NotÝcies

Dissabteá 25.11.2006á 06:00

Aleksandr Litvinenko fou enverinat amb un element radioactiu

Troben nivells de radiaciˇ superiors als normals a tres indrets de Londres

Men?ame
 

Scotland Yard investiga la mort a Londres d'Aleksandr Litvinenko, l'ex-espia rus que va morir enverinat perquŔ investigava la mort de la periodista Anna Politk˛vskaia. Segons la policia, la seva mort va ser deguda a un element radioactiu anomenat Poloni-210, trobat a l'orina de Litvinenko. Scotland Yard ha confirmat que s'han observat nivells de radioactivitat superiors a l'habitual a casa de Litvinenko, a un restaurant de 'sushi' i en un hotel.

Al restaurant, Litvinenko s'hi havia reunit amb Mario Scarella, un professor italiÓ amb bons contactes en el l'espionatge. El mateix dia tambÚ es va entrevistar al Millenium Hotel amb dos homes de nacionalitat russa.

Acusaciˇ directa a Putin

En una carta p˛stuma llegida per un amic, l'ex-membre del KGB acusa directament el president rus, VladÝmir Putin, de l'enverinament. 'Pots tenir Ŕxit per fer-me callar, per˛ el silenci tÚ un preu. Ets tan bÓrbar com diuen els qui et critiquen', diu l'escrit.

El diari The Times publicava ahir una entrevista amb l'ex-espia, feta poques hores abans de morir. Scotland Yard investiga si l'ex-espia va ser vÝctima d'un enverinament desprÚs de reunir-se amb un contacte. Un contacte que, segons el diari Mail on Sunday, li devia fornir una llista de possibles assassins de la periodista russa Anna Politkˇvskaia. Tot apunta als serveis secrets russos com a responsables dels fets.

Mentrestant, el Kremlin ha lamentat la mort de Litvinenko i ha dit que investigar-la no pertocava pas al govern rus, sinˇ del britÓnic, atŔs que Ús a Anglaterra on s'ha fet l'enverinament.