Opinió

 

1/73>

Amadeu Carbó

05.02.2015

Cinc celebracions que no hauríem de menystenir

Som en un any de commemoracions importants. La cultura popular i tradicional catalana té motius de goig. El 2015, com aquell qui no vol la cosa i amb el reconeixement del govern de la Generalitat de Catalunya, se celebraran cinc efemèrides que entenc que no poden passar desapercebudes a ningú. La trajectòria dels personatges homenatjats i les raons de celebració són contundents.


Són commemoracions de pes:


—150 anys del naixement d'Enric Morera, músic, compositor i gran impulsor del cant coral.


—150 anys del naixement de Juli Soler i Santaló, enginyer i excursionista, animador del Centre Excursionista de Catalunya i fotògraf.


—125 anys del naixement de Joan Amades i Gelats, folklorista, de formació autodidàctica; des del 1915 fins a la seva mort desplegà una intensa activitat en l'estudi i la replega de material folklòric català.


—100 anys de la mort de Cels Gomis i Mestres, insigne folklorista.


—100 anys de la creació de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, iniciativa de Tomàs Carreras, amb la col·laboració de Josep M. Batista i Roca i de nombrosos historiadors, etnòlegs, folkloristes, literats, excursionistes i religiosos de l'època.


Absolutament cap de les propostes no és menor i totes reclamen que esmercem esforços extraordinaris a celebrar-les com cal. Per això l'Associació Cultural Joan Amades vol interpel·lar al teixit associatiu del país dedicat a la Cultura Popular i Tradicional. Proposa que les entitats, federacions, organitzacions, etc. facin seva l'efemèride dels 125 anys del naixement de Joan Amades i Gelats. Vol esperonar que arreu es programin activitats i actes locals d'homenatge amb el propòsit d'abastar tot el territori del país. Per aquest motiu fa una crida específica que podeu llegir ací.


Les entitats i les federacions de cultura popular i tradicional tenen al davant l'oportunitat de fer un homenatge a qui de manera silenciosa i efectiva va contribuir a salvaguardar una part de vital importància de la nostra identitat. Amades va rescabalar de l'oblit la tradició oral, costums, pràctiques festives, oficis, vocabulari, dites, danses i tantes i tantes coses més. Les seves recerques i la seva obra immensa ens les va llegar a nosaltres i han esdevingut un preuat tresor que ens han ajudat col·lectivament a reconstruir-nos i reinventar-nos com a poble. Han estat un referent absolut en matèria festiva i tradicional.


Tanmateix, cal que la crida a homenatjar-lo es faci extensiva també a més col·lectius. Amades, com més prohoms importants per a la col·lectivitat del país, ha de ser present en els temaris d'ensenyament, ha de ser objecte de programes generalistes de ràdio i televisió, ha d'aparèixer a la premsa escrita. Així, només així, fent-lo conèixer i agraint-ne l'esforç titànic, li tornarem una part petita d'allò que ens ha llegat.


Més informació de les cinc celebracions.


Més informació de Joan Amades i del 125 anys del naixement.

Editorial