ANC i Òmnium volen cues de gent amb la papereta a la mà als col·legis encara que el 9-N no hi hagi urnes

  • 'Ara és l'hora' necessita cent mil voluntaris per fer una marató de trucades que cridi a la participació a partir del 5 de novembre

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.10.2014 - 14:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Passi què passi, farem una crida perquè tothom vagi amb la papereta a la mà a votar a les nou del matí.’ Amb aquesta frase ha resumit la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, la voluntat de l’entitat. No sap què farà el govern en cas d’impugnació del procés participatiu, però encara que decideixi no col·locar les urnes, ANC i Òmnium Cultural convocaran tots els demòcrates als col·legis electorals tancats.

Del 5 al 8 de novembre totes dues entitats organitzaran una ‘marató telefònica’ per a trucar a milions de persones. ‘Ara és l’hora‘ necessita cent mil voluntaris per a instar telefònicament els ciutadans a participar-hi.

‘Tant si els col·legis són oberts com si no volem que hi hagi moltíssimes cues’, ha dit Forcadell que, juntament amb Casals, ha fet una conferència de premsa a la seu de l’ANC per presentar la recta final de la campanya. Després de la suspensió de la consulta convocada inicialment, ANC i Òmnium no descarten que el procés participatiu organitzat pel govern també sigui impugnat. Tanmateix, demanen a tots els ciutadans que es mobilitzin amb les paperetes a la mà a partir de les nou del matí, que és quan els col·legis haurien d’obrir per començar a rebre els primers votants.

Forcadell ha indicat que el govern no els ha explicat quina seria la seva actitud sobre la probable impugnació del procés participatiu. Confien que el 9-N, l’executiu posi les urnes i obri els col·legis, però garanteixen que no es quedaran a casa si això no passa: ‘El dia 9, passi què passi, que tothom vagi a votar. A les nou del matí amb la papereta a la mà per denunciar l’estat espanyol, que ens coarta la llibertat d’expressió.’

En una línia semblant s’ha expressat Muriel Casals: ‘Volem exercir la llibertat d’expressió. Intenten tapar-nos la boca perquè no puguem dir què volem per al nostre futur. I nosaltres anirem a votar.’

Tant Casals com Forcadell han insistit que el 9-N, amb urnes o sense, no llegarà el mandat democràtic que necessita Catalunya per a començar un procés constituent. Per això continuen convençudes que calen unes eleccions plebiscitàries com més aviat millor. En l’acte del 19 d’octubre a la plaça de Catalunya de Barcelona, ANC i Òmnium Cultural van exigir la convocatòria d’eleccions abans de tres mesos. Avui no han estat tan contundents i, tot i que han refermat les seves paraules, han explicat que no tornaran a parlar d’eleccions fins el 10 de novembre. 

Marató telefònica

Respecte de la fase final de la campanya ‘Ara és l’hora’, Forcadell i Casals han avançat que coordinaran una ‘marató telefònica’ que començarà el dia 5 de novembre i s’allargarà fins el 8. Els voluntaris que es registrin a través de la web s’encarregaran de trucar a ‘milions de persones’ els darrers dies de la campanya per intentar convèncer d’anar a votar el dia 9 els qui encara no ho tinguin decidit. Segons la coordinadora de la marató, Anna Rosenfeld, calen cent mil voluntaris per poder trucar pràcticament a tots els catalans. ‘Ara és l’hora’ té en aquests moments seixanta mil voluntaris, però confien que ‘l’esprint final’ cap al 9 de novembre animi els milers de voluntaris que resten.

La participació d’aquests voluntaris serà diversa. Els uns s’encarregaran de trucar a quinze coneguts (familiars, amics, companys de feina o d’estudi, etc.) i els altres faran les trucades a desconeguts intentant captar nous votants per al 9-N. Per a aquests segons s’habilitarà des de l’ANC una aplicació a través de la qual se’ls aniran transferint trucades al telèfon personal. El cost de les trucades anirà a càrrec del voluntari. Com que es faran servir les pàgines blanques per trucar, es recomana que es faci servir un número de telèfon fix, perquè la majoria de companyies ofereixen una tarifa plana sense sobrecost. 

Per al primer dia de la marató, ‘Ara és l’hora’ ha organitzat una centraleta amb un centenar de telèfons que situarà al Centre Cultural del Born. Durant el dia 5 aniran passant persones anònimes i conegudes per començar a fer les primeres trucades.

A banda la marató telefònica, continuen en paral·lel iniciatives com la Gigaenquesta, de la qual es presentaran dades la setmana que ve, i una tramesa de cartes en massa amb arguments per al sí-sí a tot Catalunya. L’ANC i Òmnium confien a cobrir el 70% de la població amb l’enviament de cartes, en les quals també inclouran les butlletes de votació. Aproximadament faran arribar 9,5 milions de díptics i butlletes.

Acte central a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona

L’acte central de la campanya ‘Ara és l’hora’ es farà el divendres 7 de novembre a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona, a tocar les fonts de Montjuic. Un acte d’aproximadament una hora i mitja de durada en què s’ha convidat nombroses entitats de la societat civil i també els partits polítics que defensen el dret de decidir. A més dels parlaments que es puguin fer des de les entitats, incloent-hi el de Forcadell i Casals, també és previst que els dirigents dels partits es dirigeixin a la ciutadania, convertint l’acte en el tancament oficiós de la campanya electoral per al 9-N.

En total, incloent-hi la tramesa en massa, la marató telefònica, els punts d’informació que se situaran a tot Catalunya i l’acte final de campanya, ‘Ara és l’hora’ té previst de gastar-se 750.000 euros, finançats íntegrament per aportacions de socis i voluntaris.

Forcadell agraeix a Herrera que vagi a votar

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha aprofitat la conferència de premsa per agrair a Joan Herrera que hagi decidit d’anar a votar el dia 9 de novembre. ‘Jo he donat les gràcies públicament a Joan Herrera. La millor denuncia contra l’estat espanyol és fer allò que ens prohibeixen’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any