Mequinensa homenatja a Jesús Moncada en el desè aniversari de la seva mort

  • Avui s’instal·la una placa commemorativa on hi havia la casa de l'escriptor · També es faran diverses activitats culturals per recordar la seva figura

VilaWeb
Redacció
13.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Jesús Moncada va morir a Barcelona el 2005 i, deu anys després, la seva localitat natal, Mequinensa, recorda la seva figura. Avui es faran diversos actes literaris i es descobrirà una placa al solar que ocupava la que fou casa seva al ‘poble vell’ de Mequinensa. La placa porta escrit un text inèdit, escrit pel mateix Moncada i que va ser descobert per la seva germana després de la mort de l’autor.

L’objectiu de la jornada, a més de recordar l’escriptor, és posar en valor el ‘poble vell’, l’antic nucli urbà de Mequinensa que va desaparèixer per la construcció de l’embassament de Riba-roja. L’acte s’iniciarà a les 19.00 al solar que ocupava la casa familiar de Moncada, on es descobrirà una placa en la qual podrà llegir-se l’epitafi “Per a escriure a la porta de la ca meua” dedicat “A qui vingui a enderrocarla”. Aquest text inèdit, escrit per l’autor per ser penjat a la porta de la seva casa abans que fos derrocada, va ser descobert per la seva germana Rosa María després de la mort de Jesús Moncada, entre els documents que guardava l’escriptor.

Després de descobrir la placa, es durà a terme una lectura i una teatralització de textos de l’autor a càrrec del taller de lectura de l’Associació La Dona i del grup de teatre Garbinada. L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Mequinensa, estarà conduït per membres del grup d’investigació Coses del Poble i comptarà amb les actuacions de la Rondalla del Poble, el cor de Mequinensa i l’orquesta Camerata Adagio.   

Jesús Moncada

Jesús Moncada va néixer a Mequinensa l’1 de desembre del 1941 i va morir a Barcelona el 13 de juny del 2005. La seva obra va més enllà de la narrativa i explora disciplines com ara la pintura i la fotografia, una àrea, que juntament amb l’escriptura, li va permetre salvaguardar la memòria de la desapareguda Mequinensa. Moncada, autor d’obres com ara ‘Cafè de la granota’ o ‘Camí de sirga’, va rebre, entre altres premis, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2001.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any