Montserrat Abelló i Moisès Broggi, Premis Nacionals a la Trajectòria Professional i Artística

  • Els guardons es lliuraran el 25 d'octubre a Manresa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.07.2008 - 11:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura ha distingit ‘ex aequo’ la poetessa Montserrat Abelló i el doctor Moisès Broggi amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística. Abelló rep el premi per ‘la seva obra com a traductora i poeta, que ha donat veu a la vida diària de les dones amb un llenguatge propi i l’ha convertit en un referent vital i artístic per als més joves’; i Broggi, ‘per la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social’.Amb noranta anys, Montserrat Abelló és autora de títols com ‘Vida diària’ (1963), ‘Foc a les mans’ (1990) o ‘Dins l’esfera del temps’ (1998), i també ha estat premiada aquest any amb el 40è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Llicenciada en Filologia Anglesa, també ha destacat com a traductora d’escriptores anglosaxones, com ara Agatha Christie, Iris Murdoch i Sylvia Plath, una de les seves poetes de capçalera, de qui ha traduït quatre llibres.

Moisès Broggi, que ha arribat als cent anys, va ser metge de les Brigades Internacionals durant la guerra del 36, ha treballat en l’estudi de l’anatomia quirúrgica i és membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual va ser elegit president el 1980, i cofundador de l’Associació Mèdica contra la Guerra Nuclear. Llicenciat en Medicina i especialitzat en cirurgia, el 1981 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Aquestes últimes setmanes s’han conegut altres Premis Nacionals de Cultura, com els d’Arquitectura, Arts Visuals i Disseny; els de Periodisme; i els de Literatura i de Còmic.

Els Premis Nacionals de Cultura es lliuraran el pròxim 25 d’octubre al Teatre Kursaal de Manresa. Van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938.

Enllaços
VilaWeb: La poeta Montserrat Abelló, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (18-6-08).
VilaWeb: Moisès Broggi, cent anys amb lucidesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any