Opinió

 

1/73>

Mariano Ferrer

20.10.2011

Mariano Ferrer: 'Ara vindrà la vomitera de tots els qui han viscut del conflicte'

Per fi podrem viure en aquest país sense l'amenaça d'ETA, i totes les persones que durant tants anys han viscut amb aquest temor ara es podran sentir lliures. Anunciant 'el cessament definitiu de l'activitat armada' ETA es renta la cara: atribueix a la seva pròpia història el fet de poder acabar ara sabent que, la lluita pels objectius polítics que tenia, l'ha feta seva la societat basca. Com que la societat basca ara se sent amb força per tirar-los endavant, li ha dit que ja era hora de deixar la lluita armada.

Si la manera d'acabar d'ETA és que faci el seu relat, que el faci. A mi, no m'importa. Sé que hi ha molta gent que aprecia tant la pròpia altura moral que no està disposada a admetre res que no sigui la justícia divina. Per ells, no n'hi ha prou que ETA s'acabi, ans fa falta que demani perdó, admeti la culpa i es declari derrotada. Bé, jo sóc dels qui creuen que en aquest món no hi ha res perfecte. Tenim polítics corruptes, jutges arbitraris i vivim en aquesta societat democràtica imperfecta. Per això podem aconseguir una pau imperfecta, si així hi ha pau.

Ara haurem de pair-ho. De primer vindrà la 'vomitera' de tots els qui han viscut del conflicte, que són molts. De fet, hi ha gent que sembla que no volia que el conflicte s'acabés, sia per interessos econòmics, sia per interessos polítics. És evident que per determinades mentalitats espanyoles, una ETA debilitada amb capacitat escassa d'actuació era un mal menor, en comparació amb una societat basca que per la via civil demana la independència.

En aquest sentit, em penso que el comunicat és susceptible de crítica, però també crec que el bé és superior al mal que implica. En conseqüència, ara hi haurà un període en què alguns faran escarafalls i després, de mica en mica, s'anirà racionalitzant el debat i començarem a pensar que el cas basc, que era un cas terrible, per l'amenaça d'ETA, haurà passat a ser un cas políticament difícil, per les aspiracions que hi ha al país sobre les formes de relació amb Espanya. Es podrà viure. Això no vol dir que la situació serà pacífica, en el sentit de conflictiva, però això arribarà. De moment, si més no, hem de gaudir, perquè sembla que això ja s'ha acabat.

Mariano Ferrer, periodista i analista basc i un dels fundadors del diari Egin.

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial