Milers de manifestants tornen a dir no a la MAT a Perpinyà

  • Més de deu mil persones responen a la convocatòria de les plataformes antilínia · S'ha convocat una altra mobilització pel 30 de març a Girona

VilaWeb
Redacció
01.03.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre 10.000 i 15.000 persones han marxat pel centre de Perpinyà avui al matí contra la línia de molt alta tensió (imatges de la manifestació), convocades per les plataformes No a la MAT i No a la THT. La manifestació era encapçalada per molts col·lectius locals contraris al pas de la línia, seguits per un nombrós bloc de batlles i consellers nord-catalans, que han seguit la crida a mobilitzar-se del Sindicat de Batlles contra la MAT i del mateix batlle de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, a través d’aquest apunt al seu bloc.La manifestació, l’han tancat molts ciutadans, amb un gran grup d’habitants de la comarca del Vallespir.

Avui també eren a Perpinyà molts principatins. La plataforma No a la MAT, per exemple, ha noliejat una desena d’autobusos des de Barcelona, Vic, Figueres, Bescanó, Maçanet de Cabrenys, Canet d’Adri, Sant Gregori i Santa Coloma de Farners, entre més. I també s’han desplaçat fins a la capital del Rosselló dirigents d’ERC (Joan Puigcercós i Joan Puig) i d’ICV (Salvador Milà i Lluís Postigo).

Justament la propera mobilització dels moviments antilínia serà al Principat, concretament a Girona, el 30 de març.

Els arguments de les plataformes

Tant No a la MAT com No a la THT consideren que els governs espanyol i francès encara no han justificat la necessitat de construir una línia elèctrica de fins a 400.000 volts. A més, consideren que la tramitació del projecte incompleix la normativa europea, com per exemple en el tram que passa per Osona: diuen que encara no s’hi ha definit el traçat de la interconnexió, i ho interpreten com una forma de limitar l’àmbit d’actuació del mediador europeu, Mario Monti.

Monti encarrega un informe independent

Precisament, el col·lectiu No a la MAT va lliurar dimarts un informe amb el plec d’irregularitats que, segons l’entitat, han comès les administracions que impulsen el projecte. Per la seva banda, el mediador europeu sobre la MAT, Mario Monti, va anunciar que havia encarregat una auditoria independent sobre l’impacte que tindrà la línia a les regions afectades, directament o indirecta, per tal de formar-se’n una opinió pròpia, lluny de les visions dels governs francès i espanyol, segons que va dir.

Enllaços
Especial de VilaWeb: imatges de la manifestació.
Webs de No a la MAT i No a la THT.
Arxiu de VilaWeb TV: Noves línies d’alta tensió: necessitat o negoci?.
Blocs de MÉSVilaWeb: El Mont.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any