Tot esperant la decisió definitiva sobre la consulta

  • Els partits encaren una setmana en què es poden prendre grans decisions sobre la votació del 9-N

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
13.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comença la setmana que els partits favorables a la consulta, i el govern mateix, van assenyalar com a decisiva per a determinar la sort del 9-N. ERC, ICV-EUiA i la CUP pressionen Artur Mas perquè digui com el govern pensa superar les traves legals imposades pel govern espanyol. Aquest cap de setmana passat Camats deia que si no es podia votar el 9-N ja es votaria més endavant; Junqueras es declarava preocupat… I el president demanava als partits que fessin pinya i que es deixessin de tacticisme. La figura de porcellana pateix; la unitat d’acció es posa a prova en la setmana de les grans decisions.

‘Els partits han d’entendre que l’adversari no el tenim a Catalunya, sinó a fora, és l’estat espanyol. En aquesta hora decisiva, els partits han de decidir si són part de la solució o part del problema’, deia Artur Mas, en unes declaracions llegides com un missatge adreçat a Oriol Junqueras, amb qui hi hauria hagut, segons les cròniques d’aquests últimes dies, força tibantor en les últimes trobades.

Però no només era un missatge a ERC. També s’adreçava a ICV. Les paraules de Mas arribaven poc després d’unes declaracions sorprenents de la coordinadora ecosocialisa, Dolors Camats, que parlava de la dificultat de fer una consulta ‘democràtica i digna’, vistes les alternatives que es posen damunt la taula per a tirar endavant la votació malgrat les traves legals de l’estat espanyol. ‘I si el 9 no es vota, es votarà en un altre moment. El poble de Catalunya votarà segur, preservant la unitat i la mobilització. I aquesta és la prioritat’, reblava Camats.

I ahir Oriol Junqueras es confessava ‘preocupat i esperançat alhora’. ‘Estic convençut que fins ara hi ha hagut unitat i així serà fins el 9N i que tothom es mantindrà en aquest compromís. És evident que hi ha molts motius per la preocupació però estem esperançats alhora’, va dir el president d’ERC.

Les línies vermelles temporals

Tots els partits volen que la consulta es pugui fer amb garanties, de manera que tothom amb dret de vot pugui votar. Perquè des d’un punt de vista logístic i tècnic es pugui fer cal que no es superin unes línies vermelles temporals, que ara ja són molt a prop. I que es situen a final d’aquesta mateixa setmana.

Els experts consultats per VilaWeb indiquen que entre el 15 i el 20 d’octubre, és a dir, a mitjan o finals de la setmana, s’haurien d’haver desblocat aspectes tant fonamentals per a la consulta com la publicació de la llista de participants (és a dir, el cens) i s’hauria d’haver fet el sorteig dels membres de les meses. Dues coses que ja s’haurien d’haver començat a fer a final de la setmana passada, segons el calendari previst inicialment en el decret de convocatòria.

Fins ara s’havien ajornat els terminis de registre dels estrangers residents a Catalunya que volen votar. I també s’havia allargat el període perquè els catalans residents a l’exterior sol·licitessin el vot anticipat per dipòsit i el termini que tenien els ajuntaments per a comunicar el nom del coordinador municipal de la consulta i per a confirmar els locals electorals. Que s’haguessin ampliat aquests terminis no implicava massa inconvenients des d’un punt de vista tècnic i d’organització, però ara ja entrem en un moment més delicat.

Perquè sense una llista de participants provisional, que pugui ser revisada pels electors i, després, publicada definitivament; i sense haver fet el sorteig dels membres de les meses es complica un requisit fonamental per a la consulta, que és que el cos electoral quedi ben definit. La publicació de la llista de participants amb dades de l’Idescat basades amb dades del padró dels ajuntaments continua aturada, amb l’argument per part del govern que si es publiqués hi podria haver denúncies de vulneració de la llei de protecció de dades perquè la consulta roman suspesa pel Tribunal Constitucional.

Quina alternativa hi pot haver, si no es vol córrer el risc de publicar aquesta llista? Com que amb vint-i-set dies de marge no hi ha temps per a fer un procés de registre previ i voluntari de votants, com es va fer a Escòcia, el govern estudia la possibilitat que els votants es registrin el mateix dia de la votació, just abans de dipositar la papereta a l’urna. Així n’informava El Punt Avui aquest cap de setmana, precisant que aquesta proposta encara s’havia d’acabar de perfilar.

El temps corre, queden menys de quatre setmanes per al 9-N i hom espera que aquesta setmana hi hagi noves reunions que puguin desencallar la decisió definitiva sobre la consulta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any