Condemna un psiquiatre a la mateixa pena i absol els altres nou acusats

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

La secció sisena de l’Audiència de Barcelona ha condemnat el doctor Carlos Morín a un any i mig de presó per onze delictes d’avortament il·legal en les seves dues clíniques, ha informat aquest divendres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La sentència, recollida per Europa Press, també ha condemnat a la mateixa pena el psiquiatre que treballava per a Morín, Pascual Javier Ramón, i ha absolt a tots dos dels delictes d’associació il·lícita i falsedat dels quals eren acusats, a més de la resta de delictes d’avortament il·legal –un centenar en total–.

La resolució, que es pot recórrer, absol els altres nou acusats –entre els quals es troba la dona de Morín — dels delictes d’avortament il·legal, associació il·lícita i falsedat.

El judici ja s’havia celebrat a final del 2012 i va acabar amb l’absolució dels 11 acusats però, després d’un recurs de la Fiscalia, el Suprem va obligar a l’Audiència a repetir-lo perquè el tribunal no havia tingut en compte com a prova el testimoni dels periodistes d’una televisió danesa que havia fet un reportatge amb càmera oculta en les seves clíniques.

LA SENTÈNCIA

L’Audiència considera provat que Morín controlava tota l’activitat de les clíniques, “fins al que han de considerar-se petits detalls” i, per tant, cap dels treballadors prenia decisions sense el seu assentiment o conformitat.

Afegeix que el doctor sabia quan hi havia un psiquiatre en cadascuna de les clíniques i que en determinats espais temporals no hi havia cap que realitzés un dictamen “per reflectir l’estat psíquic de la pacient i, així, la presència d’un greu perill” per a la seva salut.

“Sabia que els actes executius de l’acció penal anaven a ser realitzats pels qui actuarien sota error de prohibició –els metges ginecòlegs i els metges anestesistes– i, finalment i sobretot, tenia plena capacitat per decidir i executar el cessament de l’activitat que donava lloc a la comissió dels il·lícits penals”, diu la sentència.

INFORMES FALSOS

Pel que fa al psiquiatre Pascual Javier Ramón, la sentència afirma que en tots els casos de delicte d’avortament per inexistència del dictamen psiquiàtric és ell qui firma en els impresos que “pretenen tenir els efectes d’un dictamen i s’ha considerat acreditat que són falsos o simulats”.

La sentència afegeix que Ramón sabia que la firma del dictamen i la seva posterior inclusió en la història clínica anaven a portar a la pràctica d’una interrupció d’embaràs “fora dels casos permesos per la llei”.

ABSOLUCIÓ DE LA DONA

La infermera M.L.Durán, dona i sòcia de Morín, ha estat absolta en entendre que tenia “capacitat de comandament” com a directora d’una de les clíniques, però la seva actuació era supervisada i controlada pel seu marit, així com la dels altres treballadors.

“No tenia capacitat d’organització ni de decisió suficients com per poder afirmar que tingués domini funcional del fet –de la comissió d’avortaments il·legals–“, diu la sentència.

En aquest nou judici, el doctor Morín ha defensat, en la seva declaració davant del jutge, que tots els avortaments practicats en les seves clíniques van ser legals i que totes les pacients van acudir voluntàriament per interrompre els seus embarassos.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.