S’ha mort l’actriu Rosa Novell, figura cabdal del teatre català

  • Una de les actrius rellevants del panorama teatral, no ha superat una llarga lluita contra el càncer

VilaWeb
Redacció
27.02.2015 - 22:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actriu Rosa Novell, nascuda a Barcelona el 1953, s’ha mort aquest divendres després d’una llarga lluita contra el càncer. Novell havia tornat als escenaris aquest novembre passat i, com si fos una premonició, havia aparegut a l’adaptació de la novel·la ‘L’última trobada’ de Sandor Marai, al Teatre Romea de Barcelona, acompanyant Abel Folck, que també dirigia l’obra. Novell, valenta, va aparèixer a l’escenari tot i haver perdut la vista a causa del càncer. Però més enllà d’aquest final, la seva trajectòria ha estat llarga i rellevant.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat Rosa Novell com ‘una de les millors actrius catalanes dels darrers quaranta anys i una persona d’una gran qualitat humana’. Ha dit: ‘Rosa Novell ha estat un exemple paradigmàtic de qualitat humana i qualitat professional. Ens ha deixat una de les millors actrius i directores catalanes dels darrers quaranta anys, una persona que omplia l’escena amb la seva presència i que oferia una classe magistral d’interpretació cada cop que pujava dalt d’un escenari o es posava davant d’una càmera. Una professional de caràcter, a qui els seus companys de professió i les diferents institucions li han reconegut abastament les seves dots interpretatives. Ha rebut un amplíssim reconeixement a la seva trajectòria.’

Va debutar en el teatre el 1974 amb la seva interpretació a ‘Les Troianes’, d’Eurípides. Des d’aleshores va treballar en nombrosos muntatges d’obres de grans autors nacionals i internacionals, i la seva tasca d’interpretació i direcció ha estat àmpliament reconeguda pel públic i la crítica, com ‘El balcó’ (1980) de Jean Genet, ‘Al vostre gust’ (1984) de William Shakespeare, ‘Oh, els bons dies’ (1984) de Samuel Beckett, ‘La marquesa Rosalinda’ (1988) de Ramón María del Valle-Inclán, ‘Elsa Schneider’ (1989) de Sergi Belbel o ‘Restauració’ (1990) d’Eduard Mendoza.

Entre més reconeixements va rebre la Creu de Sant Jordi del 2007, el Premi Nacional d’interpretació el 1988 i el recent Premi Honorífic Anna Lizaran dels premis Butaca del 2014. En aquesta darrera ocasió, l’actriu va rebre una llarga ovació i, emocionada, es va comprometre a recollir un altre premi l’any següent.

L’any 1989 va rebre el Premi Margarida Xirgu i el 1995 el Premi de la Crítica pel seu paper a ‘La Senyora Florentina i el seu amor Homer’, de Mercè Rodoreda. També ha treballat com a actriu a ‘Memorias de Adriano’ (1998), de Marguerite Yourcenar, ‘Plaça dels Herois’, de Thomas Bernhard (2000) o ‘La noche de Molly Bloom’ (2000), monòleg dramatitzat per José Sanchis Sinisterra a partir del final de l”Ulisses’ de James Joyce.

Com a directora cal destacar el muntatge ‘Maria Rosa’ (1997) d’Àngel Guimerà, ‘Olga sola’, de Joan Brossa, premi de direcció de la Crítica el 1998, i ‘Les dones sàvies’, de Molière, ‘Un’anima chiamata Puccini’ o ‘Il Teatro alla Moda’ de B. Marcello (1999), ‘Greus qüestions’ (2004), d’Eduard Mendoza, i ‘Fi de partida’ (2005), de Samuel Beckett.

 

Informació relacionada:

Rosa Novell declama Sagarra (vídeo)

Rosa Novell diu ‘Antoni i Cleopatra  (vídeo)

Al camerino de Rosa Novell (article a Núvol)

La ceguesa envers Rosa Novell (article de Rosa Barderi a Núvol)

Els missatgers no arriben mai’, de Biel Mesquida (article a Núvol)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any