Una concentració clamarà justícia pels ‘Onze del Raval’

  • Una de les reclamacions és l'alliberament de Maroof Ahmed

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es farà una concentració per a reclamar justícia per als ‘Onze del Raval’. Serà a les 19.30 a la Rambla del Raval. Aquests ciutadans d’origen paquistanès i indi van ser condemnats el 2009 a penes de sis anys a vuit anys de presó, acusats de formar part d’una cèl·lula gihadista que volia atemptar al metro de Barcelona. Ara, al cap de sis anys, El Periódico ha destapat que tot havia estat un muntatge. La concentració d’avui és un clam contra la injustícia: es demana que les famílies dels condemnats siguin indemnitzades, que els qui van ser deportats puguin tornar i, sobretot, que sigui alliberat Maroof Ahmed Mirza, l’únic de tots onze que encara és a la presó.

La investigació feta per El Periódico i publicada el cap de setmana demostra que el testimoni que va fer que els empresonessin, Asim Iqbal, mentia i era un confident de la policia espanyola. Fou ell qui acusà els detinguts de formar part d’una confusa cèl·lula gihadista que digué que volia atemptar al metro de Barcelona. La inconsistència de les proves era absoluta. Tota l’operació es va basar en la paraula d’aquest home. Aleshores no se sabia que Iqbal era un confident de la policia, sinó que es va presentar al jutge com un ‘terrorista penedit’.

El paper dels mitjans

L’observatori Mèdia.cat va denunciar el tractament del cas en alguns mitjans. Molts donaven per fet que el grup era una cèl·lula terrorista, però ni tan sols s’havia fet cap judici. La majoria de mitjans es van abocar a difondre la versió oficial dels fets, fins i tot El Periódico, que va publicar la portada que us oferim a continuació, en la qual informava de la possibilitat real que s’hagués produït un atemptat el 19 de gener. Aquell mateix dia VilaWeb va publicar aquesta anàlisi de les filtracions i posà en relleu les enormes inconsistències del procediment judicial.

Amb les dades que hi havia damunt la taula, es feia evident que tot plegat era un muntatge policíac, com va denunciar en una entrevista en vídeo a VilaWeb Sebastià Salellas, advocat dels detinguts. Tota la comunitat paquistanesa de Barcelona també va fer pinya entorn dels acusats i va negar qualsevol intent d’atemptat. Al cap d’un any de les detencions els dirigents de la comunitat paquistanesa van fer unes declaracions a VilaWeb refermant que l’operació era un muntatge.

Malgrat l’evidència, l’Audiència espanyola va condemnar a penes de sis anys a vuit de presó els onze detinguts. Després de complir la condemna, els qui no tenien nacionalitat espanyola van ser expulsats, tal com s’explicava en aquest article de la Directa, un altre mitjà que es va distingir en la denúncia del cas. Benet Salellas i David Fernàndez van publicar el llibre ‘Rastres de Dixan’, una completa dissecció de les incongruències del cas.

L’etiqueta #Justicia11delRaval aplega els piulets sobre la concentració que es farà avui al vespre:

Tuits sobre #Justicia11delRaval

Editorials de VilaWeb criticant les detencions:

Així no (24-1-2008)

Això que anomenem democràcia (11-2-2008)

Salellas (29-5-2008)

Allò que calla el diari ‘El País’ (19-9-2008)

Avui 366 dies (20-1-2009)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any