Notícies

Diumenge  17.10.2010  06:00

L'assemblea divideix de nou la massa social del Barça

S'aprova l'acció de responsabilitat contra la junta de Laporta per una diferència de només vint-i-nou vots: 468 a favor i 439 en contra

Men?ame
 

Només per vint-i-nou vots de diferència els compromissaris del Barça van assumir en l'assemblea general ordinària d'ahir exercir una acció de responsabilitat contra Joan Laporta, decisió que el president Sandro Rosell va qualificar com la 'més important de la història del club'. Rosell va atacar amb duresa la gestió econòmica de l'anterior junta del Barça i va presentar les conclusions de l'informe (pdf) de l'auditoria encarregada per la seva junta, segons les quals l'exercici anterior es va tancar amb pèrdues de 79 milions d'euros. Laporta va denunciar dijous que l'operació tractava de perjudicar-lo políticament (vídeo).

Els més de mil compromissaris presents ahir a l'assemblea van aprovar la liquidació de l'exercici econòmic 2009/10, en aquest cas per majoria, i tot seguit l'assemblea va votar si el club havia d'emprendre accions legals contra la junta de Laporta. Ara seran els tribunals els que hauran de determinar si l'anterior junta ha tornar o no els 48 milions d'euros que reclama l'actual junta.

Amb tot, el responsable de l'àrea econòmica del club, Javier Faus, va dir que no es podia afirmar que s'hagués comès cap il·legalitat ni que cap dirigent de l'anterior junta hagués desviat diners del club. 'El que debatem és una mala gestió econòmica no justificada', va dir. Alguns dels socis que van prendre la paraula van defensar la seva intervenció, però molts d'altres van ser molt crítics amb la nova junta i van retreure a Faus la manca d'informació, car els socis no han tingut accés al contingut sencer de l'auditoria, palesant una gran divisió a la sala que després va quedar reflectida en el resultat de la votació.

Els arguments de Sandro Rosell

Just abans de la votació, el presindet Rosell va exposar els arguments, segons el seu criteri, a favor de votar sí i també els arguments a favor de votar en contra de l'acció de responsabilitat. Ell no es va mullar i va acabar votant en blanc. Vegeu les diapositives (pdf), amb el detall d'aquests arguments, que ell mateix va fer servir en la presentació.

La polèmica dels comptes

La polèmica es va obrir quan la nova junta va revisar els comptes aprovats per Laporta, poques setmanes després d'arribar al club. Laporta havia aprovat uns comptes amb un benefici d'11,1 milions d'euros, mentre que la revisió de la junta de Rosell amb el suport de l'empresa d'auditories Deloitte presentava un dèficit de 77,1 milions.

Laporta va comparèixer dijous per defensar la gestió econòmica de la junta que ell presidia. L'acompanyaven el responsable econòmic de la junta aquests últims anys, Xavier Sala i Martín, i el director general, Joan Oliver. Laporta va dir que la seva gestió en el terreny econòmic havia estat impecable i va denunciar 'les calúmnies i les falsedats' que difon l'actual junta de Sandro Rosell per perjudicar la seva carrera política.

Laporta es va confessar orgullós d'haver construït 'el millor Barça de la història des del punt de vista esportiu, econòmic i social'. I va advertir que, si s'aplicava el còmput global del seu mandat de set anys als comptes, el resultat era positiu, amb beneficis per al club. En la conferència de premsa, Sala Martín va exposar els principis i criteris econòmics que va aplicar la junta de Laporta, dels quals es desprèn el benefici d'11 milions d'euros, i els va contraposar als que ha aplicat la nova junta, segons la qual l'exercici de l'any passat es va tancar amb 79 milions d'euros. Vegeu el vídeo de la conferència de premsa, amb les intervencions de Laporta, Sala Martín i Oliver.

Sala Martín ja va respondre a les acusacions el mes de juliol passat, amb la publicació d'un article en què atribuïa la diferència dels comptes a les dates en què les dues juntes atribueixen els ingressos, pagaments i despeses. I afegia que aquesta podia ser una estratègia de la nova junta per atribuir-se uns millors balanços al juny que ve, amb els prop de setanta milions d'ingressos que no comptabilitza dins l'exercici anterior, i recuperar així la totalitat de l'aval de 60 milions que a final de temporada va dipositar a la Lliga.

Voluntat de perjudicar la seva carrera política

Laporta, que és candidat de Solidaritat Catalana a les pròximes eleccions parlamentàries, va dir: 'Els compromisos de Sandro Rosell i alguns partits polítics (que no va concretar) tenen per objectiu una evident voluntat de perjudicar la meva incipient carrera política... És força evident la voluntat de perjudicar-la i, per això, em difamen perquè en resti la sospita.' Laporta va dir que tenia prou energia per a combatre totes aquestes acusacions.

 

Men?ame