme extraparlamentari probablement ens quedarem sense escons, però no sense comptar! Qui sap si els tres partits de la rendició, en veure quants som els irreductibles, engegaran d’una santa vegada l’embat definitiu cap a la independència! I de passada potser l’adversari haurà de deixar de dir que ja ens han “pacificat”!

NO A L’ABSTENCIÓ, NO AL VOT NUL, NO AL VOT EN BLANC! VOTEM I COMPTEM-NOS!!

Mercè Duran
Mercè Duran
13.06.2023  ·  14:36

Veig que la paparra ha caigut del titular.
Algun motiu d’autocensura?

Alejandro Martínez
Alejandro Martínez
13.06.2023  ·  14:56

Que Junts probablement tregui millors resultats el 23J que Rufián… doncs tindria sentit.

Però Sr. Director, ara que per fi comencem a anomenar a aquesta gestoria de desvergonyits pel seu nom, i parlem sense embuts des d’aquesta editorial del ridícul i vergonya que ens fan passar, cal recordar que Junts ha estat al govern, tot i que en coalició, i tampoc ha fet avenços cap a la independència quan els podia haver fet, encara que fossin petits, simbòlics, o “cremant” cartutxos.

Cal recordar que quan la Laura Borràs va tenir l’oportunitat de defensar en Pau Juvillà, no ho va fer, i que el senyor Cuevillas va poder plantar cara només prendre el càrrec i tampoc no ho va fer invocant el pragmatisme i l'”ara no toca”. Que quan la JEC ordenava, el president Torra, a darrera hora i de mala gana, sí, però acabava executant. I que aquest mateix partit posava al senyor Giró a Economia i després per poc que no va de candidat a Madrid, on només li va faltar dur l’eslògan “El peix al cove, millor l’original”.

Sí, Esquerra és un cas apart i absolutament esfereïdor, però cal que no perdem de vista que Junts no ens ha donat gaire cosa més que paraules, i que per acció o per omissió, molts d’ells si no tots han perdut la credibilitat necessària per tornar a liderar el pais, perque el que diuen els fets és que el que importa és la cadira i la pagueta neoautonomistes, i aquí sí, tots ells s’hi agafen com paparres.

Personalment no penso votar cap d’aquests partits fins que no vegi fets i avenços clars i persistents, i el mentrestant el gestionaré jo votant a d’altres que encara no m’han enganyat.

I el 23J, i aquí ve la principal crítica que li he de fer: segurament Esquerra s’estavellarà, però diria que Junts tampoc en sortirà ben parada.

Roser Caminals
Roser Caminals
13.06.2023  ·  15:38

Pere Aragonés s’agafa a la cadira perquè no li queda res més. Representa un govern de gent molt petita, ressentida i sense talla. Se’ls ha de prendre el país de les mans.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
13.06.2023  ·  15:46

“…aquesta manera fofa d’encadenar paraules buides de significat…” Immillorable! No es poden definir millor els discursos del MH.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
13.06.2023  ·  15:55

Aragones i secta del Junqueras del Sanchez estan a la po,itica per Eixamplar la base de la seva bitlletera i panxota d’entrecots gratis. Junqueras es el model de l’espanyolista ben tip

Antoni Díaz
Antoni Díaz
13.06.2023  ·  17:11

A les democràcies de veritat, si un govern no compleix amb lo que va dir durant la campanya electoral, governa amb minoria, i no agrada al poble, s’el fot a fora.
No esperem que ho facin els altres partits, perquè tots beuen de la mateixa mamella, que es el poble.
És el poble que els té que fer fora.
Com: amb manifestacions cada dia fins que pleguin , tal com fan a França.
Per això és necessari la col·laboració de les Associacions: Òmnium, ANC,….
O potser aquestes també són Polítiques….?

Josep Maria Foguet
Josep Maria Foguet
13.06.2023  ·  17:38

L’anc que espavili ha preparà la llista
Civica aveura si no hi serem ha temps
Sobretot si ERC s’enfonsa ha les espanyoles i an de coboca les Catalanes

Mateu Marc Pi
Mateu Marc Pi
13.06.2023  ·  17:48

Ara caldrà demanar explicacions a la CUP. Per què no han exigit el què van pactar?

Antònia Mestre
Antònia Mestre
13.06.2023  ·  18:07

Hi vol estar fins a obrir la taula de diàleg… Ja, ja, ja!
Aragonés aferrat a la cadira indefindament. Sense fotre brot!

Joan Royo
Joan Royo
13.06.2023  ·  19:46

Partal ho ha dit: S’aferra a la butaca. Si tinguessen un mínim de vergonya, Junqueras i Aragonès ja haurien dimitit després de la rebolcada electoral del seu partit.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
13.06.2023  ·  22:07

Vaig que segueixen sortint trolls i apòstols de l’espanyolisme, disfressats d’independentistes decebuts, que aconsellen no anar a votar.

Espanya els hi estarà agraïda.

L’únic càstig que es fa no votant, o votant vot nul o en blanc, és a Catalunya, car amb aquest comportament es posar una catifa vermella cap a les nostres institucions als enemics i genocides de tot lo català.

Votar sempre, perquè sempre hi ha partits potser ara minoritaris que encara no han tingut la oportunitat de demostrar el seu independentisme. Sempre seran millor ells que deixar passar a PSOE-PP-VOX per incompareixença nostra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any