Carme Forcadell: ‘El poble català ha passat molt temps ajupit i ara s’ha d’alçar’

  • Entrevista amb la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana en motiu del començament de la Marxa per la Independència

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
30.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest vespre es posa a caminar la Marxa per la Independència impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana. La sortida d’aquesta iniciativa, que vol culminar amb una gran concentració a Barcelona l’Onze de Setembre, es fa a la Seu Vella Lleida amb la participació de diverses personalitats, com Lluís Llach, Xavier Rubert de Ventós, Patrícia Gabancho, Ferran Requejo, Oriol Grau, Quim Torra. La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ens explica en aquesta entrevista l’objectiu d’aquesta marxa, l’estat de creixement de l’entitat, i la seva visió del pacte fiscal i de l’avenç de l’independentisme en les enquestes.

–Què vol aconseguir l’Assemblea amb aquesta Marxa per la Independència?
–Volem mobilitzar el poble de Catalunya perquè l’Onze de Setembre participi en el gran acte final que farem a Barcelona. Hem de fer extensiu el missatge a tothom perquè hem arribat a un moment decisiu de la història catalana. Volem que la Diada sigui tan massiva que tingui conseqüències històriques. El poble català ha passat molt temps ajupit i ara s’ha d’alçar i caminar cap a la independència.

–Quin objectiu us proposeu per l’Onze de Setembre?
–Ens agradaria que la concentració que convocarem fos tan gran que ens permetés, l’endemà mateix, demanar als nostres responsables polítics i al govern l’inici de converses amb el govern espanyol per negociar la secessió. El lema de la manifestació serà ‘Catalunya, nou estat d’Europa’. Si aconseguim convocar molta gent, el 12 de setembre demanarem al govern de Catalnya un pas endavant històric. Amb la marxa, volem que tothom prengui consciència del moment històric per consolidar la majoria social independentista i per activar-la.

–Amb tot, el govern demana concentrar-se en el pacte fiscal. L’ANC farà pinya amb Mas si ho demana?
–Pel pacte fiscal, no. L’Assemblea Nacional Catalana està disposada a fer pinya amb el govern per la independència. Tant ens fa el pacte fiscal, el nostre objectiu és el mateix tan si s’aconsegueix com si no. Pel govern de Catalunya, el pacte és un pas intermedi. Nosaltres pensem que és un pas que ja està superat i que cal concretar el procés d’independència. L’objectiu de l’ANC és l’estat propi, cap més.

–Les enquestes confirmen una majoria clara per la independència. Com ho valoreu?
–Vol dir que ja ha arribat el moment. Ara hem de començar a prendre decisions que ens permetin aconseguir la independència. La majoria social ja hi és. Ara és el govern qui ha de fer el pas per liderar el procés d’independència. Per això mirem de mobilitzar la societat i ens posarem darrere el govern si accepta la seva responsabilitat i es posa al davant. No ens interessa res que no sigui l’estat propi.

–L’ANC s’ha reforçat des de la seva fundació? Quants socis té?
–Sí que ha crescut. Cada cop creix més. Els mitjans que tenim són precaris perquè només ingressem les aportacions dels socis. Però creix perquè ja fa anys que s’ha anat fent un caliu que ens ha portat a la situació actual. Quan anem pels pobles i barris a explicar els nostres objectius, hi trobem un auditori molt predisposat a col·laborar i implicar-se. Tenim uns 6.000 socis que paguen una quota. A banda, molts més milers de simpatitzants. És un moment molt delicat econòmicament, i és evident que no és el millor moment per demanar a la gent que paguin.

–Quin missatge vol fer arribar la Marxa als que encara dubten?
–Cal fer-los veure que no ens queda cap altra alternativa a l’estat propi. O ens independitzem o desapareixem com a poble. També volem transmetre la injustícia que estem patint tots els ciutadans de Catalunya. El menyspreu amb que som tractats s’ha d’acabar. L’estat espanyol és injust amb Catalunya i de baixa qualitat democràtica. Volem deixar clar que amb un estat català tindrem una qualitat de vida millor, des d’un punt de vista democràtic i econòmic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any