Un informe acadèmic defensa que la legislació de la UE avala el dret d’autodeterminació de Catalunya

  • Diu que la llei del referèndum s'ajusta a la legalitat internacional i que el govern té legitimitat per a aplicar la llei de transitorietat en cas de victòria del sí l'1 d'octubre

VilaWeb
Redacció
01.09.2017 - 11:15
Actualització: 01.09.2017 - 20:27

Un informe acadèmic encarregat pel govern afirma que la legislació de la Unió Europea i el dret internacional avalen el dret d’autodeterminació, i també destaca que el govern té legitimitat per a aplicar la llei de transitorietat després de l’1-O en cas de victòria del sí. A més, defensa que la llei del referèndum compleix els requisits legals internacionals.

El departament d’Afers Exteriors ha enviat l’estudi a les cancelleries internacionals. ‘La legislació europea no prohibeix als pobles europeus l’exercici del dret d’autodeterminació. Ben al contrari, la legislació europea reconeix aquest dret i fins i tot l’encoratja en els tractats de la Unió mitjançant les seves disposicions i la pràctica dels estats membres i les institucions de la UE’, diu.

L’informe es titula ‘La legitimitat del dret de decidir de Catalunya’, i la Generalitat va encarregar-lo als acadèmics Nicolás Levrat (Universitat de Ginebra), Sandrina Antunes (Universitat de Minho), Guilleume Tusseau (Sciencies Po) i Paul Williams (American University). El punt de partida de l’estudi és el reconeixement de Catalunya com a nació i, en conseqüència, el seu dret d’autodeterminació.

L’estudi també recorda que la meitat de referèndums d’autodeterminació que hi ha hagut al món des de 1991 (vint-i-set) s’han fet sense acord amb l’estat matriu. Finalment, recorda que aquest dret no es restringeix només a les colònies –tal com addueix l’estat espanyol– i que la constitució espanyola obliga el govern espanyol a acatar la legislació internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any