S’ha mort la periodista i escriptora Margarita Rivière

  • A causa d'una insuficiència pulmonar

VilaWeb
Redacció
29.03.2015 - 19:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La periodista i escriptora barcelonina Margarita Rivière s’ha mort a setanta anys a Barcelona. Segons que han avançat els diaris La Vanguardia i El País, on havia treballat, ha tingut una insuficiència pulmonar. La periodista va dirigir l’Agència EFE a Catalunya entre els anys 1988 i 1992.

Margarita Rivière va escriure molts articles d’opinió, els últims a El País, i més d’una trentena de llibres. El darrer es deia ‘Clave K’ i parlava sobre el poder a Catalunya.

Va ser cap de redacció de ‘Dossier Mundo’ fins el 1974. També va treballar com a cap de la secció de cultura al Diario de Barcelona fins el 1978 i va tenir el mateix càrrec a El Periódico de Catalunya fins el 1988. Posteriorment va ser directora d’EFE a Catalunya entre els anys 1988 i 1992.

De la seva faceta de periodista, es va destacar en l’entrevista. El llibre titulat ‘Entrevista’ agrupa algun dels seus treballs, que havia publicat en mitjans com ara El País, El Periódico i La Vanguardia, on feia l’entrevista diària de la contraportada.

A banda, va crear la revista Qué leer i que va dirigir col·leccions d’assaig com ‘El circulo cuadrado’, a Plaza y Janés. De fet, Margarita Rivière fou una reconeguda assagista especialitzada en comunicació de massa, tendències i moda com a sistema comunicatiu. El 1992 va ser guardonada amb el premi Espasa d’assaig per l’obra ‘Lo cursi y el poder de la moda’. Entre les seves obres, es destaquen assaigs sobre problemes relacionats amb la dona, com ara ‘El mundo según las mujeres’. Entre la trentena de llibres que va publicar també sobresurt ‘El malentendido. Cómo nos educan los medios’, ‘La década de la decadencia’, ‘Crónicas virtuales’, ‘Periodistas’ i ‘El segundo poder’.

El 2007 fou guardonada amb el premi Trajectòria Europeista, que atorga el Patronat Català Pro-Europa i l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any