La peculiar història de Justo, l’home de les banderes nazis

  • Qui és l'home que s'ha despenjat a la façana de la Pedrera · L'Onze de Setembre va cremar una estelada davant l'estàtua de Rafael Casanova

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.11.2014 - 18:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest matí un home ha sorprès els vianants que passejaven pel Passeig de Gràcia de Barcelona, a prop de la Pedrera. S’ha despenjat amb unes cordes a la façana del famós edifici d’Antoni Gaudí, que era tapat per una lona publicitària amb motiu d’unes obres de rehabilitació. Ha desplegat unes pancartes amb simbologia nazi i unes inscripcions contra l’avortament. Concretament, deia: ’40 mil nens any. Hitler novell. Avortament assassí.’ Pocs minuts després, la policia l’ha detingut.

Aviat, alguns piuladors de Twitter han sospitat que l’individu podia ser el mateix que l’Onze de Setembre havia cremat una estelada davant l’estàtua de Rafael Casanova, a Barcelona, i que el Nou d’Octubre va aparèixer a València en les concentracions oficials del govern i l’ajuntament amb una bandera nazi amb la inscripció: ‘Avortament, genocidi.’ La indumentària i la mena de parafernàlia, com també la motivació de l’acció —l’avortament—, feien sospitar que era la mateixa persona.

Al cap de poques hores, el periodista Jaume Rius ha confirmat que era el mateix individu, un home d’Alcoi que ell ja tenia identificat de les accions anteriors. Segons Rius, ‘es tracta d’una persona que per presumpta malaltia requeriria una atenció més adequada’. Rius ha remès els interessats a un article penjat al bloc Faxsintinta titulat ‘S’ha d’informar sobre un individu que crema un estelada i es vesteix de nazi?

Al bloc hi trobem una explicació sobre qui és aquest home: Justo. ‘Sóc policia, sé com funciona això. Per això, després de cremar l’estelada vaig deixar que m’agafessin. Dos nois em van dir “fatxa”. Em vaig deixar detenir perquè, si no, aquests nois em podien haver atacat i els mossos eren allà… No em preocupo pas per mi, però no voldria que prenguessin mal ni els uns ni els altres…’ Justo fa aquestes declaracions dies després de l’acció que va ser tan comentada aquesta diada. Segons l’autor de l’article, Raúl Montilla, Justo ha estat policia durant deu anys. Va vestit de militar. Habitualment porta un conjunt de camuflatge diferent del que fa servir per a les accions reivindicatives. El vestit li va bé per a caçar, diu. Viu d’allò que caça al bosc, on també dorm a l’aire lliure.

Justo té quaranta-cinc anys. I diu que va arribar a ser responsable de la policia local i que des del gener té una excedència voluntària. Abans de ser policia local, havia passat tretze anys a la guàrdia civil, i abans, un temps de voluntari a l’exèrcit.

L’home diu que el Nou d’Octubre, a València, va cremar una bandera espanyola. Però això no va sortir a la televisió. Aquell dia Justo es va vestir de soldat nazi de la Segona Guerra Mundial. Portava una pancarta amb el símbol nazi, la creu gammada i la inscripció ‘Avortament. Genocidi.’ Es va col·locar ben a prop de les autoritats, Rita Barberá i Alberto Fabra. Va sortir a totes les fotografies de l’acte.

A la conversa que hi té Raúl Montilla, Justo parla de trastorn, bipolaritat, depressió severa… però mira d’esquivar la qüestió de les malalties i aviat reprèn el fil de les seves accions. No rep cap pensió per malaltia. Per què? Perquè podria prendre el tractament prescrit i no ho fa. Diu que no serveix de res. De fet, no reconeix el seu estat de salut. Diu que vol anar al Marroc i entrar a les mesquites per fer entendre als musulmans que creuen en un fals profeta. Explica que ja ho va fer al seu poble i també a Perpinyà.

El seu estat de salut va empitjorar després d’haver-se divorciat, haver perdut la custòdia del fill i haver-se-li mort la mare. ‘Vaig passar una depressió molt forta, però va ser per culpa de la medicació que em donaven. Per això ja no me la vaig prendre més.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any