Compromís s’ofereix a Podem

  • La irrupció de la nova formació política altera el guió de les eleccions valencianes

VilaWeb
Redacció
06.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Totes les darreres enquestes indiquen que Podem serà la tercera força política del País Valencià, o fins i tot la segona, en les eleccions del mes de maig vinent. La sobtada irrupció del nou moviment ha desconcertat la resta de forces polítiques, que feia mesos que treballaven amb la hipòtesi d’un tripartit per a desbancar a les corts el govern del Partit Popular.

Amb Podem pràcticament empatant amb el PSPV en les enquestes, la suma de PSPV, Compromís i EUPV podria no ser suficient. Ningú no creu que Podem puga donar suport a cap altra alternativa que un govern de progrés, però al País Valencià, com a la resta de l’estat espanyol, les relacions del partit de Pablo Iglesias amb el PSOE i amb Esquerra Unida no són fàcils i això podria complicar el guió.

Compromís veu Podem més aviat com una oportunitat, malgrat que en les enquestes Compromís apareix com la més perjudicada per aquesta irrupció. Per això durant aquest cap de setmana s’han succeït declaracions tant d’Enric Morera, del Bloc, com de diversos membres d’Iniciativa fent una crida a estudiar la possibilitat d’una aliança entre Podem i Compromís, que siga ‘una garantia contra el bipartidisme’.

Podem és encara un partit en formació al País Valencià, on tot just si s’han fet les primeres reunions grans. I això significa que hi ha massa indefinicions per a poder encarar cap negociació. Hi ha fins i tot qui veu factible que el pròxim president de la Generalitat Valenciana siga un militant de Podem, si és que superen el PSPV com a principal força de l’esquerra. En aquest sentit la proposta d’una coalició semblaria poc atractiva si diluïa les sigles d’un projecte que es proposaria un envit tan ambiciós com és aconseguir la presidència en les primeres eleccions a les quals es presenta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any