Mas convoca demà Junqueras, Forcadell, Casals i Vila d’Abadal

  • Junqueras deixa clar que ERC accepta 'fil per randa' una de les proposta presentades per Mas

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN / Redacció
13.01.2015 - 09:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat la reunió amb Oriol Junqueras (ERC), Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Josep Maria Vila d’Abadal (AMI) demà per enllestir l’acord sobre l’avançament d’eleccions, segons ha pogut saber Rac1. Mas compareix avui per a donar compte de l’últim any de govern. I podria ser l’última compareixença d’aquesta legislatura si finalment CiU i ERC acaben segellant l’acord per a convocar eleccions avançades amb l’objectiu de decidir sobre la independència de Catalunya a final del mes de març. Aquestes últimes hores s’han anat movent les peces d’aquesta llarga partida i ara sembla que l’acord serà realitat aquesta setmana mateix. Malgrat la tibantor entre uns i altres, ahir ERC deixava clar que acceptava una de les propostes de Mas.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, responia Convergència amb un piulet: ERC acceptava la proposta formulada per les entitats sobiranistes perquè hi hagués llistes independentistes separades en unes eleccions avançades, però que sigui la d’Artur Mas la que aplegui els representants de la societat civil. ‘Hi insistim: ERC accepta fil per randa la proposta d’acord de les entitats, que vam rebre escrita de pròpia mà pel mateix president. Som-hi!’, va piular Junqueras.

Abans, la portaveu de CDC, Mercè Conesa, havia demanat al president d’ERC que fes també ‘cessions importants’ per arribar a un acord. Va lamentar que ERC es referís al pacte parlant d’imposició o d’acatar les condicions d’Artur Mas. Insistia a demanar que tinguessin cura amb el llenguatge, i va recordar que no eren condicions de Mas ni de CDC, sinó que venien d’una proposta de la societat civil. Per tot plegat, va dir a Junqueras que no parés més d’acord als mitjans i el portés a la mesa de negociació.

Ben aviat hi hauria d’haver aquesta reunió entre Mas, Junqueras i representants de la societat civil, per tancar definitivament l’acord. Una volta confirmat, el president podria tornar a comparèixer, entre demà i divendres. El termini s’acaba. L’ANC va posar el 15 de gener de límit per a comprovar si l’acord era possible i el conseller Francesc Homs va dir que dijous o divendres s’anunciarien les decisions sobre les eleccions.

D’ací ve que s’hagin intensificat les reunions i els contactes previs. Per exemple, Artur Mas es va reunir ahir a migdia amb el president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, amb el coordinador general de CDC, Josep Rull, i amb el vice-secretari general de Coordinació Institucional, Lluís Corominas. Tot esperant un acord amb ERC sobre la possibilitat de convocar eleccions al parlament, els màxims dirigents de CiU es van trobar al Palau de la Generalitat.

ERC: ‘Ens imposen condicions il·legítimes, però les acatem’

Al matí, el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, havia parlat de la imminència d’un acord amb CiU. En una entrevista a TV3 va dir: ‘L’acord s’hauria pogut tancar aquest cap de setmana si no hi hagués hagut la manifestació de París. Estem pendents de l’agenda del president Mas.’ Però va deixar clar que trobaven injusts els termes de la negociació amb Mas: ‘Ens imposen condicions que no són legítimes. Però les acatem perquè volem la independència.’

Salvadó va dir que estaven cansats d’un allargament de negociacions que havia acabat esgotant totes dues parts. ‘Ens havíem compromès a tancar l’acord abans del 15 de gener amb les entitats de la societat civil; el 15 de gener és dijous’, afegí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any