Apunts per un Sant Jordi pirinenc

VilaWeb
Redacció
22.04.2002 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest passat diumenge es va presentar a Arcavell el llibre “Les Cobles del Peirot. Cançó de denúncia del centralisme borbònic al Pirineu. Segle XVIII”, escrit per l’etnomusicòleg Artur Blasco. Es tracta del quart volum de la col·lecció “A peu pels camins del cançoner”, que editen el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i el Centre Artesà Tradicionarius. El llibre recull 125 cobles, amb un total de més de mil versos. Les primeres cobles del Peirot van ser escrites (segons treball documental realitzat per l’escriptora andorrana Rosalia Pantebre) per mossèn Anton Julià Gelabert Isern, nascut l’any 1732 a cal Vidal d’Arcavell. Després, la gent de diversos indrets del Pirineu hi va anar introduïnt, de manera anònima, noves estrofes.

També es va presentar el passat divendres a la Seu el primer dels tres volums de l’obra “Alt Urgell. Una visió de conjunt”, que recull un rigorós i exhaustiu estudi sobre diversos aspectes de la comarca. Aquest primer volum tracta els apartats “medi físic”, a càrrec de Gemma Escribà i Pilar Pérez, “geografia humana”, del que són autors Jordi Nistal i Ricardo Calvo, i llengua i literatura, exposat per Rosa Bullich. En els volums successius es tractarà de l’art i de la història. L’edició de l’obra és una iniciativa del Centre de Recursos Pedagògics Alt Urgell-Cerdanya i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la col·laboració de Caixa Catalunya i la Cooperativa Cadí. En són els coordinadors Elvira Gené, Isidre Domenjó i Isabel Rodríguez.

Aquest dilluns es presentarà a la seu del Consell Comarcal de l’ALt Urgell el llibre de poesia “Memòria de les pedres”, de Joan Graell, el catàleg d’escriptors de l’Alt Urgell i la publicació “Creatius”.

Per Sant Jordi, de 6 a dos quarts de 8 de la tarda, signaran els seus llibres al passeig Joan Brudieu de la Seu els escriptors Artur Blasco, Andreu Escales, Joan Graell, Joan Obiols i Albert Villaró.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any