Primeres obres del colossal canal interoceànic de Nicaragua

  • Crítiques i dubtes per una obra que s'ha de construir en una zona afectada per greus fenòmens meteorològics i amb gran activitat sísmica

VilaWeb
Redacció
21.12.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’empresa xinesa HKND ha de començar a construir avui un port provisional a la desembocadura del riu Brito, a la costa pacífica nicaragüenca. Aquesta obra és una ínfima part d’un projecte colossal, un canal interoceànic que ha d’unir l’Atlàntic i el Pacífic pel mig de Nicaragua, i que té el suport decidit del govern del Front Sandinista. Per a construir els 278 quilòmetres del canal, tres vegades més llarg que no el de Panamà, caldran cinquanta mil obrers sobre el terreny, almenys durant cinc anys, i els plans inclouen dos ports, una línia fèrria i un aeroport, un oleoducte, un llac artificial, una zona de lliure comerç i un complex turístic, a més de fàbriques d’acer i ciment, carreteres… (infografia)

Segons les previsions del consorci xinès HKND, s’hauran de remoure entre 4,5 milions i 5 milions de metres cúbics de terra amb un cost total de 50.000 milions de dòlars. Pel govern de Daniel Ortega, la megaobra aportarà molts beneficis econòmics al país i ajudarà a posar fi a la pobresa extrema i la desocupació.

Però d’ençà que es va anunciar el projecte, el juny del 2013, el gran canal de Nicaragua també ha suscitat molts dubtes. D’una banda es qüestiona la poca experiència de Wang Jing, l’home de negocis desconegut al capdavant d’HKND, en projectes d’aquesta mena. Perquè la infrastructura no sols és un desafiament per a l’enginyeria quant a dimensions, sinó també per la situació geogràfica: el canal es construirà en un dels països del món més afectats per fenòmens hidrometeorològics i sísmics. Nicaragua és propensa a terratrèmols, tsunamis, ciclons, sequeres, inundacions i erupcions volcàniques. Per això els EUA ja van desestimar de fer-hi el canal interoceànic fa un segle i van construir-lo a Panamà. Segons dades de l’Institut Nicaragüenc d’Estudis Territorials (Ineter), en poc més d’un segle han tingut una seixantena de ciclons i dos grans huracans com el Roxanne (1995) i el Mitch (1998), que van causar milers de víctimes i grans pèrdues materials. A més, cada any s’hi compten no pas menys de dos mil terratrèmols i hi ha tretze volcans actius.

Les protestes també es concentren en les conseqüències de l’obra sobre la població local i el medi natural, com el Gran Llac de Nicaragua. Els residents de la zona per on passarà el canal temen els perjudicis que pot tenir la concessió del govern a HKND per a ocupar les terres que calgui durant mig segle, termini prorrogable cinquanta anys més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any