El Parlament Europeu, a favor del reconeixement de l’estat palestí

  • La justícia europea anul·la la inclusió d'Hamàs en la llista de grups terroristes

VilaWeb
Redacció
17.12.2014 - 14:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeuha donat suport avui al reconeixement de l’estat palestí en una resolució conjunta que ha tingut 498 vots a favor, 111 contraris i 88 abstencions. ‘El text ha estat pactat entre populars, socialistes, liberals i verds i insta a avançar en les negociacions de pau amb els israelians com a pas previ al reconeixement de l’estat palestí, que no demana directament. Així, la resolució ‘dóna suport en principi al reconeixement de l’estat palestí i la solució de dos estats, i considera que això hauria d’anar acompanyat de negociacions de pau, que han d’avançar’. Un text de mínims que evitar de demanar explícitament el reconeixement de l’estat palestí.

Tot i que els socialistes, els verds i l’Esquerra Unitària volien que es demanés el reconeixement de Palestina com a estat, finalment, i després de mesos de debat, els populars han aigualit el text.

El govern de Suècia ja ha reconegut l’estat palestí, i els parlaments del Regne Unit, l’estat francès, Irlanda i l’estat espanyol han aprovat resolucions demanant-ne el reconeixement.

La justícia europea anul·la la inclusió d’Hamàs en la llista de grups terroristes

D’una altra banda, avui mateix la justícia europea ha anul·lat la decisió que la UE va prendre el 2003 d’incloure a l’organització Hamàs dins de la llista de grups terroristes. El tribunal considera que la mesura no es va basar ‘en fets examinats per les autoritats nacionals competents, sinó sobre imputacions factuals ontingudes de la premsa i d’internet’. La inclusió en aquella llista implicava la congelació dels fons atribuïts a Hamàs i el vet als seus membres d’entrar en territori de la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any