La CUP reclama eleccions immediates, sense llista única i de caràcter plebiscitari i constituent

  • David Fernàndez: 'La pluralitat i la riquesa del país no hi caben en una llista única' · Convida Procés Constituent a formar-ne part

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2015 - 19:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat avui una proposta per a articular una candidatura àmplia independentista i anticapitalista per a les eleccions avançades al Parlament de Catalunya. Una de les intervencions destacades ha estat la del diputat de la CUP, David Fernàndez, que ha fet un discurs enèrgic i de lluita on ha reclamat eleccions immediates per a materialitzar un mandat democràtic per la independència. 

Fernàndez ha dit que les eleccions cal que tinguin un caràcter plebiscitari perquè ‘la pluralitat i la riquesa del país no hi caben en una llista única’ i també un caràcter constituent. A més, el diputat de la CUP ha defensat una candidatura rupturista. ‘No hi ha alliberament nacional sense alliberament social i no hi ha alliberament social sense el nacional’, ha dit.

A mes de David Fernàndez, a l’acte hi ha intervingut l’activista social Gabriela Serra, el periodista Antonio Baños, l’economista i pastisser Josep Manel Busqueta i l’advocat Vidal Aragonès, entre més. Tots han estat els encarregats d’explicar la proposta estratègica de la Crida Constituent, des del Casino de l’Aliança del Poblenou. A banda aquests cinc participants, hi ha hagut actuacions musicals de Borja Penalba, Tomás de los Santos i David Caño; Enric Cassasses i Meritxell Gené; i Joan Sebastià Colomer.

La voluntat de la CUP és de confegir ‘una candidatura excepcional per la ruptura a les pròximes eleccions’. La CUP ja va deixar clar que no entraria en la candidatura unitària que proposava Artur Mas, i va bastir una iniciativa pròpia, basada en deu punts que va acordar amb organitzacions de l’esquerra independentista, anticapitalista i ecologista i amb l’espai Crida Constituent. Aquesta proposta l’adreça a Procés Constituent, a qui convida obertament a sumar-s’hi.

A final de desembre, el diputat de la CUP Quim Arrufat va destacar la importància que Procés Constituent passés d’observador a impulsor actiu de la proposta: ‘La seva implicació pot tenir un efecte multiplicador en la suma de sectors socials i polítics favorables a una proposta de ruptura’, va dir. Efectivament, la CUP demana eleccions anticipades tan aviat com sigui possible per proclamar la independència i iniciar un procés constituent.

Els deu punts

En una conferència de premsa abans de Nadal, l’activista tarragonina Laia Estrada va ser l’encarregada de presentar l’acord polític de deu punts, que inclou un esbós de full de ruta per a proclamar la independència i començar un procés constituent de caràcter popular i de base per a construir una nova República Catalana.

Vegeu el document complet dels deu punts de l’acord polític.

La CUP defensa un marc de relacions internacionals basat en la solidaritat, la pau i la plena sobirania dels pobles, i vol bastir una alternativa a l’OTAN, la Unió Europea i l’FMI. L’acord conté mesures per a obrir un procés de ruptura anticapitalista contra el control financer i especulatiu de l’activitat econòmica, a favor de la classe treballadora i en defensa dels drets socials i ecològics. Per aquest motiu defensa que no es pagui el deute ni els interessos mentre hi hagi necessitats socials a cobrir. També proposa un pla de xoc per a revertir les retallades i les privatitzacions, per activar l’economia social, cooperativa i ecològica i per lluitar contra la corrupció i el frau fiscal. Aquest pla inclou l’aturada immediata dels desnonaments i els acomiadaments, a més de la suspensió de les lleis estatals de reforma laboral, de reforma de les pensions i d’estrangeria, que són causa de precarietat i d’exclusió política i social. S’hi defensa una societat no patriarcal, amb igualtat entre homes i dones, que garanteixi polítiques feministes i d’alliberament gai i lèsbic. A més, les organitzacions signants han acordat de no endeutar-se amb cap entitat financera i han fixat una limitació temporal i salarial per als càrrecs electes i per als qui treballin per la candidatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any