El despropòsit de la mesura de Wert al País Valencià: Vint-i-cinc casos

  • Mentrestant, milers de xiquets continuen sense poder-se inscriure en la línia en català

VilaWeb
Andreu Barnils
12.12.2014 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al País Valencià, segons dades d’Escola Valenciana, el 33% dels alumnes estudien en català i el 67% en espanyol. Aquests són els percentatge en cadascuna de les dues línies d’ensenyament. Doncs, tot i amb aquestes dades eloqüents, el Ministeri d’Educació espanyol informa que ha rebut vint-i-cinc peticions amb la documentació correcta de famílies que volen rebre els sis mil euros per a enviar els seus fills a estudiar en espanyol. En canvi, hi ha milers de xiquets que no poden inscriure’s en les línies en català.

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, en fa aquesta valoració: ‘Crec que no és cap secret: ací al País Valencià tothom que vulga estudiar en castellà, pot fer-ho. I considere que algú deu haver fet pressió per aconseguir que algunes famílies es mobilitzassen. Doncs només s’hi han apuntat vint-i-cinc casos. És un fracàs de part seua. I vull dir una altra cosa. És més que demostrat que els xiquets que estudien en la línia en valencià surten parlant les dues llengües. No passa igual amb els alumnes que estudien en la línia en castellà. Surten sense saber parlar en valencià. En fi, em semblaria fatal per al país que es destinassen aquests diners a això, tal com està l’economia en aquest moments. Ho trobe un despropòsit.’

Al País Valencià no hi ha manera de saber de fonts oficials quantes famílies han demanat l’ensenyament en català i no els han atès la petició. Només hi ha un estudi fet per Escola Valenciana de l’any 2008 que deia que famílies de 14.000 xiquets havien demanat d’inscriure’ls a la línia en català al començament de l’escolarització, a tres anys, però que la Generalitat Valenciana els havia dit que no n’hi havia prou demanda i els havia acabat enviant a la línia en espanyol. El projecte del ministre Wert no preveu cap compensació, en aquest cas.

Des de les Illes s’han enviat tres expedients amb la documentació correcta de famílies que voldrien rebre els diners per a fer estudiar els fills en espanyol a l’escola privada, perquè diuen que a la pública no n’aprenen prou.

Completen les peticions quatre casos que el ministeri ha rebut des de Galícia, a més dels tres casos enviats des de Catalunya. Vegeu més informació en aquest article: El militant del PP expulsat del parlament vol cobrar per escolaritzar els fills en espanyol

En total, 35 expedients rebuts a tot l’estat espanyol amb la documentació correcta: 3 de Catalunya, 3 de les Illes, 25 al País Valencià, 4 de Galícia i cap de Navarra.

Cobraran els diners, aquestes famílies?

No és clar que arribin a cobrar la beca i no hi ha cap decisió presa, a hores d’ara. En aquest moment el tràmit és en ple procés i no s’ha tancat. El Ministeri d’Educació ha enviat tots aquests expedients als governs autonòmics concernits. I ara aquests governs estudien els casos un per un. Si estan d’acord amb els expedients, enviaran el vist-i-plau al Ministeri d’Educació espanyol i, després sí, aquests governs haurien de donar sis mil euros per alumne a les famílies. A més a més —recorden des del ministeri—, les dades són de l’octubre, i potser les xifres acaben variant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any