Es mor el sociòleg Josep Vicent Marquès

  • Va ser un referent intel·lectual per al nacionalisme, l'esquerra alternativa, el feminisme i l'ecologisme valencià · La Universitat de València, el Bloc, Ca Revolta i la Intersindical, entre altres, expressen el seu condol

VilaWeb
Redacció
04.06.2008 - 20:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sociòleg i escriptor Josep Vicent Marquès ha mort avui a València. Marquès va ser un dels representants intel·lectuals de l’esquerra valenciana al llarg de diverses dècades destacant la seva miltància en grups nacionalistes clandestins com el Moviment Social-Cristià de Catalunya, Germania Socialista o el Partit Socialista Valencià. Vinculat des de sempre als moviments de l’esquerra antiautoritària ell va ser un dels introductors al País Valencià de l’activisme ecologista i també es va destacar un gran defensor de la igualtat de sexes. Josep Vicent Marquès va ser molt conegut pels seus articles de premsa i llibres, entre els quals destaca “País Perplex”, amb el qual va guanyar el Premi Octubre l’any 1974 i “No és natural”. En les eleccions de 1979 va ser candidat al Senat per una coalició de grups de l’esquerra valencianista. Marquès, que sempre va mantenir una actitud iconoclasta, va usar en campanya un lema que es faria popular: “ni fam, ni fum ni fem”.
L’enterrament es farà demà a les 15.30 hores al cementeri de València.Només saber-se la seva mort han estat diverses les organitzacions que han expressat el seu condol, començant per la Universitat de València – Estudi General, de la qual Marquès era professor.

La Intersindical Valenciana ha dit que “manifesta la seua tristesa per la mort de Josep-Vicent Marqués. Per Intersindical Valenciana, Marqués ha estat una figura clau en la lluita per l’alliberament nacional, social i de gènere al País Valencià. També en la defensa del territori davant l’especulació i la seua destrucció. En definitiva, un exemple de persona compromesa amb el seu poble i amb el seu País”.

També el Bloc Nacionalistà Valencià ha expressat el seu condol. La Secretària d’Organització i Portaveu de l’Executiva Nacional del Bloc, Pepa Chesa, ha expressat la “profunda tristesa” de la formació nacionalista per la desaparició de Josep Vicent Marqués, qui va ser guardonat amb el premi “Bloc d’Honor” del partit. La dirigent nacionalista ha dit que Marqués “ha estat una figura imprescindible per entendre el desenvolupament del valencianisme polític de la transició ençà” i ha destacat també el seu “ferm compromís amb el medi ambient, amb el feminisme i amb l’esquerra”.

També Ca Revolta ha emès un comunicat on diu que “Josep-Vicent estava mal en els darrers anys. El seu adéu ens deixa, tanmateix, una mica perplexos. Però una perplexitat activa, incisiva i iconoclasta”.

Acció Cultural del País Valencià també s’ha sumat al dol afirmant que els valencians perden “un home que ha estat referència durant dècades”.

Enllaços
Poder Obrer. Per un País Valencià Lliure i Socialista (Germania Socialista 1972)
Universitat de València: Mor el professor Josep Vicent Marquès

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any