Qui són Said i Chérif Kouachi, els sospitosos de l’atac al Charlie Hebdo?

  • Chérif va ser a la presó acusat de terrorisme i Said va ser al Iemen, on va rebre entrenament

VilaWeb
Redacció
09.01.2015 - 15:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els germans Said i Chérif Kouachi són els principals sospitosos de l’atemptat contra Charlie Hebdo. Tenen 34 i 32 anys, respectivament, i tenen la ciutadania francesa. Segons USA Today, ambdos van retornar de Síria a l’estiu. Abans, Chérif va ser a la presó acusat de terrorisme i Said va ser al Iemen rebent entrenament. Des de l’atac, dimecres, han estat fugint de les forces de seguretat. Ara es troben dins d’una empresa, a una zona industrial, encerclats per la policia i amb un ostatge. 

El germà gran, Said, va viatjar al Iemen el 2011 com a membre afiliat a Al-Qaeda. Allà hi va rebre entrenament en l’ús d’armes de foc i també en confecció de bombes. Abans de l’atemptat de dimecres a la revista satírica no havia estat condemnat per cap crim. La policia el va interrogar durant la investigació del seu germà, el 2005, però el va deixar lliure.

Segons el ministre de l’Interior francès, Said va viure a Reims, al nord de França, però sembla que feia temps que era a la zona perquè l’imam de la mesquita de Gennevilliers, on vivia Chérif i on acostumaven a anar els dos germans, va explicar que no apareixien pel temple des de feia, com a mínim, dos anys. 

Said va ser el germà que va deixar el seu carnet d’identitat al vehicle que van abandonar després de fugir de París dimecres. 

Com Chérif Kouachi va caure a la xarxa del gihadisme

El germà petit, Chérif Kouachi, va participar en un reportatge d’investigació de la televisió France 3 el 2005. S’hi explicava que Kouachi era un jove que tenia les aficions pròpies dels nois del seu barri: el rap, ‘viure la vida’ i empaitar noies de la seva edat. En canvi, no tenia pas gaire tirada a anar a la mesquita. De sobte, tot va canviar quan un ‘emir’, Farid Benyettou, va posar-s’hi en contacte i el va atreure cap a una interpretació extrema de l’islam. Benyettou formava part d’una xarxa que captava joves per enviar-los a l’Irac a lluitar a les files de la branca iraquiana d’al-Qaida, dirigida en aquell moment per Abu Mussab al-Zarqauí.

Benyettou va explicar a Kouachi els ‘beneficis dels atemptats suïcides’. Li va dir que les escriptures sagrades deien que era bo morir en martiri. Segons el reportatge, el jove es va convèncer ràpidament i va començar un entrenament per a la guerra. D’entrada va fer-ho de manera informal: corrent als parcs i fent exercici físic. Aviat va tenir contacte amb una persona que li va ensenyar com funcionava un kalàixnikov.

En el moment de l’emissió del reportatge, el 2005, Kouachi estava detingut juntament amb l’emir que l’havia captat. Havia estat interceptat abans de ser enviat a Síria i a l’Irac. El 2008 va ser condemnat a divuit anys de presó.

Vegeu a continuació, els fragments del reportatge on sortia Kouachi (en francès):

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any