El parlament demana a Pujol que comparegui urgentment

  • ERC, ICV-EUiA, CUP, C's i PPC impulsaran una comissió d'investigació si Pujol no compareix

VilaWeb
Redacció
02.09.2014 - 10:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els set grups del parlament han votat per unanimitat que l’ex-president Pujol comparegui a la cambra amb caràcter d’urgència. A més, tots els partits reunits a la comissió d’afers institucionals han coincidit en demanar cerelitat, la majoria han concretat que sigui abans de l’Onze de Setembre i del debat de política general previst pels dies 15,16 i 17 de setembre. En cas que Pujol no comparegui -no hi està obligat- o que les explicacions que doni siguin insuficients per als grups, ERC, ICV-EUiA, CUP, C’s i PPC han anunciat que impulsaran una comissió d’investigació sobre el cas. Des de CiU, Turull ha dit que confia que l’ex-president s’hi avindrà ‘pel respecte que té a la cambra’.

La representant d’ERc, Gemma Calvet, considera que ‘Pujol té el deure moral de doanr explicacions i de fer un exercici de servei públic. El president Pujol ha decebut però ara té la possibilitat d’explicar-se. S’ha de fer un tall net. Només així la política recuperarà el prestigi. La política és un servei públic i no pas un mitjà per a enriquir-se. Avui toca demanar votar i exigir la compareixença de Jordi Pujol. S’ha de trencar el silenci’.

Marina Geli, com a representant del PSC, ha dit ‘no és un qualsevol, és el president, sinó que fou vint-i-quatre anys escollit per molts catalans’. ‘Està en dubte la separació de poders, principi de democràcia’ ha dit. ‘Només la veritat i la confiança ens farà creïbles. La compareixença del president Pujol és urgent, cada dia que passa perdem temps’.

Enric Milló, del PP, ha assegurat que ‘els catalans no podrien suportar que aquest cas passi sense poder escatir què ha passat. És una mentida que ha durat massa anys i és necessari que se sàpiga l’origen del cas i saber si hi ha d’altres persones implicades’. ‘La compareixença dependrà només d’ell. Hi ha una cosa que seria pitjor: que vingués al parlament només a llegir un document’ ha recalcat.

Des d’IC-V, Dolors Camats, considera que Pujol ‘ha de comparèixer perquè podem estar davant d’un espoli constant a les arques públiques’. ‘No ens ha tremolat el pols per anar a la fiscalia i esclarir-ne els detalls’. ‘Fiscalment, som un dels països que menys recapta de tot Europa’ ha afegit. Camats ha titllat el cas com de ‘frau i delicte continuu’.  ‘Aquest tema ha de quedar ben abordat al començament d’aquest curs polític. No podem anar a un debat de política general ni a l’Onze de Setembre sense haver tractat aquesta qüestió’. 

Albert Rivera ha recordat que des de Ciutadans ‘demananen una comissió d’investigació al parlament. Esperem que la resta de grups se sumin a aquesta petició’. Rivera considera que ‘No estem davant del cas Pujol, sinó del cas convergència, del cas 3% i del cas govern. En aquesta sala, cinc anys després del cas Millet, ha de comparèixer Pujol. No parlem de sentiments sinó de democràcia’.

Quim Arrufat, diputat de la CUP, assegura que el cas Pujol ‘ha obert el meló del frau que significa viure en un règim corrupte’. ‘Quants Millets i Camargues més calen? La corrupció està instal·lada en el sistema. Quantes investigacions no s’estan fent? Quantes famílies amaguen casos semblants? Es preguntava Arrufat.’ ‘Demanem la compareixença de Pujol i els seus consellers, no ens creiem que ningú del seu entorn no en sapigues res’.

El representant de CiU, Jordi Turull, ha defensat que Pujol comparegui: ‘Tot i que fa deu anys que no té cap responsabilitat pública, cal que comparegui. És bo que ho faci en aquesta casa on fou escollit fins a sis vegades. És bo per a tothom i també per ell mateix, pel respecte que sempre ha mostrat per aquesta cambra’. A més, Turull ha assegurat ‘fem nostres les paraules del president Mas en aquesta qüestió. El parlament no s’ha de convertir en un tribunal’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any