CiU i ERC avisen el PP que no frenarà les estructures d’estat amb la impugnació del pressupost

  • El PP aconsegueix ajornar l'aprovació dels comptes del 2015 portant-los al Consell de Garanties Estatutàries

VilaWeb
Redacció/ACN
03.02.2015 - 13:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP ha decidit, finalment, de portar el pressupost del 2015 de la Generalitat i la llei de mesures fiscals i financeres al Consell de Garanties Estatutàries. Això farà ajornar l’aprovació del pressupost ben bé un mes. Els populars justifiquen la mesura perquè volen impedir que s’aprovin uns comptes, que compten amb el suport de CiU i d’ERC, que preveuen la construcció d’estructures d’estat. Tant el pressupost com la llei de mesures s’havien de votar i aprovar previsiblement en el ple que comença demà, però la petició de dictamen ajorna el tràmit parlamentari i, conseqüentment, l’entrada en vigor. Ara, el Consell de Garanties haurà de dictaminar en un termini màxim d’un mes, i això endarrereix la votació al pròxim ple, d’ací a dues setmanes, o al següent, d’ací a un mes.

Amb tot, el govern continuarà preparant les estructures d’estat pactades entre CiU i ERC. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha criticat que el PP hagi endarrerit el procés, però ha subratllat que ‘les estructures d’estat no depenen de la llei d’acompanyament’. ‘Ja s’hi està treballant i ho seguirem fent’, ha garantit durant una conferència de premsa al parlament. Des de la federació nacionalista s’ha lamentat la ‘politiqueria’ dels populars, als que Turull ha definit com ‘el servei de majordomia’ del govern espanyol.

Per la seva banda, el portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, ha dit que ajornar l’aprovació del pressupost en cap cas paralitza el procés sobiranista ni la construcció d’estructures d’estat perquè això ‘no pertany a cap partit polític sinó a la gent’. Els republicans han avisat que aturar-ne, i per tant retardar-ne, l’aprovació com a molt un mes té conseqüències socials per a ciutadans en situació de pobresa energètica, o sol·licitants de rendes mínimes, de dependència o ajudes a l’habitatge, entre d’altres. A més, ha acusat el PP d’actuar amb ‘filibusterisme parlamentari’ perquè porta ara al Consell de Garanties unes propostes que no va esmenar al seu moment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any