Quins són els països més fràgils dels món?

  • Somàlia, Sudan del Sud i la República Centreafricana són els tres més fràgils de tots

ue
Europa Press
01.07.2016 - 22:00
Actualització: 02.07.2016 - 16:48

‘Els estats dèbils o fallits suposen un repte per a la comunitat internacional’. Sota aquesta premissa el Fund for Peace (Fons per a la Pau, FFP) elabora des de fa dotze anys l’índex dels estats fràgils. Analitzen la situació de 178 països basant-se amb els seus nivells d’estabilitat i les pressions que afronten.

L’objectiu d’aquest informe, elaborat per la plataforma d’anàlisis Conflict Assessment System Tool (CAST) del Fons, vol ser una eina que permeti posar en relleu no només les pressions normals que experimenten tots els països, sinó també identificar quan aquestes pressions empenyen a convertir un país en un estat fallit.

Ja que vivim en un món interconnectat, les pressions sobre un país fràgil poden tenir greus repercussions no només per aquest país i els seus ciutadans, sinó també pels seus veïns i altres països en altres parts del planeta, adverteix l’informe, incidint en què les línies de divisió sorgeixen per motius com l’idioma, la religió, la casta o la zona d’origen i poden generar conflictes.

Segons l’opinió dels autors de l’índex, les raons per la debilitat i el fracàs d’un estat són complexes però no impredictibles, cal seguir de molt aprop les condicions que contribueixen a la fragilitat i estar preparats per actuar. En l’elaboració de la classificació, el Fons per a la Pau analitza milions de documents cada any amb l’objectiu d’extreure dades que permetin puntuar els països segons els indicadors polítics, socials i econòmics i més d’un centenar de sub-indicadors.

El 2016, 78 països van millorar la seva puntuació, 77 el van empitjorar i 23 no van registrar canvis. Aquest resultat és pitjor que el de l’any anterior quan fins a 108 països van millorar i només 52 van empitjorar.

Segons el Fons per a la Pau, la situació actual és molt preocupant, començant per la crisi de refugiats a Europa i passant pels conflictes a Síria, Iemen i Líbia, com també l’amenaça que suposen en diversos països les organitzacions com Estat Islàmic o Boko Haram.

El llistat de països més fràgils l’encapçala Somàlia i continua amb Sudan del Sud, República Centre-africana, Iemen, Sudan, Síria, Txad i República Democràtica del Congo, països que es consideren que estan amb una alerta molt alta. Els segueixen Afganistan, Haití, Irac, Guinea, Nigèria, Pakistan, Burundi i Zimbawe amb una alerta alta.

L’altra cara de la moneda és Finlàndia, país el qual l’índex qualifica de molt sostenible’ i al que segueixen Noruega, Nova Zelanda, Dinamarca, Suïssa, Austràlia, Irlanda, Suècia, Islàndia i Canadà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any